NEC heeft geen kind aan Helmond Sport

Na maanden van sportieve ellende wonnen we vorige week opeens met een historische 1-7 (!!) uit bij Telstar. Vanavond was het in de eigen Goffert aan onze ploeg om te laten zien of dit het begin kan zijn van een miraculeuze wederopstanding, of dat afgelopen vrijdag een pure toevalstreffer was. De tegenstander was in elk geval op papier een gunstige, want Helmond Sport bungelt troosteloos onderaan in de Keuken Kampioen Divisie. Al moeten we daarbij natuurlijk meteen aantekenen dat NEC doorgaans veel moeite heeft met dat soort ploegen, want die trekken vaak een muur op waar NEC geen raad mee weet. Maar goed, je mag toch hopen dat onze voorhoede het vizier na vorige week op scherp heeft. NEC startte deze avond dan ook zoals verwacht in dezelfde opstelling als vorige week. Dus weer zonder Okita, en met Ole Romeny op de flank. Bij Helmond Sport stond ex-NEC’er Joppen rechts achterin.

Die smeekbede baat niet. Er valt weinig te helen aan dit Helmond Sport. Foto: Rob Koppers.

NEC startte voortvarend en Helmond Sport beperkte zich vanaf de aftrap tot verdedigen. Waar we gehoopt hadden om deze avond wat meer inzicht te krijgen in de recente (door Okita’s blessure gedwongen) tactische omzetting en de onverwachte monsterzege die daarop volgde, daar moest Musaba na een goede vijf minuten voetbal helaas al zwaar geblesseerd het veld verlaten en kwam Okita alweer binnen de lijnen. Een flinke aderlating voor NEC dus, want Musaba was de afgelopen maanden een van de weinige lichtpuntjes. Het is te hopen dat zijn blessure meevalt. Aan de overkant moest Joppen even later ook geblesseerd van het veld af. Ondanks een overwicht voor NEC konden we in het eerste half uur niet echt tot grote kansen komen, maar in de 36e minuut was het toch mooi raak. Van Landschoot schoot een voorzet van Kuipers goed binnen voor de verdiende 1-0. Helmond Sport stelde er bitter weinig tegenover en leek vanavond vooral erop uit om de schade zo klein mogelijk te houden. NEC probeerde voor rust er nog een tweede goal bij te prikken, maar slaagde daar niet in.

Vlak na de hervatting scoorde Okita bijna vanuit een klutssituatie, maar de Helmond keeper keerde het schot. Even later zag Dijkstra zijn inzet op de paal ketsen. NEC drong aan tegen een uiterst pover Helmond Sport, dat duidelijk liet zien waarom het helemaal onderaan staat. Flemming scoorde in de 52e minuut met het hoofd de 2-0 en NEC ging op jacht naar een grotere score. Na een uur voetbal had Okita de 3-0 op de slof, maar zijn inzet was veel te slap. Na deze actie kakte de wedstrijd helaas in en kreeg Helmond Sport zelfs een beetje hoop op een aansluitingstreffer, zonder daar echt ooit aanspraak op te kunnen maken. NEC bleef wel kansen creëren maar was zoals gebruikelijk uiterst slordig in de eindfase. Tien minuten voor tijd mocht Sellouf het veld in voor Ole Romeny. Okita kreeg even later opnieuw een joekel van een kans maar faalde wederom in de afronding. Dirk Proper, die een prima wedstrijd bekroond zag worden met een MotM uitverkiezing, ging in de slotminuten van het veld af voor Velikonja.

Uitslag

Het bleef bij 2-0, vooral ook omdat NEC uiterst slordig om ging met de kansen die het kreeg.

Toeschouwers

Een mooi eerbetoon aan NEC-supporter Tygo ten Dam, die vorige maand op veel te jonge leeftijd overleed aan een stofwisselingsziekte. In de negentiende minuut was er een staand applaus voor de negentienjarige Tygo. Rust zacht, en doe een goed woordje voor onze club daarboven. We hebben alle steun hard nodig.

Scheids

Deed het naar behoren en hield de kaarten op zak.

Hoogtepunten

We winnen.

Dieptepunten

Het aantal gemiste kansen door onze ploeg. En de blessure van Musaba, die er niet best uit zag.

Tactiek

‘Never change a winning team’ is doorgaans een goede insteek. Jammer alleen dat dat concept al binnen tien minuten weer de prullenbak in kon door de blessure van Musaba. Okita viel verdienstelijk in maar kreeg de bal maar niet in het doel ondanks enkele dotten van kansen. Deze wedstrijd geeft helaas weinig aanknopingspunten over de vorm van onze ploeg, want Helmond Sport was een pijnlijk zwakke tegenstander.

Inzet

Was okee, al speelt het natuurlijk altijd lekker met een vroege voorsprong en een tegenstander die weinig anders doet dan damage control.

Conclusie

Een fijne thuisoverwinning, maar verder valt er eigenlijk weinig over deze wedstrijd te zeggen. Helmond Sport staat duidelijk niet voor niks onderaan. Laten we hopen dat deze overwinningen onze ploeg een mentale steun in de rug geven voor de komende weken. Want ook al zijn de uitslagen leuk, het voetbal is nog altijd niet om naar huis te schrijven. Met de uitslagen om ons heen doen we in elk geval best goede zaken dit weekend. Hopen dat de weg omhoog inderdaad gevonden is, maar de eerste echte graadmeter volgt volgende week pas uit bij het Go Ahead Eagles van Jack de Gier. Dan pas kunnen we zien of februari werkelijk de ommezwaai-maand is.