De Week Van…. niks nieuws onder de stadionlampen

Weer een week verder, weer een tranentrekkend slechte wedstrijd in de eigen Goffert achter de rug. Treurig genoeg is dit dezer dagen geen nieuws meer. Het is de norm. Ons trainerstrio lijkt niet in staat om met deze ploeg acceptabel en aankijkwaardig voetbal af te leveren. Waar het aan ligt? De trainers weten het niet en de spelers weten het ook niet. Maar als we dan lezen dat Bogers zegt over de recente transfer van Ndayishimiye: “We kregen hem niet op een hoger plan”, dan is het waarschijnlijk een beetje van beide.

Ze kregen Mike niet op een hoger plan, wat dat ook moge betekenen. Net zoals ze Oratmangoen niet op een hoger plan kregen. U weet wel, die speler uit de eigen jeugd die vorig seizoen fantastisch presteerde bij TOP Oss en die dit seizoen naar Cambuur vertrok; die speler die afgelopen vrijdag een van de betere spelers op het veld was. Of Sabak, die inmiddels loopt te verpieteren bij de NEC jeugd en ook deze wintertransfer de uitgang niet wist te vinden. Allemaal op papier creatieve spelers. En laat het gebrek aan creativiteit nou net een van de grootste problemen zijn bij NEC momenteel. Week in, week uit moeten we kijken naar, met alle respect, goedwillende werkers voornamelijk in onze middenlinie zonder een greintje creativiteit.

Wellicht dat het ‘hogere plan’ van Bogers het afknijpen van die creatieve vonk is, want anders kunnen we het niet echt duiden. Bogers staat inmiddels zo’n beetje synoniem voor saai en defensief/behoudend voetbal. Dat was de eerste helft van zijn debuutjaar al het geval. Het is immers geen wonder dat de fans destijds zwaar nuilden over het vertoonde spel en het bestuur Pep Lijnders binnenhengelde, ook al stond NEC op dat moment ietwat geflatteerd op de tweede plek. Het voetbal was namelijk toen al niet om aan te zien. En dat is het nog steeds niet. Dat kan toch geen toeval zijn.

Misschien ook geen al te grote verrassing dus, die creatieve armoede in de ploeg, aangezien Bogers in zijn actieve carrière zelf een verdediger was. Behoudend en voorzichtig, dat is bij hem schijnbaar het devies. Maar zowel Gesthuizen als Meijer waren middenvelders, dus je zou toch denken die tenminste enig idee hebben van hoe die posities ingevuld moeten worden. Nou, niet dus. Of ze weten het in ieder geval niet over te brengen op onze spelers. Als je onze ploeg ziet ballen, dan lijkt het allemaal volledig gespeend van enig tactisch plan, met spelers die maar willekeurig wat lopen te doen (van voetbal heeft het in elk geval weinig weg) en die hopen op een spaarzame individuele opleving van onze voorhoede.

Okee, De Gier probeerde het vorig seizoen met naief aanvallend voetbal en ging ten onder, net als Pep met zijn hoog druk zetten. Maar er moet toch zeker een middenweg te vinden zijn waarbij het publiek bij tijd en wijle aan zijn trekken komt zonder dat we achterin de deur wagenwijd open zetten? Ploegen met een stuk kleinere begroting dan de onze slagen hier met regelmaat wel in. Ongetwijfeld speelt het gemis van een TD met verstand van zaken en het gebrek aan een duidelijke voetbalvisie bij de club hierin een grote rol.

En dus zien we Ndayishimiye, de speler die ons trainerstrio maar niet aan het voetballen kreeg, week in week uit gloreren in de Eredivisie, terwijl het voetbal bij ons met de week belabberder lijkt te worden. Gelukkig hoeven we (moeten we…?) dit seizoen niet te promoveren volgens Van Schaik, dus tja, waar maken we ons eigenlijk druk over? Geen supporter die dezer dagen nog zo naief is om te denken dat je geld betaalt voor een kaartje in de Goffert om vermaakt te worden. De club gokt erop dat onze clubliefde zo sterk is dat we nog zouden opdraven als ze elf F-jes van de lokale amateurclub op het veld mikken. Niet voor niks kwam er tijdens dit winterse transferraam voor het eerst sinds mensenheugenis (2003 of zo?) geen enkele nieuwe speler bij. Het resultaat op het veld telt niet meer, het ‘masterplan’ van de club is hand op de knip totdat er een nog niet nader gedefinieerd wonder gebeurt (alsnog een overname door Boekhoorn…? De geruchten in die richting worden weer steeds sterker). Of totdat de club omvalt.

Nou moet gezegd worden dat het tot op zekere hoogte zelfs een gerechtvaardigde (zij het cynische) gok is, want onze club heeft immers hondstrouwe supporters die ongetwijfeld zullen blijven opdraven totdat die dag aanbreekt. Al lijkt onze club nu ook op dat front hard te werken om deze laatste die-hards weg te pesten, gezien de onzinnige capriolen vanuit bureau Veiligheidszaken in recente maanden. Waar NEC in het afgelopen decennium nog serieus werkte aan een goede verstandhouding tussen supporters en de club, daar wordt nu in een paar maanden tijd door een stel buitenstaanders zonder begrip van de clubcultuur en gespeend van enig communicatief vermogen al dat werk tenietgedaan. Begrijp ons goed, veiligheid in een stadion is zeer belangrijk, maar dat hoort wel hand in hand te gaan met gastvrijheid. NEC supporters zijn uiteindelijk wel betalende klanten, geen gedetineerden.

Al voelt het soms wel zo als je gedwongen wordt naar het huidige spel te kijken…

 

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.