De week van…de vijfde B

Het grote nieuws van afgelopen week was natuurlijk dat Yannieck Bleumink de 4-B’s naar adem deed happen door met zijn ‘Tour de Hatert’ al 7.000 euro bij elkaar te trappen. Al vijftig supporters die het (effe) minder breed hebben kunnen door deze actie toch een seizoenkaart krijgen, acht kaarten zijn ook al echt verstrekt. Met zulke fans hoef je als club niet bang te zijn voor de toekomst.

Yannieck begon te fietsen toen hij in De Gelderlander las dat NEC door de coronacrisis miljoenen euro’s mis gaat lopen. Hoe erg de schade wordt, hebben we voor een deel in eigen hand. Vandaag al, 6 juni kun je naar de NEC Deur Rij Mert om een seizoenkaart te kopen. Al dan niet met 20% korting. Vanaf maandag kun je ook online verlengen/aanschaffen. Een wedstrijd bezoeken zal er voorlopig niet inzitten, maar dit is wat je kan doen. Nog belangrijker, financieel dan, is wat de honderden sponsors doen. Andere initiatieven die de club door dit jaar moeten trekken zijn onder meer uitstel van het betalen van stadionhuur aan de gemeente en het inleveren van salaris door spelers, staf, directie en kantoorpersoneel. Wat verder echt zou helpen is als Anthony Musaba voor een goed bedrag verkocht kan worden.

Foto: Rob Koppers

Of het voldoende zal zijn, moet nog blijken, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het gaat lukken. Na het lozen van de ballast van een hele zwik dure en waardeloze spelers is de club net op tijd redelijk ‘lean and mean’. Veel geld om te investeren is er natuurlijk niet, we gaan het doen met een selectie van hooguit vijftien volwaardige profs. Dat is in vergelijking met ons recente verleden tamelijk lachwekkend maar we zullen in de KKD financieel nog steeds met de bovenste mee kunnen doen. Bovendien hebben we de afgelopen seizoenen kunnen zien dat je ook met een aanzienlijk hoger budget de ene na de andere miskoop binnen kunt hengelen.

Het is aan Van Schaik, Nick Kersten en Leen Looyen om het geld wijs te besteden. Een paar belangrijke beslissingen zijn al genomen. Er komt voorlopig geen Technisch Directeur en Rogier Meijer wordt hoofdtrainer. Van Schaik is vol lof over Meijer, die met name bij de O19 zou hebben laten zien dat hij tactisch sterk is en goed is in het inslijpen van de speelwijze die hij voor ogen heeft. Dat laatste zou al een enorm verschil kunnen maken, bijna alle teams in de KKD hadden beter op elkaar ingespeelde teams dan NEC. Ook de assistent kennen we: Ron de Groot. Lijkt me een uitstekende keus.

Nu de spelers nog. Het streven is een kleine maar talentvolle selectie neer te zetten. Het aantrekken van Jordy Bruijn was in ieder geval een eerste positieve verrassing. Ook de flirt met Edgar Barreto is interessant. Nog een paar spelers van dit kaliber, in combinatie met een trainer die er iets van weet te maken en je hebt zomaar een winnend team. En dus begint het langzaam weer te kriebelen…

Oostenrijk schreef het vorige week allemaal treffend op. Nu we ons NEC al een tijdje niet meer in actie zien, weten we weer waarom we toch elke keer weer naar het stadion gingen. Gezelligheid, (wan)hoop en nuilen. Slecht voetbal is verdorie ook voetbal. Dat is ook het mooie van de sport. Over een slechte pass is evenveel te zeggen als over een goede. Beleving gegarandeerd. Stadionbezoek zit er voorlopig jammer genoeg niet in, maar het seizoen 2020-2021 maakt nieuwsgierig. Wat staat ons te wachten? Gaan we echt een heel seizoen zonder publiek spelen? Komen alle KKD-wedstrijden dan ‘live’ op Fox Sports? Gaan we op de één of andere manier wedstrijden toch collectief beleven? Hoe komen de andere clubs door de crisis en welke verrassende ’topclub’ gaat de KKD daarmee nu weer uit de hoge hoed toveren?

Het wordt hoe dan ook een bijzonder seizoen, maar laten we één ding afspreken met elkaar, okay Van Schaik c.s.? We gaan wel beter voetbal zien. Wat we afgelopen seizoen voorgeschoteld hebben gekregen was alles bij elkaar toch wel heel erg. We moeten tientallen jaren terug om uit te komen bij een gezelschap dat net zo talentloos, richtingloos en uitgeblust voortmodderde als het ’team’ 2019-2020. Zo bezien was dit korte seizoen zo erg nog niet. De juich-nuil-balans was helemaal zoek. Meer juichen graag, komend seizoen. Thuis op de bank of op 1,5 meter op een terras, maar meer juichen graag.

Wichard

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.