NEC pakt verdiende zege op MVV

Met twee overwinningen op zak in de tweede periode kon NEC vanavond thuis tegen MVV goede zaken doen. Met negen punten uit drie duels sta je er namelijk goed op, en kun je je wellicht zelfs een misstap – bijvoorbeeld volgende week tegen Cambuur – veroorloven. Zaak dus om vanavond de drie punten in eigen huis te houden. Onze drieëenheid in de dug-out stuurde hiervoor dezelfde elf basisspelers de wei in als afgelopen maandag. Dus weer met Flemming in de spits, Okita en Romeny op de flanken, en Rens achterin naast Kvida.

“Pfffffrrrp.” Foto: Rob Koppers

Ook de spelers waren duidelijk doordrongen van het belang van deze wedstrijd. Vanaf de aftrap greep onze ploeg de Maastrichtenaren namelijk meteen bij de strot. Binnen een kwartier waren er al twee, drie aardige kansen te noteren voor NEC. De Limburgers waren gedwongen om zich te beperken tot verdedigen. Daardoor werden de ruimtes erg klein, maar NEC bleef geduldig. Een prima schot van Van de Looi werd ternauwernood gered door de MVV keeper. Even later was het Flemming die zijn inzet gekeerd zag. Niet veel later was het Kvida die zijn kopbal op de vuisten van de MVV keeper – die vanavond een prima wedstrijd keepte – zag stranden. NEC had MVV totaal in de tang, maar wist de kansen niet te verzilveren. Daardoor was het na een helft voetbal nog steeds 0-0.

Vlak na de hervatting was MVV zowaar dichtbij een treffer, maar de bal van Van den Hurk bleek gelukkig in het zijnet beland te zijn. Maar MVV was duidelijk met meer gretigheid uit de kleedkamer gekomen en bleef loeren op een kans. Het antwoord van onze coaches was een aanvallende wissel. Musaba werd in het veld gebracht voor Mart Dijkstra, wat ietwat onverwacht was, want Dijkstra speelde wederom een prima wedstrijd. Flemming zakte na deze wissel terug naar het middenveld en Romeny kwam in de spits te staan. Even later zat ons hart bijna in de keel door een goal van MVV, maar gelukkig werd het doelpunt terecht afgekeurd voor buitenspel. Langzaamaan sloop de frustratie het stadion binnen. De overmacht in de eerste helft werd niet verzilverd en nu begon de wedstrijd zowaar ook nog te kenteren. Het zou natuurlijk weer ’typisch’ des NEC zijn om zo’n wedstrijd met een schlemielige 0-1 te verliezen. Maar waar de zenuwen steeds meer de overhand kregen, daar was opeens de bevrijdende goal. Okita, die zich de hele wedstrijd eigenlijk nauwelijks had doen gelden, scoorde een klein kwartier voor tijd de zeer verdiende 1-0. Direct daarop werd Velikonja in het veld gebracht voor Romeny. Even later werd Musaba op schandalige wijze onderuit geschoffeld, maar de oost-indisch blinde scheids trok slechts een gele kaart. Het bleef vervolgens nog wel billen knijpen in de laatste minuten, maar diep in blessuretijd scoorde wederom Okita de 2-0 en was de wedstrijd in de knip. Even later was Velikonja nog dichtbij een goal, maar hij schoot voorlangs.

Uitslag

2-0 dus. Okita was de hele wedstrijd onzichtbaar, maar scoort wel gewoon twee keer. Dat is ook een kwaliteit.

Toeschouwers

We zagen een degelijk NEC dat grote delen van de wedstrijd de controle had en kansen creëerde. Dat is best wel weer eens lekker in de Goffert.

Scheids

De zoveelste prutser op dit niveau had minimaal vier of vijf gele prenten en een rode kaart moeten uitdelen aan MVV, maar hield het uiteindelijk bij twee gele kaarten. Tjonge jonge.

Hoogtepunten

Drie overwinningen op rij. Drie wedstrijden op rij zonder tegendoelpunt. We hebben het wel eens minder gehad. Tuurlijk, het zijn niet de meest aansprekende tegenstanders, maar het is wel goed voor het zelfvertrouwen.

Dieptepunten

Je laat het na om de wedstrijd in de eerste helft al in het slot te gooien en maakt het jezelf toch weer onnodig moeilijk. Maar goed, dat is dan helaas toch dat stukje gebrek aan individuele kwaliteit.

Tactiek

Never change a winning team. Meer van hetzelfde. Het is behoudend, maar het werkt nu even wel. Dus dan is het een goed om vast te houden aan je plan en je eerste elf vertrouwen en speelminuten te geven.

Inzet

Die is al weken prima, een verademing met het afgelopen seizoen. De kwaliteit is duidelijk minder dan voorgaande jaren, maar inzet maakt veel goed. Dat zien we graag in Nijmegen.

Conclusie

Negen punten uit drie duels op een perfect moment (start van de tweede periode). Dit geeft vertrouwen. Ondertussen blijven ploegen als NAC, Excelsior en Cambuur punten morsen, wat uiteraard heel positief is voor ons zowel voor de ranglijst als de periode. Volgende week wacht echter Cambuur uit. Daar zal moeten blijken wat deze boost van het zelfvertrouwen waard is. Maar dit weekend eerst even genieten van deze overwinning!