NEC pakt eindelijk weer uitzege

Onder leiding van een grotendeels nieuwe technische staf moest NEC het vanavond opnemen tegen Jong PSV op de Herdgang in Eindhoven. In een troosteloze ambiance zonden De Groot, Meijer en Bogers een wat meer defensief NEC het veld in. Okita en Druijff waren de twee vooruitgeschoven pionnen voor een viermans middenveld, dat bestond uit Dijkstra, Overtoom, Labylle en Bruijn. Sturing en Kvida vormden het centrale verdedigingsduo, met Sanniez en Joppen op de flanken.

Onze hoop in bange dagen. Foto: Rob Koppers

De wedstrijd begon matig, al had NEC na een kleine acht minuten wel de eerste redelijke kans. Daarna werd Jong PSV een paar keer gevaarlijk. Na tien minuten moest Branderhorst zelfs een vrije trap uit de kruising stompen en zag menigeen de bui alweer hangen. Toch kwam NEC na een goede twintig minuten op voorsprong, nadat Druijf een door Okita gewonnen penalty verzilverde. NEC speelde niet groots, maar het stond veel compacter dan onder De Gier en daardoor bleef onze ploeg verdedigend een stuk beter overeind. Mooi spel leverde dit bepaald niet op. Het gaat in deze fase echter om de punten en dat snapt het nieuwe trainerstrio. Na een onenervende fase die voornamelijk gekenmerkt werd door gele kaarten (vier in totaal, twee aan elke zijde) brak Okita vlak voor rust door over links en scoorde zowaar de 0-2. Na de rust was Jong PSV de betere ploeg, wat gezien de stand op de ranglijst niet verwonderlijk mag heten. Het resulteerde echter niet in echte kansen voor de reserve-Eindhovenaren. NEC was via Okita en Labylle nog dicht bij de 0-3, maar helaas werd de bal afgestopt. Hierna kabbelde de wedstrijd gezapig naar het einde. Vijf minuten voor tijd scoorde Jong PSV alsnog de aansluitingstreffer. Het was Sturing die de bal (niet voor het eerst) in eigen doel werkte. Romeny werd vervolgens in het veld gebracht in plaats van Bruijn. De laatste paar minuten werd het alsnog even billen knijpen.

 

Uitslag

Gelukkig bleef het bij 1-2. NEC pakt daarmee haar eerste uitoverwinning sinds Telstar (oktober…). Het is nog te vroeg om over een De Groot effect te kunnen spreken, maar lekker is het in elk geval wel.

 

Toeschouwers

Er zaten bekant meer mensen in het uitvak dan het thuisvak, zoals wel vaker bij duels tegen Jong teams. Triest dat zoiets kan, alleen in Nederland.

 

Scheids

Erwin Blank hield zijn kaartenboekje vanavond niet blank. Dijkstra en Bruijn zagen geel, evenals twee PSV-telgjes. Verder was hij niet groots, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van KKD arbiters. Het niveau is droef.

 

Hoogtepunten

De eerste uitoverwinning sinds oktober.

 

Dieptepunten

Toch weer een late tegengoal en weer een eigen goal van Sturing. Maar goed, we konden hem hebben. Verder was het voetbal van NEC niet om aan te zien, maar in deze fase telt alleen het resultaat.

 

Tactiek

De Groot en Meijer (en wellicht ook wel Bogers, maar die waait naar het zich doet aanzien gewoon met alle winden mee) hebben duidelijk maar één doel voor ogen en dat is een play-off plek. De omschakeling 4-3-3 naar 4-4-2 brengt meer defensieve zekerheid. De gaten tussen de linies zijn een stuk kleiner en daardoor oogt het allemaal meteen ook een stuk rustiger. Leuk om te zien is het niet, maar het is wel degelijk en dat is wat NEC momenteel nodig heeft. Niet moeilijk doen, gewoon de boel compact houden en de spaarzame kansen die je krijgt verzilveren.

 

Inzet

Was wel okee. Er was in elk geval een stuk meer rust (bijna slaapverwekkend veel) in de ploeg.

 

Conclusie

Nog vijf duels te gaan en NEC staat nog een punt of twee verwijderd van een nacompetitieplek. De gaten op de ranglijst zijn klein, maar helaas zijn alle ploegen om je heen ook gebeten om een plekje in de play-offs te bemachtigen. Het blijft dus een lastige klus voor De Groot en co, maar de eerste klap is in elk geval uitgedeeld en dat geeft de burger moed. Een uitoverwinning is ook een fijne opsteker voor de ploeg en hopelijk komt daarmee ook het geloof weer een beetje terug. Het kan nog!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.