Maximaal resultaat na matige wedstrijd

NEC won met 3-0 van TOP Oss. De drie punten zijn natuurlijk meer dan welkom en we staan nu alleen aan kop in de tweede periode. Maar de manier waarop dit moois tot stand kwam laat nog veel ruimte voor verbetering.

In delen van wedstrijden laat NEC zien hoe goed het kan voetballen. Het eerste pakweg half uur tegen TOP Oss klopte bijna alles en speelde de ploeg als een kampioen. Daarna trad het verval in. In de tweede helft was TOP de baas op het veld en was het aan een hoop mazzel en Ossche (Osse? Ossische?) onkunde te danken dat we niet een paar tegendoelpunten om de oren kregen.

Fijn is het om dan na afloop het commentaar van François Gesthuizen te lezen. Geen domme euforie over de overwinning, maar een reële analyse. Hij zag ook dat NEC veel te veel kansen weggaf en dat het weer houden van ‘de nul’ bepaald niet betekent dat er nou zo geweldig wordt verdedigd.

De eerste ligt erin. Foto: Rob Koppers

Prettig is ook om te zien dat NEC op meerdere manieren tot winst kan komen. Er zit genoeg handigheid in de ploeg om tegen een gesloten verdediging tot kansen te komen. En als we zelf met de rug tegen de muur staan kunnen we de tegenstander pijn doen met snelle vleugelspitsen.

Eind goed al goed, de punten zitten weer in de tas en doorrrr. Over twee weken pas trouwens, helaas.

Uitslag
De overwinning was geflatteerd maar toch wel terecht. In de eerste helft had NEC het al moeten afmaken.

Toeschouwers
Toeschouwers komen te voet en gaan te paard. Na de slechte seizoenstart zijn er van de 8500 tegen FC Eindhoven, de openingswedstrijd, nog minder dan 7000 over. Tegen TOP waren er ondanks de goede prestaties slechts 6723.

Hoogtepunten
-Ole Romeny. Komt hij dan eindelijk tot bloei? Hij is in aanleg waarschijnlijk de beste speler in de selectie. De manier waarop hij ballen kan aannemen, tegenstanders het bos in kan sturen…die jongen kan echt voetballen. Tegen TOP liet hij het zien met als hoogtepunten een bekeken intikker en een briljante assist op Musaba.
-Als je een raket als Anthony Musaba op de bank hebt hoef je als trainer niet snel te wanhopen.
-Er zit vechtlust in deze ploeg. Het grootste verschil met de wannabe-selecties van de afgelopen jaren.

Man of the Match. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten
-Dat verval hè. Het was natuurlijk ook niet de eerste keer. Hoe krijg je dat eruit? Trainen, trainen, trainen. Gelukkig hebben we trainers, trainers, trainers.

Scheidsrechter
-Sander van der Eijk had twee gevalletjes van niet-gegeven-voordeel maar verder goed. Was ook geen moeilijke wedstrijd voor ‘m.

Inzet
Echt een sterk punt van deze ploeg. Ze knokken en zijn niet te beroerd elkaars fouten te corrigeren. We hebben er ook de spelers voor. Flemming, Van Landschoot, Dijkstra, Van de Looi, Kvida, Van Eijden, zijn mannetjesputters.

Tactiek
‘Hoog’ spelen, met veel druk vooruit of inzakken en toeslaan in de omschakeling. De ploeg kan het allebei. Stabiel is het echter nog lang niet.

Conclusie
Het zal nog een hele toer worden om die tweede periode binnen te halen. Maar het is al heel mooi dat er weer ergens om gespeeld wordt. Een maand geleden stonden we nog weg te rotten in het rechterrijtje. We zien wel waar dit eindigt. In de tweede periode zijn we al elf (11!!) punten ingelopen op NAC Breda. Alles is weer mogelijk en dat is lekker.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.