De week van…Calvin Verdonk

‘Maar dit keer kwam ik terecht bij een club waar ik me vanaf het eerste moment wél thuis voelde. Mooie club, NEC. Aardige mensen, een echte voetbalclub, met fanatieke supporters. Gewoon gezellig.’

Het zijn woorden van Feyenoord-back Calvin Verdonk in VI deze week. Hij speelde vorig seizoen bij ons, met elk jaar een nieuwe selectie was je dat wellicht vergeten. Waar het om gaat is dat de woorden ‘mooi’, ‘aardig’, ‘echt’, ‘fanatiek’, ‘gezellig’, door een relatieve buitenstaander worden verbonden aan onze club. We zien het zelf misschien niet meer, maar we hebben nog steeds een mooi cluppie hoor. Eg wel.

Calvin Verdonk in actie tegen Jong PSV (8-2-2018). Foto: Rob Koppers

Een mooi cluppie dat sportief en financieel in zwaar weer zit, dat natuurlijk wel. Misschien wel het ergste is dat er nauwelijks concrete aanwijzingen zijn dat er verbetering op komst is. Van de zoveelste nieuwe start onder een nieuwe directie is nog niet veel terecht gekomen. Sterker nog, TD Oversier is al weer vertrokken waardoor we voorlopig al onze hoop moeten vestigen op algemeen directeur Van Schaik.

In een interview met De Gelderlander gaf Van Schaik onlangs nog maar eens aan waar volgens hem bij NEC de pijn zit. Teveel mensen met tegengestelde belangen die vooral aan zichzelf denken bemoeien zich met de club. Die tegengestelde belangen moeten door een ‘masterplan’ van drie tot vijf jaar worden omgebogen naar gemeenschappelijke belangen. Twee opmerkingen: 1. Al bij zijn aanstelling kondigde Van Schaik de ontwikkeling van een meerjarenplan aan, dat laat dus best lang op zich wachten. Maar misschien moest Van Schaik eerst een basis leggen binnen de club om het überhaupt over een gemeenschappelijke visie te kunnen hebben. 2. Is Van Schaik wel de juiste man om aan dit proces leiding te geven en het uit te voeren?

Van Schaik de juiste man? Dat weten we dus niet. Voor het draagvlak onder de supporters zou een succes op bijvoorbeeld het stadiondossier, ik noem het maar weer eens, heel welkom zijn. Het ziet er echter niet naar uit dat er op korte termijn zoiets ‘groots’ staat te gebeuren. Bij gebrek aan overtuigende wapenfeiten komt het weer eens aan op geloof en hoop. Het is dan ook geen wonder dat de supporters verdeeld zijn. En het is ook niet gek dat bij veel supporters weinig geloof en hoop meer over is. Je bent immers fan van een club die zich al tien jaar in een neerwaartse spiraal bevindt.

Mijn persoonlijke indruk is dat Van Schaik zeer gedreven is, kan verbinden, niet bang is en graag kijkt hoe succesvolle clubs als AZ de boel geregeld hebben, daar wil hij ook naar toe. Als het Van Schaik niet lukt de slapende reus NEC weer op de been te krijgen, wie, met nog betere kwalificaties, moet er dan tevoorschijn worden getoverd om de klus wel te klaren? Waarom zou het de volgende directeur ineens wel lukken?

We zullen geduld moeten hebben, laat dat meerjarenplan maar komen en overtuig ons! Voor de komende maanden hopen we dat zich een sportief wonder voltrekt en samen met Calvin Verdonk blijven we geloven in de sterke en bijzondere kanten van onze club. Hup NEC!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.