Spectaculaire 4-4 in oneerlijke competitie

Omdat we deze keer wat laat zijn met ons ‘wedstrijdverslag’ laten we een beschouwing over de spectaculaire én frustrerende wedstrijd maar even zitten. Gelukkig maakte Jack de Gier in de interviews na de wedstrijd een ontspannen indruk. Jack kent het klappen van de zweep in de KK-Divisie. Bij Almere City FC kende hij in een seizoen altijd meerdere pieken en dalen om vaak sterk te eindigen. Hij weet dat er nog genoeg tijd is om de boel op de rit te krijgen en hij weet dat hij over een goede selectie beschikt.

De twee doelpunten van Sven Braken (9) waren niet genoeg voor de winst. Foto: Rob Koppers

Eén van de kopjes waaronder wij de wedstrijden normaalgesproken samenvatten is Dieptepunten. Het spelen tegen een ‘Jong-team’ is altijd een dieptepunt en dat dieptepunt diepen we deze keer nog maar eens wat dieper uit, want we mogen hier niet aan wennen!

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen NEC had Jong PSV in vier wedstrijden al 22 spelers gebruikt. Het maakt weer duidelijk dat de reguliere deelnemers aan de KK-Divisie maar moeten afwachten welk Jong PSV ze gaan treffen. Als NEC kun je er vanuit gaan dat je de sterkste variant gaat treffen want dan kunnen de grootste talenten een wedstrijd spelen tegen een Eredivisiewaardige club in een dito ambiance. Bart Ramselaar zei het na de wedstrijd ook ronduit, hij had wel zin om deze wedstrijd te spelen omdat de tegenstander NEC was. Waarschijnlijk had de PSV leiding Ramselaar niet laten spelen tegen pakweg Helmond Sport. Voor clubs als FC Twente, Sparta en Roda JC zal hetzelfde gelden, dan kun je nog zeggen dat de op papier grootste titelfavorieten in ieder geval ongeveer een gelijk speelveld hebben als het om de Jong-teams gaat. Maar hoe zit dat met Go Ahead Eagles of SC Cambuur? Om nog maar te zwijgen over Almere City. Vorig seizoen werd ook Fortuna Sittard door de Jong-teams lang niet als een serieus te nemen tegenstander gezien, ze hebben daar zeker voordeel bij gehad.

De regels rond de Jong-teams zijn aangescherpt, maar het gaat niet ver genoeg. Logisch zou zijn dat elk Jong-team na de transferdeadline het met een vaste selectie moet doen die alleen in de KK-Divisie speelt en niet meer aangevuld mag worden met andere spelers. Wijzigingen kunnen dan in de winterse transferperiode worden aangebracht. Het beste is het als ze helemaal verdwijnen uit de KK-Divisie. Er zijn best andere oplossingen voor de reële wens om talentvolle jonge spelers onder hoge weerstand wedstrijden te laten spelen. Een competitie met clubs uit België, is één de mogelijkheden die wel worden geopperd. Of tuig een cluboverstijgende competitie van bijvoorbeeld tien teams op waarin de beste spelers wedstrijden kunnen spelen.

Naast de problemen met de Jong-teams kent de KK-Divisie nog twee bronnen van competitievervalsing: het doorspelen tijdens interlandweken en het spelen op verschillende soorten ondergrond (kunstgras en natuurgras). Een meerderheid van de KK-Divisieclubs, de bond en de topclubs uit de Eredivisie hechten kennelijk weinig waarde aan het basisprincipe van een eerlijke competitie. De topclubs zien de KK-Divisie sowieso vooral als een vehikel dat ten dienste staat aan hun eigen belangen, een houding die bij hen diepgeworteld is. Voor hen moeten ook bijna alle clubs in de Eredivisie vooral blij zin dat ze twee keer per jaar als sparringpartner mogen dienen.

Een sport die zichzelf zo serieus neemt als voetbal, zou zich moeten schamen voor een competitie-opzet zoals die nu voor de KK-Divisie bestaat. We kunnen dat als supporters niet genoeg blijven benadrukken.

Onze volgende tegenstander is Helmond Sport, dat is gelukkig geen Jong-team en het is geen interlandweek. Ze spelen er helaas wel op kunstgras. Zoals elke week, ongeacht de omstandigheden, is de opdracht gewoon hetzelfde: Winnen!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.