NEC worstelt en komt boven

We zijn pas vier wedstrijden onderweg, maar toch, de concurrentie kan nog wel eens breder zijn dan we vooraf al dachten. Naast FC Twente, Sparta en Roda JC, lijken ook Go Ahead Eagles, SC Cambuur dit seizoen wèl ploegen te hebben waar serieus rekening mee gehouden moet worden. En dan zijn er nog mogelijke dark horses als FC Den Bosch (na de overname), Almere City (elk jaar beetje beter), wellicht ook weer Telstar, etc.. In tegenstelling tot de Eredivisie is de Eerste Divisie superspannend, eigenlijk doet elke wedstrijd ertoe.

Met drie punten in de zak naar huus! Foto’s: DTH

Je doet er daarom verstandig aan, elke wedstrijd van de eerste tot de laatste minuut scherp te zijn en je vooral niet te laten verrassen door de speelwijze van de tegenstander. Precies dat overkwam NEC al snel in de wedstrijd. Roda speelde met één spits waardoor de hele verdediging lucht stond te dekken toen een middenvelder in de ruimte achter Labylle dook. De door Van Eijden volledig vrijgelaten Engels kon in de zevende minuut eenvoudig zijn vijfde van het seizoen binnentikken. In de minuten daarna stond het verdedigend nog een paar keer helemaal verkeerd, gelukkig zonder gevolgen.

Het tweede deel van de eerste helft is voor NEC, dat aardig combineerde maar weinig gevaar sticht. Een scherpe aanval over de as van het veld, met een prachtige assist van Achahbar en goed afgemaakt door Okita, levert in de 28e minuut dan toch de 1-1 op.

NEC had het heft in handen maar borduurt hier in de tweede helft niet op voort. Het frequente balverlies in de voorste linie en het geregeld weifelende optreden in de achterste, zorgt ervoor dat Roda JC weer wat beter in de wedstrijd komt. Opnieuw door slecht verdedigen, ook weer door Van Eijden, schiet Paulissen in de 58e minuut de 2-1 binnen. Roda JC heeft dan kans op meer, maar laat zich verrassen door een verre uittrap van Alblas op Braken. Het is zijn eerste kans van de wedstrijd, hij rondt koelbloedig af (2-2, 76e minuut).

Niet veel later laat Okita zich weer even zien. Een flitsende actie dwingt een Roda verdediger tot een onbezonnen ingreep in het strafschopgebied: Penalty! Achahbar neemt ‘m voor z’n rekening en scoort zijn vierde van het seizoen. In de 81e minuut staan we ineens op voorsprong.

In de tijd die rest kroont Alblas zich tot man van de wedstrijd met een paar knappe reddingen.

Uitslag
Toch minimaal twee gestolen punten vandaag.

In een uitwedstrijd twee keer teruggekomen van een achterstand en ‘m dan ook nog winnen, is wel een belangrijke trendbreuk met het vorige seizoen.

Publiek
Inclusief de vijftig leden van de Kidsclub waren er bijna 450 NEC’ers in het uitvak aanwezig. En net als tegen Jong FC Utrecht werd de lange reis aan het eind dan toch beloond. Zingend de bus in.

Hoogtepunten
-Lekker keepertje hoor, die Alblas, assist op Braken en een paar puike reddingen.
-Op Sven Braken is de gemiddelde supporter misschien wel wat te kritisch, krijgt al vier wedstrijden nauwelijks bruikbare ballen maar heeft er wel drie inliggen.

Dieptepunten
-Het in een te vroeg stadium affakkelen van eigen spelers is ook bij NEC geen onbekend fenomeen, dus we fakkelen hem hierbij niet af, maar Brahim Darri speelde wel onthutsend slecht.
-Rens van Eijden is bij teveel tegendoelpunten betrokken. Dat moet beter.

Scheidsrechter
De reputatie van Bas Nijhuis is algemeen bekend, die fluit niet voor elk wissewasje. En daar zagen we weer een paar leuke voorbeelden van. Gaf terecht de winnende penalty.

Tactiek
Op papier zal er bij NEC dit seizoen waarschijnlijk altijd een 4-3-3 staan. Waar het om gaat is hoe het wordt uitgevoerd. Is er voldoende beweging, waar worden de buitenspelers aangespeeld? Waar is de spits aanspeelbaar, komen de backs in de ‘zestien’ van de tegenstander? Je ziet de contouren van wat De Gier wil. Je ziet dat buitenspelers en backs zelden de achterlijn zoeken voor een kansloze voorzet. Het spel moet naar de zestien worden verplaatst om daar tot kansrijke situaties te komen. Alle drie de doelpunten kwamen tot stand na aanvallen door de as of, zoals bij de penalty, door een naar binnentrekkende actie. Bij vlagen wordt er ook prima tussen de linies gespeeld.

Gevaarlijk is het gemak waarmee vooral Darri en Achahbar keer op keer ballen verspelen, door onzorgvuldigheid (veelal Darri) of door zinloos gepingel (Achahbar). De vele omschakelmomenten die hierdoor ontstaan zijn altijd potentieel gevaarlijk. Ook vandaag vielen de tegendoelpunten in de omschakeling, hierbij geholpen uiteraard door het geklungel in de achterhoede.

Verbeterpunten genoeg, maar je ziet ook de potentie van dit team.

Inzet
Die was wel in orde, al werd het team in de tweede helft op dit vlak bij vlagen afgetroefd door Roda. Mag niet! De mentale weerbaarheid is echter groot, dit team kan zich oprichten en alsnog toeslaan.

Conclusie
Vooraf werd deze wedstrijd gezien als een belangrijke test. Of NEC ervoor geslaagd is, is lastig te beoordelen. Qua resultaat volledig, een uitoverwinning op Roda is niet minder dan TOP. Maar het spel vertoont nog veel haperingen, de overwinning kwam niet bepaald overtuigend tot stand. Maar hé, we hebben tien uit vier en hebben nu drie keer op rij een lastige wedstrijd winnend over de streep getrokken. Het zelfvertrouwen zal groeien en De Gier zal blijven slijpen aan de uitvoering. We zijn op de goede weg.

P.s. Volg ook onze eigen René van Spamwijk op twitter voor zijn geheel eigen wedstrijdverslag.