NEC sleept ook tegen Dordrecht de winst uit het vuur

Na de nipte overwinning uit bij Jong Utrecht op maandag, moest NEC vanavond alweer in eigen huis aantreden tegen Dordrecht. Op papier lijkt Dordrecht een stuk minder dan NEC, maar vergeet niet dat de Dordtenaren in de voorbereiding nog NEC versloegen met strafschoppen. NEC heeft inmiddels echter een aantal versterkingen opgetrommeld en de verwachting was dus toch dat het voor onze ploeg een relatief makkelijke avond zou moeten worden in de Goffert. NEC begon dit keer met Okita in de basis, wat ten koste ging van Dijkstra. Daarmee hadden we voor het eerst in deze jaargang weer echte vleugels en kroop Achahbar in een ‘nummer 10’ rol achter Braken. Op doel stond nieuweling Norbert Alblas vanwege een griepje bij eerste doelman Coutinho.

Foto: Rob Koppers

Diezelfde Albas mocht al vroeg aan de bak, want Dordrecht begon onverwacht fel. Waar Norbert in eerste instantie nog even een bal door de handen liet glippen, daar toonde hij niet veel later aan dat hij een prima stand-in kan blijken voor Coutinho door een hard schot van Dordrecht knap uit de kruising te tikken. NEC leek in de openingsfase een beetje de kluts kwijt en het was Dordrecht dat zowaar de bovenliggende ploeg was. Pas na een goede tien minuten kon NEC zich eindelijk onder de druk uitspelen. Het tempo bij NEC ging vervolgens wat omhoog en de eerste kansjes en corners begonnen onze kant op te vallen. Onze ploeg was echter erg slordig in de eindpass en maakte het zichzelf soms onnodig moeilijk. Braken werd ofwel steeds net niet gevonden, ofwel de Limburger verspeelde zelf de bal simpel. Darri kwam niet langs zijn directe tegenstander op links, waardoor het meeste gevaar vanaf de rechter flank kwam. Toch zou het eerste doelpunt in de 36e minuut via de linkerflank worden opgezet. Het was namelijk goed voorbereidend werk van Labylle, die in een combinatie met Braken het strafschopgebied van Dordrecht binnen stoomde, dat de basis legde voor de 1-0. Labylle legde zijwaarts af op een paar meter van het goal, waar Achahbar de bal simpel bij de verre paal kon binnentikken. Daarna speelde NEC de eerste helft rustig uit.

NEC hervatte de wedstrijd goed en zette druk op Dordrecht. Toch was de eerste grote kans voor de Zuid-Hollanders, die plotseling relatief simpel door de  defensie heen sneden en Alblas tot een prima redding dwongen op een lage inzet. NEC kreeg het nu zwaar en Dordrecht rook kansen. Met twee aanvallende wissels ging Dordrecht nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. NEC was in deze fase veel te statisch en laks en de spelers konden de bal niet aan elkaar kwijt, terwijl Dordrecht fel door jaagde op elke bal. Dit leidde in de 68e minuut bijna tot de gelijkmaker, maar Mourgos schoot rakelings langs de verkeerde (of voor ons goede) kant van de paal. NEC raakte de controle over de wedstrijd steeds verder kwijt en wanneer onze ploeg dan weer een keer in de aanval was, dan draaiden en prutsten onze spelers zich steeds weer muurvast in de Dordrecht defensie. Met nog tien minuten te gaan haalde De Gier de tegenvallende Darri van het veld en bracht Dijkstra in, ongetwijfeld in de hoop om weer wat controle terug te krijgen op het middenveld. Dit leek te werken, want NEC begon weer een beetje aan te dringen. Braken had bijna de 2-0 op de pantoffel, maar de bal werd gekeerd door de Dordrecht keeper. In de skrimmage vanuit de corner werkte Achahbar de bal het doel in maar werd hij afgefloten voor buitenspel. Aan de andere kant verrichtte Alblas wederom een belangrijke redding op een inzet van een doorgebroken Dordrechtenaar. En hij deed dit nog eens dunnetjes over in blessuretijd, toen diezelfde Dordtenaar weer helemaal vrij mocht aanleggen in het strafschopgebied.

Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

Het bleek genoeg. NEC sleepte met hangen en wurgen de 1-0 over de eindstreep.

 

Scheids

Martens liet veel toe en trok slechts een keer geel voor een Dordtenaar.

 

Toeschouwers

Een aardig gevulde Goffert moest toch weer even flink billen knijpen in de slotfase. Maar waar in voorgaande jaren in fases waarin NEC het zwaar had met regelmaat de fluitconcerten van stal werden gehaald, daar ging in de slotfase het thuispubliek nu gelukkig wel vol achter de ploeg staan. Dat zal nog zeer belangrijk gaan worden dit seizoen, dus de eerste signalen zijn hoopgevend.

 

Hoogtepunten

Drie punten, dat is natuurlijk met afstand het belangrijkste. En Alblas had een paar prima reddingen. Hij kwam zelfs zo goed voor de dag dat je je mag afvragen of Coutinho door zijn griepje niet zijn basisplaats heeft vergeven. Want je kunt rustig stellen dat Alblas vandaag minimaal twee punten voor NEC gewonnen heeft, terwijl Coutinho in de openingsduels nou niet bepaald uitblonk.

 

Dieptepunten

Het is jammer om te zien dat NEC zo slordig en soms bijna wat laks speelt. Ook de vermoeidheid leek er flink in te sluipen bij onze ploeg richting het einde. De Gier had in een eerder stadium al aangegeven dat veel spelers nog niet helemaal fit zijn en dat bleek vandaag zeer duidelijk.

Foto: Rob Koppers

 

Tactiek

Voor het eerst deze competitie opereerde NEC met twee echte vleugels (Darri en Okita), waardoor Achahbar centraal achter Braken kon opereren. Helaas ging Darri de hele wedstrijd alleen maar binnendoor of achteruit, waardoor de ruimtes telkens klein werden en Dordrecht makkelijk kon verdedigen. Ook Okita moet duidelijk zijn draai nog vinden en kon ondanks een aantal aardige passeeracties zijn stempel nog niet drukken. De meeste dreiging over de flanken kwam juist van onze beide backs, Labylle en Sanniez, die beiden wederom een puike wedstrijd speelden. Op het middenveld ontbeert NEC creativiteit. Van den Berg komt soms met aardige passes, maar leidt ook veel onnodig balverlies, terwijl ook Overtoom nog niet echt zijn meerwaarde heeft laten blijken. Daar is het antwoord op het vertrek van Kadioglu nog altijd niet gevonden.

 

Inzet

Op enkele vlagen in de eerste helft en vroeg in de tweede helft na lag het tempo veel te laag. Het spel van NEC oogt soms laks, maar het lijkt waarschijnlijker dat een aantal spelers gewoon nog niet helemaal wedstrijdfit is. Daardoor zijn ze steeds een stapje te laat of ontbeert de eindpass scherpte. Op dat vlak is er nog veel winst te behalen in deze openingsfase van het seizoen.

 

Conclusie

Met zo veel nieuwkomers is het natuurlijk geen verrassing dat de spelers nog altijd zoekende zijn en dat er nog weinig cohesie en lijn in het spel van NEC zit. Des te belangrijker is het daarom ook dat je in deze fase de punten blijft sprokkelen. Het is allemaal nog niet altijd even fraai en inspirerend, maar de ploeg gaat wel tot de laatste minuut door – getuige ook de goal van Braken tegen Jong Utrecht – en daar ligt de basis voor een succesvol seizoen. De rest komt ongetwijfeld wel met meer tijd samen en meer fitheid. Op voorhand klonk een schamel doelpuntje tegen Dordrecht in eigen huis wat schamel, maar uiteindelijk zijn het wel weer drie hele belangrijke punten in de tocht naar de Eredivisie.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.