NEC plotseling weer vol in de titelrace

De Efteling heeft net de Python helemaal vernieuwd, waardoor de befaamde achtbaan soepeler en spektakulairder voortjakkert dan ooit. Je zou bijna denken dat diezelfde werklieden aan het bijbeunen zijn in de Jupiler League, want met nog een paar weken te gaan is het in de top van de biercompetitie ook een ware achtbaan. Het ene moment verlies je terrein, dan sta je weer bovenaan, en vervolgens zie je een ogenschijnlijk verslagen concurrent opeens weer voorbij stomen. Om dan, als directe promotie definitief uit zicht lijkt, ineens weer een heel dun reddingslijntje toegeworpen te krijgen door een klunzende KNVB. Tuurlijk, we hadden rond deze tijd uiteraard liever al richting de Wedren of de Goffert getrokken om een feestje te vieren, maar dit soort Sisypheaans bengelen tussen hoop en vrees is natuurlijk wel typisch voor ons NEC. Elke Bloedkuul tribuneklant boven de dertig zonder minimaal één grijze lok of kal(end)e knar is geen echte supporter. We stonden dus op papier nog altijd achter op Fortuna, maar we hadden opeens wel weer een wedstrijd in de hand. Die wedstrijd is echter uit tegen Jong Ajax, wat gezien de vertoning van afgelopen vrijdag nou niet bepaald veel hoop schept. Desalniettemin, het is een kans.

Een kans die natuurlijk niks voorstelt als je tussen nu en het inhaalduel (waarschijnlijk op 16 april) punten blijft morsen. Dat moet dus koste wat kost worden voorkomen, te beginnen vanavond thuis tegen FC Oss. Een op voorhand geen eenvoudig karwei, want Oss parkeert uiteraard de bus en dan is het aan onze ploeg om daar doorheen te breken zonder achterin al te veel kansen weg te geven. En laten dat nou net twee dingen zijn waar het de laatste maanden aan schort. Aanvoerder Dijkstra moest het duel in elk geval vanaf de bank bekijken, want Lijnders verkoos vanavond Jansen in de basis. Van der Pavert keerde terug in de basiself ten koste van Sturing. Aan Oss zijde startte overigens NEC huurling Oratmangoen in de basis, waar ze in Oss erg tevreden over zijn. Maar die loopt dus voorlopig bij Oss. Ach ja.

Kevin Jansen begon vandaag in de basis. Foto: Rob Koppers

NEC startte voortvarend en had in de tweede minuut al bijna de openingstreffer op zak. Golla schoot de bal echter over. Daarna volgde het verwachte wedstrijdbeeld: NEC had zo’n beetje 95% van het balbezit (als dat al mogelijk is), maar kwam lange tijd niet door de muur van Oss heen. Pas na ruim een half uur begon de defensie van de Ossenaren te kraken. Toen ging het plotseling echter ook heel snel. In het resterende kwartier voor de rust kregen we zeker 3-4 opgelegde kansen op de voorsprong. De bal wilde er echter niet in. Dan weer lag doelman Mous in de weg, dan weer werd de bal van de lijn gehaald. Er werd ons zelfs een ogenschijnlijke penalty door de neus geboord toen Achahbar praktisch in de doelmond werd gevloerd. Oss stelde er werkelijk niks tegenover. Maar toch was het bij de rust nog steeds 0-0.

U raadt het wellicht al: de tweede helft was nog geen minuut oud of het ging alweer helemaal fout. De eerste de beste kans van FC Oss was direct een doelpunt. Het is werkelijk met geen pen te beschrijven. Godzijdank was onze ploeg (lees: Groeneveld) ditmaal wel veerkrachtig. De NEC vleugelspits soleerde zich vanaf de hervatting door de Oss defensie heen en knalde de bal snoeihard binnen voor de 1-1. Het stadion ontbrandde, evenals de ploeg. Oss werd opeens helemaal lens gebeukt en NEC kreeg enkele dotten van kansen om op voorsprong te komen. De hectiek werd nog groter toen vanuit Waalwijk het bericht doorkwam dat Fortuna op achterstand was gezet door RKC. De bevrijdende tweede treffer kwam op naam van Kadioglu. Braken veroverde in de 68e minuut prima de bal op Pique en speelde Achahbar in, die op fraaie wijze Kadioglu alleen op de keeper af stuurde. Ferdi rondde oog in oog met de keeper beheerst af. De ontlading op de tribunes en in de ploeg was groot. Braken zetten in de 80e minuut bijna de 3-1 op het bord, maar waar de NEC spits overloopt van de werklust en zijn ingreep de 2-1 inluidde, daar is zijn scorend vermogen de laatste tijd helaas redelijk afwezig. In de 85e minuut verliet de moegestreden Braken het veld voor Dijkstra.

 

Uitslag

Het bleef bij 2-1, maar dat is genoeg. Helaas wist Fortuna nog terug te komen tot 1-1. Die uitslag betekent echter wel nog steeds dat NEC het weer helemaal in eigen hand heeft. Opeens is de blunder van de KNVB een waar godsgeschenk.

 

Scheids

Martens floot vooral in de eerste helft niet al te best. Hij besloot geen penalty toe te kennen aan Achahbar en wuifde veel (kleine) overtredingen op vooral Groeneveld weg. Gelukkig had het geen nadelige gevolgen voor onze ploeg.

 

Toeschouwers

Hier en daar klonk er in de eerste helft wat gemor, maar voor het merendeel schaarde het geplaagde publiek zich achter de ploeg. Vooral na de 1-1 en het nieuws van een Sittardse achterstand uit Waalwijk ging het los. Na afloop van het eigen duel was het nog lang onrustig op de tribunes want de wedstrijd in Waalwijk kende een lange blessuretijd. Jammer dat de ploeg in de tussentijd de kleedkamer op zocht. Dit moet je toch eigenlijk samen ondergaan. Maar goed, om dat nou met een fluitconcert te begroeten is weer het andere uiterste. Niet nodig toch nadat onze jongens zo hard gewerkt hebben? Enfin, de ontlading na het laatste fluitsignaal was in elk geval groot op de tribunes.

 

Hoogtepunten

We hebben het weer in eigen hand! On-ge-looflijk maar waar. Wat een knotsgekke competitie is dit. Allemensen.

 

Dieptepunten

In deze fase doen we even niet aan dieptepunten. Steunen die ploeg van ons! Het kan nog!!

 

Tactiek

Was okee.

 

Inzet

Was prima. De ploeg bleef geduldig ondanks een stugge Ossche muur. We hadden meer goals verdiend, maar de drie punten zijn het belangrijkst.

Ferdi Kadioglu viert zijn winnende treffer met het team en de coach. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Hadden we al gezegd dat we het weer in eigen hand hebben? Er is natuurlijk nog wel de inhaalwedstrijd tegen Jong Ajax, wat zeker geen sinecure is, en er zijn ook nog de uitduels tegen Helmond Sport en Dordrecht en het thuisduel tegen Jong AZ te spelen. Maar je mag toch hopen dat onze ploeg deze totaal onverwachte laatste strohalm met tweeëntwintig basishanden aanpakt en niet meer loslaat tot de laatste snik. Kom op nou! Allemaal achter de ploeg, nog een paar weken te gaan. Het kan weer!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.