NEC pakt eindelijk weer eens afgetekende thuisoverwinning

FC Volendam kwam vanavond op bezoek in de Goffert en trof daar een NEC in zwaar weer. Trainer Jack de Gier, die inmiddels flink onder druk staat door de belabberde resultaten en dito voetbal maar nog altijd het vertrouwen geniet van het bestuur, had vooral op het middenveld enige personele problemen. Hij loste het wegvallen van Overtoom (geblesseerd), Van den Berg (geschorst) en Jansen (disciplinair gestraft) op door Dijkstra, Achahbar en Labylle in de middenlinie te posteren. Daardoor keerde Darri terug op linksbuiten.

NEC had flink wat goed te maken na de absolute wanvertoning tegen RKC en de beginfase van de wedstrijd gaf de burger moed. NEC begon namelijk best aardig aan het duel met al na drie minuten een hele grote kans voor NEC via Okita en in de rebound Braken. Achterin oogde NEC echter wankel en Volendam kwam er een paar keer gevaarlijk doorheen. NEC creƫerde een paar aardige kansen, maar zoals we inmiddels bijna gewend zijn kwamen we na een klein half uur toch weer achter door geklungel in de defensie. Onze ploeg herstelde zich echter snel. Binnen drie minuten na de Volendamse treffer wist Okita namelijk aan de andere kant het net te vinden en stond het weer gelijk. Dat zou ook de ruststand zijn.

In de tweede helft nam NEC na zes minuten de leiding. Brahim Darri, die in de eerste helft bijna onzichtbaar was, pingelde zich langs de Volendam defensie en scoorde de 2-1. Opeens was Darri ontketend. Na een prima schot dat maar ternauwernood gekeerd kon worden, scoorde hij alsnog zijn tweede treffer na een goed kwartier in het tweede bedrijf. Het werd zelfs nog leuker toen NEC enkele minuten later een corner kreeg en Rens van Eijden vanuit die corner de 4-1 binnen kopte. Met nog ruim vijftien minuten te spelen gaf Okita een prima voorzet op Achahbar, die de bal op fraaie wijze binnen stiftte voor de 5-1. Tien minuten voor tijd kwam Romeny in het veld voor Okita, wellicht zodat de jonge vleugelspeler weer een beetje vertrouwen kan tanken na enkele zware weken met als dieptepunt een voortijdige wissel als wisselspeler tegen RKC. Ook Sabak kwam weer eens in de ploeg voor Achahbar.

Uitslag

5-1 dus. He he!

Scheids

De Belgische scheids (nee, wij gaan niet uit van omkoping in deze wedstrijd) hield lange tijd zijn kaarten op zak, maar in de slotfase kreeg Labylle toch nog een gele kaart gepresenteerd.

Toeschouwers

Die hadden na lange tijd eindelijk weer eens een leuke avond en dat mag ook wel zonder werkende verwarming.

Hoogtepunten

Een afgetekende thuisoverwinning, dat hebben we al weer een aardige tijd moeten missen.

Dieptepunten

In de eerste helft zag het er achterin bij tijd en wijle bepaald niet goed uit. Maar je kunt goed zien wat vertrouwen met een ploeg kan doen.

Tactiek

Er gaat niks boven een overwinning. Dat was vanavond wel duidelijk. In de tweede helft voetbalde de ploeg alsof er een enorme last van de schouders gevallen was. Labylle bleek een goede pleister op het gehavende middenveld en Darri liet vanavond in de tweede helft eindelijk ook eens van zich spreken. Als het draait, dan kan het hard gaan. Maar het vertrouwen blijft broos en de organisatie laat vooral achterin nog wel te wensen over.

Inzet

In de eerste helft overheerste de angst en de twijfel, maar de ploeg veerde – mede geholpen door de snelle corrigerende gelijkmaker van Okita – prima terug van een zoveelste achterstand en liet zien dat, als het een keertje loopt, er toch echt wel veel kwaliteit in deze groep zit.

Conclusie

Tuurlijk, Volendam is geen Keukendivisie top, maar ze boden zeker in de eerste helft toch best aardig weerstand. Deze klinkende overwinning mag dus best een flinke pluim verdienen. Vooral als je ziet waar de ploeg vorige week nog stond. Laten we hopen dat die door iedereen gehoopte ommekeer vanavond dan toch echt gemaakt is. Niets werkt beter voor een genezing dan een overwinning en dit was een hele lekkere, des te meer omdat hij zo onverwacht was. Volgende week moeten we uit naar Den Bosch, dat momenteel onverwacht goed draait, en daar zal de ploeg moeten bewijzen dat deze wedstrijd (en niet die tegen RKC) de maatstaf is. Ondertussen kunnen wij in elk geval eindelijk weer eens vrolijk het weekend in.