NEC met tien man onverdiend onderuit tegen lijstaanvoerder

Na een even fijne als onverwachte zege op Volendam, moest NEC vanavond op bezoek bij de verrassende lijstaanvoerder: FC Den Bosch. Darri werd beloond voor zijn twee goals tegen Volendam met een basisplaats. Daardoor keerde Labylle terug op linksback. Kvida werd het kind van de rekening en moest banken, want De Gier hield vast aan het (tot dusverre nogal flink tegenvallende) centrale duo van Bossaerts en Van Eijden. Achahbar vormde vanavond met Van den Berg en Dijkstra het middenveld.

NEC schoot uit de startblokken en de eerste de beste aanval was meteen al bijna raak. Darri verloor echter kostbare secondes door de bal voor zijn goede voet te leggen en de kans was vervlogen. NEC speelde de bal best aardig rond. Den Bosch liet echter ook van zich horen en schoot na een kleine vijftien minuten de bal op de lat. Het was echter NEC dat de score opende. Na twintig minuten schoot Okita de bal binnen na een goede assist van Darri. NEC had daarna een goede periode, maar toch was het Den Bosch dat de volgende grote kans aantekende door na een half uur voetbal opnieuw de lat boven Zelenika te doen trillen. Het bleek slechts uitstel van executie. In de 39e minuut schoot Blummel de bal binnen na geklungel in de NEC defensie. Vooral Rens van Eijden zag er daarbij niet best uit. Op slag van rust kreeg NEC nog een corner, maar de bal zeilde huizenhoog over en Den Bosch brak vervolgens snel uit. Van den Berg probeerde Blummel bij te houden maar slaagde daar niet in. Op de rand van het NEC doelgebied vloerde hij de Den Bosch aanvaller in een uiterste poging om hem af te stoppen en de scheids oordeelde dat het een rode kaart waard was. In onze ogen ietwat overdreven, maar goed, die tellen helaas ook. Holla krulde de bal om de muur heen maar Zelenika stompte goed weg. NEC ging echter met tien man de rust in.

Voor het tweede bedrijf bracht De Gier Kvida in het veld voor Braken. Daardoor schoof Labylle weer door naar het middenveld. Ondanks de man minder bleef NEC in die tweede helft goed in het spoor van Den Bosch. De eerste grote kans was voor Achahbar, maar zijn inzet werd over de lat getikt. NEC had tegen de lijstaanvoerder met tien man het betere van het spel, al bleef onze defensie het zorgenkindje. Elke keer als Den Bosch uitbrak was het beven. Zelenika moest meermaals strekken. Toch kreeg NEC na 72 minuten loon naar werken. Darri soleerde dwars door het hart van de Den Bosch defensie heen en schoot beheerst binnen voor de 1-2. Waar NEC in goeden doen leek, daar kwam Den Bosch helaas toch weer terug in de wedstrijd. Na opnieuw een fout van Van Eijden dook Zelenika bizar genoeg volledig onder de bal door en viel de 2-2 binnen. De wedstrijd ging in de slotfase nu op en neer. De Gier haalde Darri van het veld (wellicht vanwege zijn gele kaart?) en bracht Romeny in, nadat Buwalda enkele minuten daarvoor Achahbar al had vervangen. De eindfase werd opeens erg chaotisch. Met nog twee minuten resterend op de klok rende de scheids opeens naar de zijlijn waar Jack de Gier eerst geel en vervolgens een rode kaart te zien kreeg, nadat Van Eijden even daarvoor ook geel had gekregen. Kort na de hervatting schoot Den Bosch tot overmaat van ramp de 2-3 binnen. In de extra tijd liet Zelenika ook nog eens de bal op ultiem klunzige wijze uit zijn handen glippen, maar de toegesnelde Den Bosch speler kon voor open doel de bal niet binnen werken. Daardoor bleef een 2-4 ons bespaard. Al is dat alleen voor de statistieken.

 

Uitslag

2-3 dus. Een uiterst zure nederlaag.

 

Scheids

Een absoluut drama, zeker richting het einde. De rode kaart voor Van den Berg was ietwat zwaar gestraft en wat er in de eindfase gebeurde mag Joost weten. Verder nog geel voor Darri en Van Eijden. Maar de hele wedstrijd werkt gekenmerkt door bizarre beslissingen.

 

Toeschouwers

Het was koud maar de sfeer zat er in het uitvak best in. Het eindigde echter toch weer flink in mineur.

 

Hoogtepunten

Ondanks dat NEC met tien man kwam te staan, speelde de ploeg best goed en domineerde het grote fases van de wedstrijd.

 

Dieptepunten

Des te zuurder dus dat je aan het eind alsnog met lege handen staat. Dit optreden had meer verdiend. Ook presteerde Van den Berg het om in de rust in de catacomben zijn middenhandsbeentje te breken. Wellicht uit woede tegen een deur gebeukt, maar uiteraard niet handig. En door deze onhandigheid (letterlijk en figuurlijk) is hij wellicht nu enige tijd uit de roulatie. Dom dom dom. Pffff.

 

Tactiek

Geen grote verrassingen. De Gier gokte op een opleving van Darri, met het duel tegen Volendam in het achterhoofd, en dat kwam nog bijna uit ook. Defensief blijft het bij NEC echter zwaar kwakkelen. Vorig seizoen was de aanvoerdersband te zwaar voor Dijkstra, dit seizoen lijkt aanvoerder Van Eijden met lood in de schoenen te spelen. Ook Zelenika zakt na een aardig debuut steeds verder weg, met als dieptepunten de 2-2 en de bizarre slipper op het einde. Hopelijk is Alblas snel terug.

 

Inzet

Daar kunnen we niet over klagen vandaag. Er werd hard gewerkt en je was delen van de wedstrijd gewoon veel beter dan de huidige lijstaanvoerder.

 

Conclusie

Een pijnlijk verlies, ook al speel je dan tegen de nummer één. NEC was namelijk gewoon de betere ploeg vandaag. Alleen breekt geklungel in de verdediging je toch weer op. En in de eindfase zakt onze ploeg steeds toch weer ver weg. Gebrek aan conditie? Hoe het ook zij, de nederlaag was onverdiend en het voetbal was bij vlagen best aardig, dus laten we daar ons maar aan vast houden. En vooral niet kijken naar de ranglijst. Dat is te pijnlijk.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.