NEC met hangen en wurgen in slotseconde langs Jong Utrecht

Na het teleurstellende optreden thuis tegen Cambuur, waar NEC in de slotfase een zeker lijkende winst uit handen gaf, moesten we vanavond op bezoek bij een van die factoren die de Keuken Kampioen Divisie zo dramatisch maakt: een ‘Jong’ team. Ditmaal was het Jong Utrecht, waarschijnlijk het slechtste team in de KK divisie. Een team waar je eigenlijk niet eens moet hoeven vragen of we gaan winnen, maar met hoe veel doelpunten. Een uitgelezen mogelijkheid dus om de domper van afgelopen weekend weg te poetsen. Nieuweling Okita bleef voor dit duel nog even op de bank ten faveure van Darri, waardoor we met dezelfde elf spelers aan de start verschenen als tegen Cambuur.

NEC kreeg in de openingsfase zonder al te groots te spelen een aardig aantal mogelijkheden om de score te openen, maar was net als tegen Cambur niet scherp genoeg in de afronding. Na een kleine twintig minuten zakte het tempo om onduidelijke redenen drastisch in en kwam NEC er niet echt meer doorheen. Het middenveld met Van den Berg en Dijkstra oogde erg statisch en er was weinig diepgang in de ploeg te bespeuren. Jong Utrecht temporiseerde en frustreerde bovendien, waardoor de eerste helft een vervelend schouwspel begon te worden. Omdat NEC in een laag tempo bleef spelen en weinig creƫerde, begon Jong Utrecht zelfs een beetje te geloven in een resultaat. Wat heet, na een half uur spelen was de grootste kans van de wedstrijd zelfs opeens voor Utrecht nadat een eerste inzet van de lijn werd gehaald en Kvida direct daarop een Utrecht aanvaller bijna over het hoofd zag en maar ternauwernood de bal kon wegtikken. Twee minuten later werd het zelfs nog erger: Coutinho had een inzet niet klemvast en Venema tikte de 1-0 binnen voor de thuisploeg. Een blamage leek in de maak. Gelukkig wist NEC kort voor de rust weer op gelijke hoogte te komen nadat een lange inworp van Dijkstra door Achahbar vanaf een meter of elf het Utrecht doel in gerost werd.

De eerste kans in de tweede helft voor NEC kwam na een goede tien minuten spelen, maar Overtoom wist de bal niet binnen te schieten. Maar ook Jong Utrecht kreeg zo nu en dan een kansje, voornamelijk vanwege onoplettendheid en onzuiverheid van NEC. Waar meerdere spelers bij NEC aanspraak konden maken op een wissel, daar was het Jong Utrecht dat de eerste wissels doorvoerde na zo’n 65 minuten spelen. Even later wisselde Jack de Gier dan ook eindelijk. Okita maakte zijn debuut en Dijkstra moest eraf. Een aanvallende wissel dus, maar NEC was het natuurlijk aan haar status verplicht om deze wedstrijd winnend af te sluiten. Het tempo ging nu eindelijk ook omhoog. Opeens begonnen de kansen weer te komen voor NEC met nog een goed kwartier speeltijd over. Toch was er met tien minuten spelen nog een enorme kans voor Utrecht op de 2-1. Na die gemiste kans wisselde Utrecht defensief en ging het vol voor de pot hangen. Vijf minuten extra tijd was alles wat NEC nog af was van een tweede tegenvaller in evenzoveel weken.

Uitslag

Vijf minuten extra bleken echt *net* genoeg. Sven Braken, die totaal niet in de wedstrijd zat, scoorde in de slotsecondes van de extra tijd terwijl de wedstrijd gespeeld leek toch nog de 1-2!

Scheids

Scheidsrechter Kooi floot warrig en liet veel tijdrek- en frustratietactieken van Jong Utrecht toe. Het mag geen excuus zijn, maar vervelend was het wel. Vier keer trok hij geel voor een Utrecht speler en in de slotfase ook eentje voor onze Rens, maar op momenten waar hij corrigerend zou moeten optreden, daar deed hij niks.

Toeschouwers

Een plukje NEC’ers in het uitvak en een plukje Utregters op de thuistribunes. Wat hebben deze Jong wedstrijden toch voor zin, mensen? Het is een schande voor het profvoetbal in Nederland.

Hoogtepunten

Niet echt gezien. Nou ja, wel fijn dat je in de slotsecondes toch nog de wedstrijd in je voordeel beslist.

Dieptepunten

Grote blunder van Coutinho. En tegen Jong Utrecht zo weinig effectief zijn is zorgelijk.

Tactiek

Je kunt je afvragen of je tegen een ploeg als Jong Utrecht nou echt met Dijkstra en Van den Berg moet starten. Erg defensief en nul creativiteit op het middenveld. En dat terwijl je ook nog spelers als Kevin Jansen in de ploeg hebt. Bovendien lag het tempo grote delen van de wedstrijd echt veel te laag. Er is nog veel werk aan de winkel voor De Gier, want voetbal zit er nog niet echt in deze ploeg.

Inzet

De ploeg begon prima maar zakte naarmate de eerste helft vorderde ver weg. Er zit ook nog veel nonchalance en onzorgvuldigheid bij een aantal jongens in het spel. Hopelijk dat deze twee openingsduels onze spelers geleerd hebben dat ook op KK niveau je niet op 60% kunt volharden.

Conclusie

Vorige week werd Jong Utrecht nog met 5-0 afgedroogd door Go Ahead Eagles. Dit NEC heeft nog een hele lange weg te gaan. En daar is eigenlijk alles wel mee gezegd. Oh, en blegh! aan Jong teams.