NEC laat wederom punten liggen in een uitduel

Na de uitzege van afgelopen maandag stond vanavond opnieuw een uitduel op het programma. Ditmaal was de tegenstander Sportclub Cambuur. Op voorhand is Cambuur toch nog best wel een naam, maar dit seizoen draaien de Friezen redelijk anoniem mee in de lagere regionen van de Juup. Het is echter wel een ploeg die met spelers als Barto, Kip en Crowley in de gelederen toch best wel aardig voor de dag kan komen. Bovendien draait Cambuur de laatste weken aardig en zullen ze er dus op gebrand zijn om in de laatste periode een plek in de nacompetitie veilig te stellen. NEC lijkt zich gelukkig na een stroef begin onder Lijnders ook langzaam te herpakken. En dus waren alle ingrediënten aanwezig voor een leuke wedstrijd. Voor NEC is het nu een belangrijke fase, want de concurrentie morst regelmatig punten en daar moet onze ploeg nu maximaal profijt van trekken, in de wetenschap ook dat we Groeneveld en Kadioglu zullen missen tegen De Graafschap volgend weekend. Beide spelers zijn namelijk voor Jong Oranje geselecteerd.

Zoals gehoopt werd het vanaf de aftrap ook meteen een open wedstrijd. Beide ploegen wilden voetballen en het tempo lag in de openingsfase best hoog. Het spel golfde heen en weer, waarbij NEC gaandeweg de wedstrijd vorderde de bovenliggende partij werd. De eerste kans was voor Cambuur, maar de grootste kansen waren voor NEC. Eerst door een schot van Langil, en even later lanceerde diezelfde Langil Kadioglu. De bal was helaas net te hard waardoor de Cambuur keeper de bal ternauwernood voor Ferdi kon wegglijden ten koste van een lichte schouderblessure. Ook Joppen kreeg een opgelegde kans om de bal binnen te schieten na een schitterende lange pass van Kadioglu, maar de rechtsback verprutste het schot. NEC had dus de meeste dreiging maar het miste zuiverheid in de eindpass. Als het dan echter in de combinatie niet lukt, dan is daar altijd nog de prima traptechniek van Groeneveld. De jonge NEC vleugelspeler neemt de laatste weken niet alleen levensgevaarlijke hoekschoppen, hij stond vanavond ook aan de basis van de openingstreffer. Zijn hoge vrije trap werd tegendraads terug de zestien van Cambuur ingekopt en Achahbar was er als de kippen bij om de 0-1 binnen te tikken. Een goal waar een vleugje van buitenspel aanhing, maar wie maalt daarom. Kamphuis zag er in elk geval niks in. Een fijne goal zo vlak voor rust, maar waar we hoopten dat we daarmee rustig de thee konden opzoeken, daar kwam Cambuur twee keer vlak achtereen bijna nog tot een snelle gelijkmaker. Vooral de kans van Barto oog in oog met Delle was enorm, maar onze Franse keeper hield zijn doel knap schoon. En dus gingen we met een kleine (op dat moment ook verdiende) voorsprong rusten.

Helaas sloeg Cambuur vlak na rust alsnog toe. Crowley lepelde de bal over de NEC defensie heen en Van Deelen knalde hem in één keer over Delle heen voor de gelijkmaker. En dus konden we met nog een kleine 40 minuten nog op de klok weer opnieuw beginnen. Even later lanceerde Kadioglu met opnieuw een heerlijke pass Groeneveld de diepte in, maar die schoot net naast. Aan de andere kant schoot Crowley de bal op de lat boven Delle. De wedstrijd bleef in brand staan en kon in deze fase alle kanten op vallen. Beide ploegen gingen vol voor de winst, wat het een aantrekkelijk schouwspel maakte voor de neutrale toeschouwer maar waar je als NEC fan toch ietwat chagrijnig van werd. NEC miste daadkracht in de afronding, terwijl Cambuur voortdurend gevaarlijk bleef in de tegenstoot. Met nog een kwartier te gaan schoot Langil de bal net voorlangs. NEC bleef aandringen. De scherpte voorin ontbrak echter.

 

Uitslag

En dus bleef de wedstrijd steken op 1-1. Gezien het spelbeeld wel een terechte uitslag, want ook al had NEC virtueel het veldoverwicht, Cambuur had toch enkele zeer gevaarlijke momenten.

 

Toeschouwers

Volgens de stadionspeaker een slordige 8.000 aanwezigen. Geen idee of dat veel is voor een club als Cambuur.

 

Scheids

Kamphuis deed het okee. Geel voor Crowley, die de afgevlogen schoen van Achahbar wegtrapte nadat de PEC-huurling onderuit geschoffeld was. Aan onze kant zag ook Groeneveld geel. De Jong Oranje debutant had zijn avond niet.

 

Hoogtepunten

Ondanks de wat teleurstellende uitslag speelde NEC bij vlagen zeker niet slecht. Er waren voldoende kansen om de wedstrijd te winnen. En Kadioglu lijkt eindelijk weer lekker in zijn vel te zitten met een paar schitterende acties waar je echt voor naar het stadion komt.

 

Dieptepunten

Maar we missen toch echt kwaliteit in de afronding. Het zal gissen blijven of Braken of Rayhi vanavond het verschil hadden kunnen maken. De defensieve flanken (vanavond vooral Joppen) blijven bovendien een zwaktepunt bij NEC.

 

Tactiek

Het op slim gekozen momenten druk zetten dat Lijnders graag wilt zien lijkt er eindelijk een beetje in te komen. Je kunt zien wanneer de ploeg collectief besluit om de bal af te jagen en vaak leidt dit ook tot balverlies bij de tegenstander en een goede omschakeling. Het is echter wel energieverslindend, wat ons toch parten speelt als je de wedstrijd niet binnen het uur in het slot kunt gooien. Je zag bijvoorbeeld Groeneveld en Achahbar richting het einde van het duel op hun tandvlees lopen.

 

Inzet

Die was vanavond gewoon goed. Het moet soms echter ook een beetje meezitten en dat deed het vanavond niet.

 

Conclusie

Ondanks dat je geen onaardige wedstrijd speelt en 1-1 uit bij Cambuur op papier geen dramatisch resultaat is, blijf je achteraf toch met een klotegevoel achter. Vooral ook omdat de concurrentie wel gewoon de punten pakt. We staan nu dus weer tweede achter Jong Ajax en nog ‘maar’ 4 punten voor op Fortuna, terwijl die twee ploegen ook lange tijd nog op gelijkspel stonden. Wij konden in tegenstelling tot die concurrenten in de slotfase echter geen beslissing forceren. Met Groeneveld en Kadioglu afwezig tegen de Graafschap en Rayhi nog steeds geblesseerd, gaat het volgende week dus weer alle hens aan dek worden. Het grote euvel van NEC dit seizoen: we maken het onszelf (onnodig?) moeilijk. Er is dus nog een lange weg te gaan, waar we een paar jaar geleden rond deze tijd al zo’n beetje het kampioenschap aan het vieren waren. Maar goed, NEC fan ben je niet voor de lol. Zucht.

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.