NEC heeft eindelijk weer makkelijk avondje

Na enkele op zijn zachtst gezegd teleurstellende resultaten vindt NEC zich opeens terug op plek 7 in de Keuken Kampioen Divisie, met een zorgelijk gat van vijf punten met de top van de ranglijst. Daarnaast ligt onze hoofdsponsor ook nog eens op apegapen, waardoor de financiële penarie voor de club er bepaald niet minder op wordt. We konden een beetje positief nieuws dus goed gebruiken vandaag. Dat was op voorhand echter nog geen sinecure. Telstar uit werd vorig seizoen nog een pijnlijke 3-2 nederlaag. Dit seizoen draaien de Noord-Hollanders vooralsnog wat minder goed dan vorig jaar, maar NEC kampt met wat defensieve problemen. Van Eijden en Bossaert waren namelijk allebei niet beschikbaar vanavond, waardoor Buwalda weer eens een basisplaats kreeg. Daarentegen waren Van den Berg en Romeny wel weer van de partij, al begon van die twee alleen Romeny in de basis vanavond. Dijkstra kreeg op het middenveld nog even de voorkeur. Daardoor speelde NEC dus eigenlijk weer 4-2-4, met Okita en Romeny op de flanken en Braken in de punt met Achahbar zwervend daarachter.

Het was akelig leeg in Velsen.

NEC begon voortvarend. Wat heet, na vijf minuten lag de bal al in het Telstar doel nadat Okita kalm en beheerst een assist van Labylle binnen schoot. NEC had in de eerste helft het leeuwendeel van het balbezit en kreeg diverse mogelijkheden om de score uit te breiden. Vooral Romeny had diverse mogelijkheden, maar wist deze niet te verzilveren. NEC had eigenlijk geen kind aan Telstar. Helaas wisten we de score echter niet uit te breiden voor de rust, waardoor het na vijfeenveertig minuten plus twee blessureminuten nog altijd ‘slechts’ 0-1 stond. Dan blijf je als NEC supporter dus toch ongerust, ook al was Telstar in de eerste helft eigenlijk geen moment echt gevaarlijk.

Dat die onrust niet ongegrond is, bleek meteen na de hervatting. De bal lag namelijk binnen een minuut na de hervatting al bijna in het NEC doel na een snelle uitbraak van Ondaan, maar via de paal en Van Duin bleef het bij een hartverzakking voor het meegereisde NEC publiek. Aan NEC zijde lukte er opeens weinig meer en Telstar loerde op een gelijkmaker. Waar de 1-1 in de lucht hing, daar kreeg NEC opeens wat ademruimte geschonken door een ietwat simpel gegeven penalty voor Romeny. Braken scoorde deze dwars door het midden en met 0-2 leek de wedstrijd dan toch definitief in de zak. Zeker nadat Braken ook nog de 0-3 binnen schoot zo’n tien minuten voor tijd op aangeven van Joppen. Diezelfde Joppen miste in de slotfase nog een loei van een kans door een ogenschijnlijk onmisbare bal voor een leeg doel hoog over te schieten.

 

Uitslag

Het bleef dus bij 0-3 en daarmee pakt NEC voor het eerst dit seizoen een overwinning met meer dan één doelpunt verschil.

 

Scheids

Teuben toonde zich erg coulant voor NEC. Desondanks zagen we toch vier keer geel voor onze ploeg, met Dijkstra, Achahbar, Kvida en Okita de slachtoffers. Aan Telstar zijde viel er ook drie keer geel.

 

Toeschouwers

Het was stil in het IJmond stadion, afgezien van de NEC aanhang die uiteraard een zeer gezellige avond had.

Een van de ‘kvlt’ stadions van Nederland… 

 

Hoogtepunten

Drie doelpunten en geen tegentreffers. Het is alweer een tijdje geleden dat we dat mochten meemaken.

 

Dieptepunten

Het enige verwijt dat je de ploeg kunt maken is dat je wederom verzuimt om de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien, waardoor het in de tweede helft enige tijd toch weer billenknijpen werd.

 

Tactiek

De Gier koos vandaag weer voor een 4-2-4 opstelling, wat ditmaal eens goed uitpakte. Als het werkt dan ziet het er leuk uit met veel aanvallend spel. Maar tegelijkertijd blijft NEC nog altijd uiterst kwetsbaar voor de tegenstoot. De balans zit nog altijd niet goed in dit elftal en vooral Achahbar lijkt niet lekker in zijn vel te zitten. Wellicht dat De Gier toch zal moeten overwegen om met ofwel Braken, ofwel Achahbar te spelen in de punt. Overtoom komt er als aanvallende middenvelder momenteel namelijk nauwelijks aan te pas en dus leunt onze ploeg op deze wijze volledig op haar twee spitsen voor de goals. En dat maakt ons kwetsbaar.

 

Inzet

Iedereen werkte hard en verdiende minimaal een zesje.

 

Conclusie

Dit was precies wat onze ploeg nodig had, want na de euforie rond de bekerzege op Excelsior leek NEC opeens toch helemaal het spoor bijster de afgelopen weken. Het toont ook aan dat de ploeg in de breedte genoeg opties heeft en dat het ondanks de recente tegenslagen toch zeker bij de betere ploegen van deze competitie gerekend mag worden. TOP Oss is de volgende tegenstander en hopelijk kunnen we volgende week eindelijk weer eens een thuiszege noteren. Als dat lukt, dan is de herfstdip hopelijk definitief ten einde.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.