DTH Awards 2017-2018: De Kwispelprijs

De Kwispelprijs is de prijs voor die gebeurtenis, dè herinnering of hèt moment van het afgelopen seizoen waar je spontaan blij van wordt.

 

De genomineerden zijn:

De Periodetitel

Bij aanvang van het seizoen hoop je uiteraard op directe promotie. Maar om de druk vroeg in het seizoen alvast een beetje van de ketel te halen is het wel lekker om snel een periodetitel te scoren. En dat deden we dan ook. Op die laatste speeldag (vrijdag 27 oktober) stonden NEC, Jong Ajax en Fortuna Sittard nek aan nek. Net als nu dus. NEC moest tegen Jong Utrecht, terwijl Fortuna punten moest halen tegen De Graafschap en Jong Ajax het opnam tegen FC Eindhoven. De reserve-Amsterdammers wonnen helaas hun wedstrijd, waardoor zij aan de leiding bleven in de competitie en bovendien de Bronzen Stier mee naar huis mochten nemen. Maar aangezien Jong Ajax niet mag meedoen aan de nacompetitie en ze bovendien geen prijzengeld mogen incasseren, was de nacompetitieplek en de 75.000 euro nog steeds binnen bereik. Terwijl wij Jong Utrecht met 3-1 aan de kant zetten, daar verloor Fortuna met 2-0 van de Achterhoekers. En dus zag het seizoen er opeens een stuk rooskleuriger uit, met een minieme achterstand op Jong Ajax en een zekere play-off plek (plus wat extra centen) op zak.

 

Een vol stadion

Een van de grootste nachtmerries voor een degraderende club is de leegloop van het stadion. Bezoekersaantallen zijn immers nog altijd de levenslijn en de raison d’ètre van elke betaald voetbal club. Je kunt NEC supporters echter van alles verwijten (nuilen, weinig sfeer, ‘fans’ die spelers lastig vallen tot in de kleedkamer, en wat je verder ook maar met enige regelmaat in de krant leest), maar een gebrek aan trouw zeker niet. Net als bij de vorige degradatie en ondanks al het gedoe en rumoer rondom de club deze zomer, verlengden onze supporters toch weer massaal hun seizoenskaart. Ondanks het belabberde niveau van de meeste wedstrijden die we voorgeschoteld krijgen dit seizoen, zit het stadion wekelijks ‘gewoon’ weer lekker vol. Er zullen maar bitter weinig Jupiler League clubs zijn die wekelijks een bezoekersaantal van rond de 10.000 mensen kunnen noteren. Ondanks dat we niet altijd even luidruchtig zijn en ondanks de zo nu en dan ongepaste fluitconcertjes van plukjes in het stadion, zitten we er wel weer trouw elke 1-2 weken. Iets wat sommige spelers en technische stafleden zich ook wel eens een beetje beter mogen beseffen, maar dat terzijde. Een club met zo’n hondstrouwe achterban verdient een plek op het hoogste niveau. In een nog voller stadion. Dat één dezer dagen hopelijk ook weer echt eigendom van onze club is, nu bovendien na jarenlang gekibbel de kogel door de kerk is over de koopvoorwaarden. Promoveren en doorpakken dus, nu het nog kan!

 

Jeugdcontracten

We hebben er even het labeltje jeugdcontracten aan gehangen, maar waar we in essentie op doelen is het hele beleidsplan rondom de eigen jeugdopleiding. Waar NEC nu al vele jaren roept dat het een opleidingsinstituut wil zijn, daar zagen we er tot voor kort in de praktijk eigenlijk weinig van terug. Natuurlijk, we zien al sinds jaar en dag eigen jeugdspelers doorstromen naar de selectie (van Leiwa tot Worm tot Nuytinck tot Kadioglu), maar we horen ook evenzoveel verhalen van talentvolle jongens die overspringen naar een concurrent vanwege het gebrek aan duidelijkheid, ontwikkelingsbeleid, of soms gewoon een betere aanbieding. We hebben Oversier eerder nog zowel een pluim gegeven in Beste Baasje als een ongezouten portie kritiek vanwege zijn nogal tegenstrijdige acties in de Roestige Drol, maar een ding waar we zeker wel blij mee zijn is de duidelijke formulering dat de club nu echt vol op de jeugdopleiding inzet voor de toekomst. Dit zijn niet alleen loze praatjes, want inmiddels is aan een groot aantal jeugdspelers ook daadwerkelijk een contract voorgelegd om die jongens voor langere tijd te binden aan onze club. Nu is het aan de club om te laten zien dat die jongens ook daadwerkelijk een kans krijgen en niet weg zullen kwijnen op de bank ten faveure van een extern aangetrokken speler die geen duidelijke verbetering blijkt. De weg is nog lang, maar het begin is in elk geval alvast geplaveid.

 

 

Je kunt hieronder je stem uitbrengen op een van deze nominaties.

 

This poll is no longer accepting votes

De Kwispelprijs 2017-2018
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.