The Derksen-Kraay sr-Hoogstraten papers (2)

Op de laatste dag van 2016 lieten we jullie weten dat in handen zijn gekomen van een vertrouwelijk rapport uit 1991 van de adviescommissie bestaande uit Henk Hoogstraten, Hans Kraay sr en Johan Derksen. Vandaag nemen we de delen van Henk Hoogstraten en Hans Kraay sr onder de loep. Er is door de heren wel geprobeerd om er één geheel van te maken. Het deel van Hoogstraten en Kraay kent een duidelijke overgang. De knip tussen het stuk van Kraay sr en Derksen is wat moeilijker te zien, waarschijnlijk omdat Derksen als laatste zijn stuk heeft geschreven en door is gegaan waar Kraay was gebleven.

Het eerste deel van Hoogstraten is eerlijk gezegd niet zo interessant. Het is een beschrijving van het algemene voetballandschap in die tijd en er staan doelstellingen in van de club. Wie in die tijd het voetbal een beetje volgde zal weinig nieuws hebben gelezen, maar het is misschien wel goed om een aantal punten uit dit deel van het rapport toch even te benoemen omdat het een beter beeld geeft over de tijd en de context waarin je het rapport van de adviescommissie moet zien.

NEC speelde in 1991 nog gewoon in de grote betonnen bak met de wieler- en sintelbaan. De voorzieningen in het stadion waren dringend aan vernieuwing toe. NEC was volgens Hoogstraten geen uitzondering in Nederland. Bij Utrecht en PSV waren in de jaren ‘80 al (gedeeltelijk) nieuwe stadions gekomen en de rest kon niet achterblijven. Volgens Hoogstraten moest er meer aandacht worden besteed aan de toeschouwer, moest het stadion gezelliger, het comfort beter, moesten er overdekte en verwarmde zitplaatsen en goede horecavoorzieningen komen. De B.V.O.’s moesten ook zelf op zoek gaan naar oplossingen tegen het voetbalvandalisme, zodat de teruglopende interesse van toeschouwers en sponsors een halt geroepen kon worden. Hoogstraten sloot af met: “Sportieve voor- en tegenspoed moeten niet tot rampen aanleiding zijn. De vaste basis van de club, de organisatie, de financiën, de supporterssteun en het imago, moeten voldoende zijn om meer dan marginaal te functioneren.” Al in slaap gevallen? Waarschijnlijk wel, want spannender dan deze dooddoener zul je niks vinden in het stuk van Hoogstraten. De doelstellingen van NEC, zoals die door Hoogstraten werden opgeschreven waren, zijn ook bekende open deuren:

1 Door een consequent en deskundig beleid moet NEC Nijmegen zich een blijvende positie op eredivisie niveau verwerven.

2 NEC moet een organisatie worden die betrouwbaarheid, effectiviteit en vakmanschap hoog in het vaandel heeft.

3 Door scouting en een intensieve jeugdopleiding wordt het aantrekken van spelers op lange termijn een incidentele aangelegenheid.

4 NEC moet herkenbaar zijn voor toeschouwers en sponsors.

Nee, de eerste drie pagina’s waren inhoudelijk flinterdun. Vanaf het deel van Hans Kraay sr werd het ietsje interessanter. Kraay gaf in het begin van zijn stuk aan dat kleine clubs (zoals NEC) de krachten moeten mobiliseren, omdat de ideeën voor een inkrimping van de eredivisie naar 16 teams (vooral fijn voor de grote clubs) nog steeds niet van de baan zijn. Voor de clubs onder de top zou het volgens Kraay een harde strijd worden en zou de club keuzes moeten maken. Zo snel mogelijk een bedrijf worden en werken met aandelen was volgens Kraay noodzakelijk. Even ter info: NEC was in die tijd een stichting met een stichtingsbestuur.

Kraay maakte vervolgens een vergelijking met Amerikaanse sporten en noemde als voorbeeld de New York Yankees en de Boston Celtics. Sportclubs die als een bedrijf gerund worden en waar een aantal aandeelhouders de club in eigendom hebben. Volgens Kraay moest het roer dus om kon de club alleen de strijd aan gaan wanneer ze een creatiever en zakelijker beleid zouden gaan voeren. Journalist Jaap van Essen zou ervan moeten overgeven. Volgens hem was juist het runnen van een voetbalclub als bedrijf de hoofdoorzaak voor de verdere vervreemding tussen het bestuur en de supporters. Meer over het stuk van Kraay is er echt niet te “lekken”. Meer dan één A4-tje was zijn bijdrage namelijk niet.

Morgen lekken we door, dan met het deel van Johan Derksen. Dan met meer vuurwerk.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.