The Derksen-Kraaij sr-Hoogstraten papers (1)

Iedereen kent de geschiedenis van rapporten in de voetbalwereld: Ze worden vaak intern eerst belangrijk gemaakt, mensen verdienen er vooral wat centjes aan, inhoudelijk stelt het uiteindelijk vaak niet veel voor en als het rapport afgerond is gaat het in de la van een bureau om vervolgens bij de tweejaarlijkse grote schoonmaak in een doos oud papier op straat te belanden. Zo kennen we bij NEC allemaal nog wel het rapport van Leen Looijen dat ging over het beroep van profvoetballer en welk type voetballers en speelstijl NEC zou moeten nastreven. En waarschijnlijk was niemand hier in 2008 mee bezig, omdat iedereen in Nijmegen bezig was met Europees voetbal, maar in dat jaar kwam oud Ajax bestuurder Arie van Eijden ook met een rapportje vol aanbevelingen voor het NEC bestuur die het ene oor in gingen en het andere oor weer uit. Kortom; rapporten komen en gaan en het is meestal een hoop bla bla.

Heel af en toe zorgt een rapport wel voor reuring bij de club. Zo kwam de DTH redactie via een anonieme bron deze week opeens in het bezit van zo’n vertrouwelijk rapport. Een rapport uit 1991, waarin onze club werd doorgelicht door een heuse adviescommissie van zwaargewichten. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar het was toenmalige hoofdsponsor Richard Bouwens die opdracht gaf aan deze adviescommissie om de club door te lichten en adviezen te geven voor de toekomst. De commissie bestond uit Henk Hoogstraten (toen topman bij Blokker en heel opvallend: op dat moment ook bestuurslid van de club), Hans Kraaij Sr (oud-international, oud-trainer, oud manager) en Johan Derksen (onze bekende bromsnor die zegt NEC supporter te zijn).

Het rapport is nooit echt openbaar gemaakt en ook dit rapport kende het bekende lot: het verdween uiteindelijk in een la. Toch zorgde het rapport 25 jaar geleden wel voor een flinke rel in de bestuurskamer bij NEC. Met name het deel van Johan Derksen was pittig. Of zoals Jaap van Essen van de Gelderlander het typeerde: Derksen schreef het stuk met een bajonet in plaats van met een pen. In een werkelijk schitterend opiniestuk in De Gelderlander maakte Van Essen op zijn eigen wijze gehakt van de adviescommissie én het bestuur. En hij had gelijk, want de onderzoek basis en de omvang van het rapport van de adviescommissie (tien A4-tjes) waren zeer beperkt. Toch moesten de vinnige woorden in de bekende Derksen stijl door het bestuur niet genegeerd worden volgens Van Essen, want er zaten best wat zinnige aanbevelingen bij. De titel van het opiniestuk was: “Structuur NEC vervreemdt fans van ‘hun’ club.” Van Essen liet zijn (supporters)hart spreken. Dit jaar overleed Jaap. Een mooi moment om op de laatste dag van het jaar nog eens aan hem te denken door één van zijn stukken in te duiken.

 

Tekst: Jaap van Essen, bron: De Gelderlander

 

Het is een beetje gissen waarom Richard Bouwens opdracht gaf aan de adviescommissie, maar dat het allemaal niet zo lekker liep is een understatement. Bouwens was de man die spelers vergeleek met dronken schoenverkopers die ontslagen moesten worden (ze speelden zo slecht dat ze wel dronken moesten zijn) en hij was ook tot nu toe de enige sponsor die gedreigd heeft om zijn naam van het shirt te halen als de resultaten niet snel zouden verbeteren. Aan de andere kant had hij hart voor de club en had hij de adviescommissie toch vooral ook ingezet, omdat hij niet blind kon vertrouwen op het bestuur van de club en voorzitter Henk van de Water in het bijzonder. Meerdere malen had Henk van de Water in zijn ogen belangrijke zaken verprutst, waaronder het mislopen van sponsoren. Het bestuur bestond in die tijd naast Henk van de Water uit Nol Smits, Theo Peters, Fred Mouw en dus ook Henk Hoogstraten in een nogal vreemde dubbelrol.

Natuurlijk het is allemaal 25 jaar geleden, al lang verjaard en vergeeld, maar onze interesse was gewekt toen we de 10 A4-tjes in handen kregen. En ook al komt dit uit de tijd van Erik Stock en Hennie de Romijn, het blijft leuk om eens terug te kijken in die tijd van onze vroege voetbalherinneringen. En was er inderdaad sprake van een coup tegen het toenmalige NEC bestuur? Of draven we een beetje te ver door en is het inderdaad weer een onbeduidend rapportje? Hoe dan ook, we gaan na 25 jaar de inhoud van het rapport lekken! En lekken over NEC is nog altijd beter dan het lekken van vage emailtjes van ene Hillary Clinton. So wikileaks eat your heart out!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.