De week van…de schoonmaak *tussenbalans*

Seizoen 2017/2018 is begonnen met een eenvoudige overwinning. Er waren mooie goals en een paar leuke acties. Een prima start. De meeste supporters zullen het jaar Jupiler League inmiddels knarsetandend hebben geaccepteerd en hopen dat het bij dit ene jaar blijft. Snel weer promoveren zou natuurlijk fantastisch zijn, maar het wordt pas echt een mooi seizoen als uit deze ellende een club verrijst die klaar is voor een jarenlang succesvol verblijf in de Eredivisie. Er was een grote voorjaarsschoonmaak en daarna is het één en ander in gang gezet. Tijd voor een tussenbalans.

Er moest gebroken worden met het verleden, met de structuren en met bepaalde personen. Er zijn mensen opgestapt die zich met hart en ziel voor NEC hebben ingezet. Door hun inzet is de financiële situatie verbeterd en wellicht hebben zij de club bij de rand van de afgrond weggetrokken. Maar op technisch vlak was en bleef het een puinhoop, onduidelijke verantwoordelijkheden en de bemoeizucht van allerlei (rand)figuren zorgden voor voortdurende onrust en de aankoop en renovatie van het stadion is verworden tot een soap met voornamelijk slechte tijden.

Onder leiding van de overgebleven leden van de Raad van Commissarissen werden de eerste stappen van wederopbouw gezet: het zoeken en aanstellen van een nieuwe directie. Dit was direct een cruciale taak op weg naar een succesvolle renovatie. Zonder een zeer sterke directie is het onmogelijk om van het onrustige NEC een succes te maken.

Een eerste belangrijke verbetering is dat er naast de Algemeen Directeur weer een Technisch Directeur wordt aangesteld. De eindverantwoordelijkheid voor het technisch beleid komt hierdoor weer bij één man te liggen in plaats van de onduidelijke situatie van het oude Technisch Hart.

Door de bedenkelijke reputatie die NEC had opgebouwd was het de vraag in welke vijver NEC naar een nieuwe directie kon gaan vissen. De vrees was dat het de vijver van elders afgeserveerden met weinig kans op werk zou worden. Maar het liep gelukkig anders.

Met Remco Oversier is er een jonge ambitieuze TD binnengehaald die bij RKC Waalwijk weliswaar al algemeen directeur was, maar NEC echt als een stap omhoog ziet. Wilco van Schaik is een ervaren rot die het bij FC Utrecht zeven jaar heeft uitgehouden onder het kritische oog van eigenaar Frans van Seumeren.

Ik had niet gedacht dat we in dit stadium mensen van dit niveau naar NEC konden halen. Niet na wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd. Goed werk dus van de RvC. Maar Van Schaik en Oversier zijn ambitieuze mannen die geen zin hebben om hier in de marge van het betaalde voetbal een paar jaar aan te rommelen. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar het toekomstperspectief dat de nieuwe directeuren is voorgehouden, het zou ons waarschijnlijk meer vertellen over de (financiële) mogelijkheden die er de komende jaren zijn. In De Gelderlander sprak Van Schaik al over het belang van de modernisering van het stadion. Ik verwacht hier de komende maanden meer over te horen.

Waar met Van Schaik en Oversier ook over gesproken moet zijn, is de positie van de investeerders en hoe in het algemeen omgegaan moet worden met onruststokers in en rond de club. Hier zijn ongetwijfeld afspraken over gemaakt. Dat Harold Bons zich niet meer met het technisch beleid mag bemoeien is waarschijnlijk één van de afspraken die is gemaakt. Het is goed dat Bons in het STAK heeft plaatsgenomen en nu dus een officiële functie bekleedt, met afgebakende taken en verantwoordlijkheden. Ook positief is dat Marcel Boekhoorn als hoofdsponsor een formele positie heeft gekregen als geldschieter. Deze investeerders hebben daarmee laten zien dingen anders te willen inrichten, een belangrijke stap. Maar hun officieuze macht blijft natuurlijk groot en we weten nog niet of dit betekent dat zij, en anderen, bereid zijn de directie haar werk te laten doen, vooral als het eens tegenzit. En of de club afscheid heeft genomen van de sfeer van onderling wantrouwen en gebrek aan wederzijds respect blijft afwachten. Wel hebben we nu denk ik een directie die zich niet makkelijk zal laten intimideren en op een professionele manier om kan gaan met randzaken.

Voor een eerste beoordeling van Van Schaik is het nog te vroeg, hij is officieel pas op 1 augustus begonnen. Oversier heeft zich echter al volop kunnen laten gelden. Hij looste overbodige spelers en lijkt een goede selectie te hebben neergezet waarbij hij de risico’s niet schuwt: Met Kevin Jansen en Sven Braken heeft hij spelers gehaald met veel potentie maar ook met een historie vol blessureleed. Ze zijn ongetwijfeld uitgebreid getest, maar als het mis gaat kijken we natuurlijk allemaal naar Oversier. En ook de verrassende aanstelling van Adrie Bogers als hoofdtrainer maakt hem kwetsbaar. Verder is het met het oog de toekomst zeker zo belangrijk dat hij ervoor zorgt dat er op technisch gebied nu rust in de tent blijft en dat de club zich waar mogelijk verder professionaliseert.

De eerste tussenbalans na de schoonmaak is wat mij betreft positief. Het is natuurlijk te vroeg voor echte conclusies maar er lijken in ieder geval goede mensen te zijn binnengehaald en de manier waarop Boekhoorn nu bij de club betrokken is, geeft moed. In de komende maanden zal de werkelijke kracht van de selectie blijken en van Van Schaik mogen we een eerste blik op de toekomst verwachten. Laten we verder hopen op wat tegenslagen zodat de onderlinge verhoudingen getest kunnen worden. De winterstop lijkt me een mooi moment voor een volgende tussenbalans.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.