De week van…de eerste problemen

Is het mogelijk om na de vernedering, de totale afgang, het kansloze gefröbel, het inspiratieloze tijdverdrijf tegen FC den Bosch, dit stukje positief te beginnen? Jawel!

Gisteren opende de O19 de Eredivisie met de totale vernedering van Sparta Rotterdam, 5-0. Hatsekidee! Die jongens hebben kennelijk wel inspiratie en een goede teamgeest, waarschijnlijk hebben ze ook een goede trainer. Dat is Rogier Meijer, by the way.

Hoe anders staat het er voor bij het eerste team. Na vier wedstrijden hebben we voornamelijk dramatisch voetbal gezien. Eén helft lang volledig overlopen door GA Eagles en een vertoning tegen FC den Bosch waar je haast fysieke klachten van zou krijgen.

De wedstrijd tegen FC Eindhoven verdient speciale vermelding. Je krijgt alle hoeken van het veld te zien, van voren weet je niet dat je van achteren nog leeft, je strompelt machteloos en om je moeder roepend over het veld, je moet nu weten hoe het voelt een uur lang in een cementmolen te liggen, je bent dus, zeg maar, weggespeeld. Als je dan na afloop met teksten komt in de trant van “gelukkig zijn we ook in staat een mindere wedstrijd te winnen”, dan wil je dus niet onder ogen zien wat er net met je is gebeurd. Spelers, trainer en een deel van de supporters, allemaal hebben ze na afloop van deze wedstrijd de realiteit niet onder ogen willen zien. En zo effen je het pad voor de veegpartij tegen FC den Bosch.

De realiteit is dat NEC nu al 2,5 wedstrijd verschrikkelijk slecht voetbalt. Bij NEC ontbreekt het momenteel aan bijna alles. Aan een duidelijke tactiek, aan teamgeest, aan inzet en aan een leider in het veld. Voeg daarbij de recente transferperikelen rond een aantal spelers, het geschuif in de opstelling, de ontevredenheid die sommige spelers nu al uitstralen, een technische staf die een machteloze indruk maakt, en je hebt een gevaarlijke mix waar je niet zomaar een positieve draai aan geeft.

Pas op hè, het kan nog keren. Bogers, Oversier en Van Schaik zien ook wat er gebeurt en denken natuurlijk na over oorzaken en oplossingen. De vraag is vooral of Bogers in staat is voor de benodigde oplossingen te zorgen. Zijn reacties op het totale falen in de afgelopen 2,5 wedstrijd zijn veel te mat en gelaten, zeker voor de trainer van dé kampioenskandidaat van de Jupiler League. Stel je voor dat de trainer van Ajax zegt dat je uit bij Willem II nu eenmaal kunt verliezen, ook met 3-0. Echt de wereld zou te klein zijn. Dat kan dus niet, is gewoonweg onbestaanbaar. Dat besef, die spirit zal de trainer van NEC in de eerste plaats zèlf moeten hebben en vervolgens moeten kunnen overbrengen op de spelersgroep. NEC verliest niet van FC den Bosch, kan niet, onbestaanbaar.

Zonder spirit, teamgeest en inzet zou Ajax het nog moeilijk hebben in de Jupiler League. Als dat goed zit word je in ieder geval nooit meer volledig weggespeeld en heeft het ook zin om te werken aan de andere problemen. En misschien dient Kevin Jansen zich wel aan als de leider op het veld nu Dijkstra dat door zijn slechte spel niet kan zijn.

Na de hoopgevende eerste stappen tot wederopbouw van de club, zien we dat zich nu serieuze problemen voor het nieuwe management aandienen. Het is interessant om te horen wat Van Schaik, Oversier en Bogers ons op de supportersavond te melden hebben (11/9 om 19.30). En hoe houden de heren investeerders zich? Worden ze al zenuwachtig? Voor een succesvolle wederopbouw van NEC is vooral stabiliteit en continuïteit nodig. Ook al verliezen we de volgende drie wedstrijden, Van Schaik en Oversier moeten blijven zitten. Waren Gudde en Van Geel meteen succesvol bij Feyenoord? Ook goede mensen hebben tijd nodig en kunnen op de weg naar boven fouten maken.

Bogers is waarschijnlijk niet de juiste hoofdtrainer, en Oversier heeft hem aangesteld, misschien zelfs flink op ‘m moeten inpraten om de functie te aanvaarden. Maar die fout kan hersteld worden. Na een volgende wanvertoning tegen FC Emmen moet er worden ingegrepen.

Wichard


 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.