PSV geeft NEC een pijnlijke les in effectief counteren

Tjeeminee. Waar hebben we vanavond naar zitten kijken? NEC dat in de afgelopen weken veelvuldig achterover leunde en loerde op de counter, besloot vanavond uitgerekend tegen landskampioen PSV om op de aanvallende toer te gaan. Maar liefst vier aanvallers verschenen vandaag in de basisopstelling: Owusu, Ofosu, Mayi en nieuwkomer Taiwo Awoniyi. En aanvallend was het zeker. En ook uiterst naief. En volkomen suicidaal. Binnen een klein half uurtje stonden we namelijk al met 0-4 achter. Vier tegendoelpunten die uitgerekend allemaal uit een counter voortkwamen. Keer op keer rende NEC enthousiast vooruit als een kudde F’jes met zowaar soms best een leuke aanval ertussen, maar elke keer bleek bij balverlies de totale organisatie volkomen zoek en kon PSV kinderlijk eenvoudig in de tegenstoot scoren. Het was werklijk pijnlijk om te zien hoe eenvoudig de doelpunten weggegeven werden. Onze laatste linie met het doorgaans betrouwbare blok Dumic-Golla is normaliter toch onze sterkhouder, maar daar was vanavond echt helemaal niks van te merken. Nieuwe linksback Fomitschow was overal op het veld te vinden behalve op linksback, Buwalda was voortdurend zijn tegenstander kwijt, en de aanvallers van PSV hoefden weinig meer te doen dan tussen twee verdedigers door te lopen om chaos en verwarring te stichten. De 0-5 op slag van rust werd ons nog bespaard door keeper Joris Delle, maar daarmee is ook wel zo’n beetje alles gezegd.

Uitslag
Het zal de oplettende lezer inmiddels waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat NEC vanavond aan het kortste eind trok. Toch bleef een grotere oorwassing ons bespaard, want na de 0-4 in de 23e minuut wist PSV het net niet meer te vinden. NEC toonde zich in de tweede helft namelijk een stuk realistischer. De aanvallende intenties waren er nog steeds, maar er werd meer aandacht besteed aan de defensieve taken. En dus ziet in elk geval op papier de eindstand er niet al te schokkend uit. Maar ja, na de 0-4 was er voor PSV natuurlijk ook niet al te veel urgentie meer, dus de tweede heft voelde meer als een trainingspotje.

Scheids
De bezoekers leken met iets meer weg te mogen komen dan wij, maar we kunnen de arbiter verder weinig in de schoenen schuiven. Hij was in elk geval niet debet aan de lading goals.

Toeschouwers
Na de 0-4 hoorden we zowaar nog wat aanmoedigende geluiden uit vak 080, maar de meeste aanwezigen waren tegen die tijd al aardig lamgeslagen. Twintig minuten voor tijd bleek ons publiek echter weer ietwat opgefleurd omdat verdere goals uitbleven en dus kon er nog wel een flinke wechselsang vanaf. En zo eindigde deze thuiswedstrijd met een kansloze nederlaag bizar genoeg met een prima sfeer. Nee, aan het publiek ligt het dit seizoen in elk geval niet. De ploeg krijgt alle steun.

Hoogtepunten
Nou vooruit. Aanvallend zag het spel van NEC er vandaag eigenlijk best leuk uit bij vlagen. Leuke steekpassjes, goede aanvalsopzetten, dat geeft de burger moed tegen mindere tegenstanders. Helaas lag PSV er niet wakker van.

Dieptepunten
Fomitschow kon niet bekoren bij zijn debuut. Aanvallend deed hij leuk mee maar bij de tegenstoten van PSV was hij vervolgens in geen velden of wegen meer te zien. Sowieso was de hele defensie vandaag naatje. Het hielp natuurlijk ook niet dat we nauwelijks een middenveld hadden en we vooral in het begin daarom ook voortdurend overlopen werden. Verdedigen terwijl je achteruit rent is voor niemand een makkelijk opgave.

Tactiek
Een typisch gevalletje ‘gegokt en verloren’ voor Hyballa. De intentie was dapper, al zal die ook mede ingegeven zijn door het ontbreken van Von Haacke. Met vier aanvallers tegen PSV is echter voor de meeste clubs zelfmoord, laat staan voor ons NEC. De vroege openingstreffers hielpen natuurlijk ook niet. Voordat we echter te negatief worden, moet gezegd dat we in aanvallend opzicht echt wel potentie hebben momenteel. De ploeg denkt vooruit en dat is altijd leuk voor de toeschouwers. Als Hyballa de organisatie in en tussen de linies wat meer op orde weet te krijgen en het doldwaze ‘allemaal naar voren’ een beetje weet te temperen, dan kunnen de komende maanden nog best leuk worden. Blijven we echter op deze naieve wijze door voetballen met de gatenkaas van vandaag achterin en de zwakke organisatie, dan wordt het uiterst zorgelijk. Het is te hopen dat Hyballa voorin keuzes durft te maken. Een van onze aanvallers zal toch moeten gaan banken en Ofosu lijkt daarbij de meest logische keuze van het huidige viertal. Ook de twee back posities blijven een groot punt van zorg. Fomitschow en Buwalda lieten vandaag in elk geval niet zien dat zij de oplossingen zijn.

Inzet
Wederom niks op aan te merken, die is al sinds de komst van Hyballa meer dan prima.

Conclusie
Een stevige nederlaag tegen PSV is geen al te groot probleem. Het is in de lijn der verwachtingen. Wel is de manier waarop zorgelijk, zeker als je ziet hoe belachelijk eenvoudig en snel de doelpunten tot stand kwamen. Pijnlijk om te zien zelfs. In de tweede helft zag het er echter alweer een stuk beter uit. Er zit voetbal in de ploeg, maar de lijn en de organisatie ontbreekt. Er is dus nog heel veel werk aan de winkel voor Hyballa en zijn mannen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.