Open brief aan Marcel Boekhoorn

In de Voetbal International van deze week gebruikte VI-journalist Iwan van Duren zijn column om een open brief aan Marcel Boekhoorn te schrijven. We denken dat de brief een rake beschrijving geeft van de situatie bij NEC en dat de tijd om door te pakken nu echt is aangebroken.

Met dank aan Iwan van Duren kun je de brief hieronder lezen.

“Gefeliciteerd met de overwinning van jouw cluppie op Heracles Almelo. Gewoon in het linkerrijtje begin maart. Als je alleen de stand bekijkt, zou je denken dat het goed gaat met NEC. Maar niets is minder waar, dat hoef ik jou niet te vertellen. De afgelopen weken stonden de kranten weer vol met de problemen in Sittard, Enschede en Emmen. Let je een beetje op dat NEC niet de volgende wordt? Bladerend door het VI-archief lezen we de laatste tien jaar al over schulden, reddingsacties en wat al niet meer in Nijmegen. De gemeente werd voorgelogen en bedrogen. De KNVB heeft de handen vol aan rode cijfers. Officieel is het na drie jaar in Categorie 1 afgelopen met een club, maar NEC duikt zo nu en dan even op in Categorie 2 en begint dan gewoon weer aan een nieuwe cyclus. De club werd al twee keer gered. Eén keer door de gemeente en één keer door jullie investeerders.

Het nettoresultaat is dat NEC anno 2016 nog steeds in doodsstrijd verkeert. Er is een miljoenenschuld, de huur aan het stadion kan niet worden betaald en komende zomer lopen de beste spelers weer gratis de deur uit. En Ernest Faber, de architect van de huidige sportieve successen, heeft het na een jaar ook wel gezien en vertrekt naar FC Groningen, mede vanwege de bemoeienissen van de directie en investeerders. Je bent het op een gegeven moment zat te moeten trainen bij amateurclubs. Je bent het zat dat als de spelers een warm bad nemen, er koud water uit de douche komt. En dat het doek over de dug-out zo vies en versleten is, dat je het niet eens durft aan te raken.

Er komt dadelijk een moment dat er echt geen uitweg meer is. Jij stopt al bijna de hele eeuw trouw miljoenen in spelers. Niet om winst te maken, neem ik aan. Je bent fan, net zoals je vader dat was. Je zou de club nooit laten omvallen. Maar komende zomer zal directeur Bart van Ingen weer met de pet in de hand aan je deur staan. Dan kun je natuurlijk weer wat nieuwe spelers halen. Maar je kunt ook in één klap echt alle problemen van tafel vegen. Pas als NEC het stadion weer in eigen beheer heeft, kan de club verder. De gemeente is intussen al met de vraagprijs gezakt naar acht miljoen euro. Daar valt ongetwijfeld nog wel wat van af te pingelen.

Als je de club had willen overnemen, dan had je dat allang gedaan. Als je toch jaar in jaar uit te hulp blijft schieten, waarom dan niet in één keer echt geschiedenis schrijven? Koop dat stadion en geef het aan NEC. Daar heeft de club veel meer aan dan ieder jaar een nieuwe Niedzielan of Roman. Aan het eind van de rit ben je zo waarschijnlijk goedkoper uit. Bij de overdracht van het stadion zet je een dikke streep onder de ellenlange lijst met investeringen en hulpacties die je hebt uitgevoerd. En zeg nou eerlijk, het heeft toch ook wel wat: De Bloedkuul van Boekhoorn.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.