NEC pakt knap punt in Amsterdam

De wedstrijd van vandaag was er zo eentje die je op voorhand eigenlijk al afschrijft. Uit in Amsterdam waar volgens mij nog nooit gewonnen werd tegen een titelkandidaat in vorm, Ajax. Bovendien had concurrent PSV eerder dit weekend punten gemorst, dus de verwachting was dat de Ajacieden er vol bovenop zouden klappen. NEC ondertussen zwalkt na een fantastische seizoensstart van drama naar drama, vooral buiten de lijnen. Vorige week was er natuurlijk wel de overwinning tegen Heracles, maar sindsdien is er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de Faber soap. Een nederlaag was dus eigenlijk een zekerheidje. De vraag was vooral met hoe veel tegengoals we van de mat gemept zouden worden.

Het zou echter anders lopen. NEC toonde zich namelijk voor de verandering eens niet onder de indruk van een grote tegenstander en kaapte brutaal een punt weg uit de Arena. Met dank aan Foor, Santos en een prima keepende Brad Jones.


Uitslag

2-2. U leest het goed. Sterker nog, drie van de vier doelpunten kwamen op naam van een NEC’er. Van Eijden was namelijk verantwoordelijk voor de 2-1 van Ajax, nadat hij de bal ongelukkig in eigen doel werkte uit een voorzet van Younes. Dit gebeurde vroeg in de tweede helft, nadat we verrassend genoeg een ruststand van 1-1 hadden aangetekend. Ondanks een voortvarende start van Ajax, dat al na een kwartier op voorsprong kwam via Milik, wist NEC al snel weer op gelijke hoogte te komen. Navarone Foor, wiens fout de 1-0 inleidde, stelde zelf namelijk vier minuten later alweer orde op zaken door de gelijkmaker te scoren. Ajax bleef de eerste helft dan wel de bovenliggende partij, maar NEC voetbalde zeer aardig mee en de 1-1 bij rust was niet onverdiend. Dat was de 2-2 ook niet. Sleegers miste in eerste instantie een kans op de gelijkmaker, maar een kleine tien minuten voor tijd was daar toch weer die dekselse Santos. De Venuzolaanse Duitser kopte een inzet van Kane fraai binnen. En omdat Jones de aanvallers van Ajax bleef frustreren met goede reddingen, mochten we een punt mee terug naar Nijmegen nemen. Ajax mocht zelfs van geluk spreken dat Van den Hoorn er niet met rood af gestuurd werd na een elleboog op Santos. De komende dagen zullen uitwijzen of de twee maten nog altijd gelden in Zeist.

Hoogtepunten
Al het genuil en gedoe in de marge lijkt de ploeg tot dusverre niet al te veel te deren. Na een aantal magere weken begint het vertrouwen weer terug te komen en beginnen bepaalde patronen van voor de kerst weer zichtbaar te zijn in de ploeg. Helemaal top vandaag, een groot hoogtepunt.

Dieptepunten
Niet direct over vandaag, maar Santos zal de komende weken toch flink gemist gaan worden.

Scheids
Van Boekel deed er duidelijk alles aan om Ajax kaartenvrij te houden, met de elleboog van Van den Hoorn als triest dieptepunt. Maar ja, volgende week is het duel tegen PSV, dus er zullen wel weer instructies vanuit Zeist geweest zijn…

Tactiek
Na enkele rumoerige weken lagen zowel ploeg als coach onder de loep. Onze jongens leken echter niet van slag en zetten de lijn van Heracles door. Appiah op het middenveld voor Bikel was de meest opmerkelijke aanpassing van Faber, maar had verder weinig effect op het duel. Vooral in eerste helft had NEC wellicht een tikkeltje scherper en harder mogen spelen, zeker indachtig dat enkele Ajacieden op de rand van een schorsing bengelden. Over het geheel genomen is een punt echter een prima resultaat en dus moet je constateren dat het tactisch en in de uitvoering vandaag wel goed zat.

Inzet
Prima, niks mis mee, goede pot! Meer van dit de komende weken graag.

Conclusie
NEC blijft in de race om de play-offs. En dat mag een klein wonder heten na alle trammelant van de afgelopen weken. Volgende week tegen ADO is het te hopen dat het herstel voortgezet kan worden. En daarna volgt de derby. Spannende weken dus! Maar dit niet verwachte punt pakken ze ons in elk geval niet meer af.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.