NEC pakt ondanks man meer slechts punt in Doetinchem

Vandaag kon NEC boven Feyenoord komen op de ranglijst. We moesten echter uit naar de Graafschap, die moed hebben geput uit de resultaten van de laatste weken en voor het eerst van de laatste plek af konden komen. Het beloofde dus een ouderwetse bikkelpot te worden en dat is doorgaans geen goede zaak voor NEC.

Pikant genoeg werd Santos vandaag uit de basis gehouden ten faveure van Mihai Roman. Santos heeft de afgelopen dagen niet onder stoelen of banken gestoken dat hij weg wilt en verlengt zijn contract niet. Met het oog op de toekomst en het gegeven dat NEC zich dit seizoen al veilig gespeeld heeft, koos de technische staf er vandaag dan ook voor om Roman te brengen in de spits. Het zal ongetwijfeld een flink discussiepunt blijven of dit een juiste beslissing was of niet.


Uitslag
Een in even grote mate vermakelijke en frustrerende 1-1. Vermakelijk omdat beide ploegen er vol in klapten en er gedurende de hele wedstrijd van alles gebeurde over het hele veld. Frustrerend omdat NEC ruim een half uur met een man meer mocht voetballen, maar bijna niet door de Doetinchemse verdedigingsmuur heen kwam. De 1-0 viel al na een goede tien minuten. Bikel passte te zacht in op Appiah, waarna de bal onderschept werd en uit de tegenstoot de Graafschap in de persoon van Driver bij de tweede paal knap binnen schoot. Golla was nog met twee inzetten uit een hoekschop dicht bij de gelijkmaker, maar NEC kon in de eerste helft verder bitter weinig creëren. Veel balbezit, weinig effect.

Santos werd in de rust ingebracht voor Bikel. In de tweede helft kwam de Graafschap vanaf de aftrap al bijna op de 2-0, maar Jones redde knap. Enkele minuten later mocht Tarfi gaan douchen na een nare schop met de noppen vooruit op het scheenbeen van Santos. De Graafschap trok zich vervolgens volledig terug op eigen helft en NEC was lange tijd niet bij machte om een doorgang te vinden. Alle pogingen stuitten op de stugge Doetinchemse muur en keeper Jurjus. Met nog twaalf minuten op de klok wist Ritzmaier, die in het veld was gekomen voor Woudenberg, de bal binnen te tikken voor de 1-1. Limbombe zag nog een inzet uiteen spatten op de paal, maar verder bleef het bij afstandsschoten en naast vliegende ballen.

Hoogtepunten
Die waren vandaag helaas niet te bekennen.

Dieptepunten
– Rayhi moest al na vijf minuten het veld verlaten, nadat tijdens een botsing met Robin Pröpper een van zijn tanden uit de mond gebeukt werd. Het betekende een trieste aftocht van de rechtsbuiten en, net als vorige week, een gedwongen vroegtijdige omzetting voor Faber.
– Santos pakte zijn vijfde geel en is dus geschorst tegen PSV. Het betekent in elk geval dat Faber volgende week een makkelijke keus heeft.

Scheidsrechter
Deed vanmiddag weinig fout. Hij liet veel toe, gaf een terechte rode prent aan Tarfi, en was coulant richting Kane nadat diens onbesuisde inkomen ook een rode prent had kunnen opleveren.

Tactiek
De Graafschap deed wat het altijd doet: vechtvoetbal. Het jaagde, het bikkelde, en na de vroege goal trok het zich massaal terug op de eigen helft.
NEC probeerde met een doorgeschoven Woudenberg een overwicht op het middenveld te creëren, maar zag door de vroege tegengoal en het wegvallen van Rayhi het beoogde strijdplan al snel in de prullenbak verdwijnen. NEC speelt het best als het snel kan uitbreken onder druk, maar vandaag moest het grote delen van de wedstrijd zelf het spel maken en daar hebben we de spelers helaas niet voor. Het was allemaal veel te gehaast en te slordig. Appiah is geen rechtsbuiten, Limbombe ging vooral voor zijn eigen kansen, en het centrum zat potdicht voor Roman en Santos. De gelijkmaker was verdiend, maar NEC liet verder ook met elf tegen tien veel te weinig zien om aanspraak te mogen maken op de volle winst.

Inzet
Er werd hard gewerkt, maar vandaag was wederom een typisch voorbeeld dat NEC alleen echt comfortabel oogt als het achterover kan hangen en aanvallen vanuit de omschakeling, met ruimte achter de laatste linie van de tegenstander. Als we zelf het spel moeten maken dan kruipt de frustratie langzaamaan in de ploeg en stapelen de knullige overtredingen en ergernissen zich op; zie bijvoorbeeld de onnodige gele kaarten voor Kane en Santos in het laatste bedrijf, en ook Foor had aanspraak kunnen maken op een kaart.

Conclusie
Op voorhand hoor je natuurlijk ‘gewoon’ drie punten te pakken tegen de hekkensluiter, dus we kunnen niet tevreden zijn met het resultaat. Als je de recente goede reeks van de Graafschap en de vroege achterstand in de wedstrijd indachtig houdt, dan kunnen we echter wel leven met een punt. Je had goede zaken kunnen doen op de ranglijst vandaag; nu moet het dan maar tegen PSV gebeuren.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.