NEC in Utrecht hard onderuit

Na een meer dan prima resultaat thuis in de derby, moesten we dit weekend op bezoek bij een goed draaiend Utrecht. Bij winst zou NEC op punten gelijk komen met de Domstedelingen. Bij verlies zouden we een flinke knauw oplopen in de strijd om de play-offs.

Uitslag

Helaas werd het een knauw. Met 3-1 en een rode kaart voor Golla konden we onverrichterzake weer terug naar Nijmegen. Op het verlies was weinig af te dingen, al was NEC in de eerste helft nog wel de bovenliggende partij. Faber had gekozen voor een 5-mans defensie tegen de twee spitsen van Utrecht, waarbij de beide backs veelvuldig mee naar voren mochten. Sleegers en Limbombe moesten voor de snelle uitbraken zorgen.

Binnen een paar minuten ging het echter al mis. Bij een kluts voor de goal, waar iedereen elkaar in de weg liep, zette Boymans de laatste voet tegen de bal voor de 1-0. NEC was van slag en het duurde een goede twintig minuten voordat onze ploeg zich hervond. Toch begon in het laatste kwartier de keuze voor de opkomende backs zich uit te betalen. Vooral Kane was een ware plaag op rechts en het was ook hij die met een fraaie uithaal de 1-1 aantekende. NEC kwam nog wel goed weg nadat een glasheldere overtreding van Rens van Eijden in het strafschopgebied van NEC werd weggewuifd.

In de tweede helft deed Utrecht wat omzettingen en maakte het veld breder. NEC reageerde hier totaal niet adequaat op. Vooral na het inbrengen van Barazite aan Utrecht-zijde werden onze backs defensief steeds meer gemist en het duurde dan ook niet lang voordat Utrecht genadeloos toe sloeg. Een goal en een assist van Barazite gooiden de wedstrijd in het slot. Foor raakte nog wel van afstand de paal, maar Utrecht was verder heer en meester.

 

 

Hoogtepunten

Een mooie poeier van Kane.

 

Dieptepunten

Ach, wat kun je zeggen? Utrecht heeft een kwalitatief betere en bredere selectie, dus het verlies is geen schande. De tactische keuzes van Faber blijven soms echter de wenkbrauwen doen fronsen. Waar bleef de reactie op de omzettingen van Utrecht in de tweede helft?

 

Scheids

Niks te klagen over Jansen vandaag. Wuifde een 100% penalty voor Utrecht weg. Al lijkt de rode kaart voor Golla wat zwaar gestraft.

 

Tactiek

De keuze voor de 5-3-2 zonder Roman voorin zal ongetwijfeld weer flink stof tot discussie geven. Faber heeft het bij een deel van de achterban flink verbruid, dus bij verlies heeft de coach het altijd fout gedaan. Wat je hem in elk geval wel kunt aanrekenen is dat er in de tweede helft veel te laat is ingegrepen toen de wedstrijd duidelijk aan het kantelen was. Zeker nadat Boymans naar de kant werd gehaald had NEC gewoon weer terug moeten schakelen naar het vertrouwde 4-3-3. In elk geval heeft de scheids de keuze voor het defensieve hart volgende week alvast een stukje makkelijker gemaakt voor Ernest.

 

Inzet

Wisselend. Sommige spelers draaiden naar behoren, maar te veel spelers gaven naarmate de wedstrijd vorderde niet thuis of speelden ongelukkig. Maar soms moet je ook gewoon kunnen toegeven dat de tegenstander een maatje te groot is.

 

Conclusie

NEC doet slechte zaken in de strijd om de play-offs. Maar goed, de winst van dit seizoen is gegarandeerd lijfsbehoud en de zege thuis op de vijand. Dit soort wedstrijden kunnen er dan tussen zitten. Utrecht heeft simpelweg meer kwaliteit in huis en is in staat om wedstrijden tactisch naar hun hand te zetten, waar NEC simpelweg de breedte en het gogme mist. Volgende week thuis tegen Cambuur moet je de punten pakken, Utrecht uit was helaas even een stap te ver.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.