De week van…de tactiek

Voetbal is drama, een eindeloze soap die grote emoties oproept. “Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt”, voetbalfans over de hele wereld kennen het. Het is verslavend. Afgelopen weken hebben we als NEC supporters weer een lekker ritje in de emotionele achtbaan mogen afleggen. Van een schitterende overwinning op V*t*ss* en de terugkeer van het balkenshirt (niet voor iedereen een hoogtepunt) naar een rotte nederlaag in Utrecht.

Verliezen in Utrecht kan, maar we moeten het toch nog even over de opstelling van Trainer Faber hebben. Sinds we na de rentree van Van Eijden over drie centrale verdedigers beschikken, heeft Faber ze in drie wedstrijden alle drie opgesteld. Twee keer was er een centraal trio (Van Eijden, Dumic, Golla), tegen PSV, 0-3 verlies en tegen FC Utrecht, 3-1 verlies. Eén keer, uit tegen SC Heerenveen (1-1), speelden Van Eijden en Dumic in het centrum en Golla op het middenveld. In die wedstrijd speelde ook Appiah, zodat NEC met liefst zeven verdedigende spelers aan de aftrap stond. Het werd een dramatisch slechte wedstrijd waarin Brad Jones de uitblinker was.

De moraal van dit verhaal: niet meer doen! Het werkt niet en levert draken van wedstrijden op. We zijn al lang veilig, stop met die tactische ‘mumbo jumbo’, ga gewoon lekker voetballen. Bovendien is het al lang bewezen dat spelen in een vaste opstelling één van de belangrijkste succesfactoren in het voetbal is.

Een terugkerend probleem van een heel andere orde is de stadion soap. Moeten we het daar nou weer over hebben? Ja, als er iets van levensbelang is voor NEC, is dit het. Het (eerste officiële) bod van NEC is door de gemeente Nijmegen afgewezen. Er is zes miljoen euro geboden. Drie direct te betalen en drie verspreid over tien jaar, zonder rente. De gemeente had de prijs al laten zakken van € 10,2 naar € 8,2 miljoen en daarbij aangegeven dat dit de ondergrens is. Een lagere verkoopprijs is mogelijk verboden staatssteun. Daar loopt nog een zaakje over, naar aanleiding van de ‘Eendrachtdeal’. Het is dus vrij ondenkbaar dat de gemeente hier risico’s gaat nemen. De Gelderlander sprak in een commentaar zelfs van minachting van de gemeente. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. In ieder geval ben ik erg nieuwsgierig naar de strategie die NEC volgt. Het ontplooien van maatschappelijke activiteiten is een onderdeel van het door NEC gedane aanbod. Voor zover ik het begrijp kun je daarmee verkregen staatsteun compenseren. Dus misschien is dat het.

Je kunt over de Eendrachtdeal lezen in deze brief van de Europese Commissie. Zie overweging 68 voor de mogelijke gevolgen van het klappen van de deal. In overwegingen 81 e.v. staat het één en ander over het belang van maatschappelijke activiteiten.

Zo, dat was taaie kost. Iets anders: wist je dat Christian Santos van alle NEC spelers gemiddeld per wedstrijd de meeste meters maakt? Bijna 13 km! En dat Brad Jones toch nog tot vijf kilometer komt in een wedstrijd?

Het was verder goed nieuws dat NEC voor het komende seizoen al op zoek gaat naar een technisch manager en dat de zoektocht naar een nieuwe trainer in volle gang is. Van de namen die circuleren word ik nog niet echt enthousiast, maar het is wel de vijver waarin NEC moet vissen.

Ondertussen doen we nog volop mee in de strijd voor een plaats in de play offs. Effe winnen van SC Cambuur, moet kunnen, zeker omdat kilometervreter en topscorer Santos weer meedoet.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.