NEC-icoon Nico de Bree overleden

Vrijdag 6 mei jl is in het Oostenrijkse Wenen, op 71 jarige leeftijd, voormalig NEC legende Nico de Bree overleden.

Nico de Bree was al geruime tijd ernstig ziek. Nico de Bree “De Witte Schicht”, begon zijn keepers loopbaan bij HMS uit Utrecht, waar hij op 16 jarige leeftijd debuteerde in het 1e elftal. Van 1963 tot 1966 keepte hij op semi prof basis bij Elinkwijk, waarmee hij in 1965 promoveerde naar de eredivisie.

In 1966 besloot hij zijn carrière voort te zetten bij ons aller NEC, waar hij 6 jaar lang de rots in de branding was in het NEC doel. Nico de Bree was een doelman met een enorme uitstraling en dwong zo enorm ontzag af bij menig NEC tegenstander. In het eerste jaar dat Nico keepte promoveerde NEC door een 2e plaats op de ranglijst naar de eredivisie (toen promoveerde de eerste 3 clubs van de ranglijst). In de tijd die daarop volgde was NEC dan ook mede door de inbreng van Nico de Bree een stabiele middenmoter in de eredivisie. Ook was Nico de Bree de eerste speler van NEC met een eigen fanclub.

FullSizeRender

In 1972 haalde Racing White (de club die pas nog in het nieuws was, omdat ze geen licentie kregen om op het hoogste Belgische niveau te gaan spelen, terwijl ze wel kampioen zijn geworden) hem naar Brussel. In 1973 fuseerde Racing White met Daring Molenbeek en ontstond RWDM. Ook na de fusie was Nico de Bree de sluitpost van dit sterke team met o.a. Johan Boskamp in de gelederen. In 1975 werd RWDM met Nico de Bree zelfs landskampioen van België.

In 1977-1978 besloot Nico om in te gaan op het aanbod van stadsgenoot Anderlecht om te ruilen van keepers. Jan Ruiter naar RWDM en Nico naar Anderlecht. Waar hij in 1978, onder trainer Raymond Goethals de Europacup ll won (door een 4-0 overwinning op Austeria Wien) en in december van dat jaar ook nog de europese supercup.

In het seizoen 1979-1980 verloor “De Witte Schicht” zijn plaats in het doel Anderlecht aan concurrent Munaron en besloot te kiezen voor FC Winterslag. Met deze ploeg bereikte Nico de Bree verassend deelname aan de UEFA cup.

In de zomer van 1981 besloot Nico echter niet bij Winterslag te blijven, maar koos hij verrassend voor 2e klasser Beerschot VAV. Ook met deze club promoveerde hij.

Maar ook bij Beerschot hield Nico het na 2 seizoenen voor gezien, om in 1983 terug te keren naar zijn vaderland en te gaan keepen voor DS’79. Bij deze club beëindigde Nico in 1984 zijn keepercarriere.

In de tijd dat Nico keeper was bij RWDM had hij een discotheek in Kobbegem met de veelzeggende naam “Number one” en later had hij nog een discotheek Palm Beach. Na een gewelddadige overval  besloot hij deze van de hand te doen.

Na zijn actieve carrière was Nico nog actief als keeperstrainer bij niet geheel toevallig clubs getraind door oude maten Arie Haan en Johan Boskamp. Ondermeer was hij actief voor Beveren, Anderlecht, Gent, Paok Saloniki, Austria Wien en een viertal Chinese clubs.

Voor NEC stond Nico de Bree alias “De Schele” of “De Witte Schicht” tussen 1966 en 1972 204 competitie wedstrijden in de goal (166 eredivisie wedstrijden en 38 in de eerste divisie) en keepte hij 18 beker wedstrijden. Zijn debuut in de Goffert maakte hij op 14 augustus 1966 tegen Volendam (3-3), de latere kampioen en zijn laatste wedstrijd voor hij naar Brussel vertrok speelde hij ook in de Goffert tegen DWS (3-1) op 20 mei 1972.

De Trouwe Honden wensen de familie en vrienden van Nico de Bree heel veel sterkte met dit verlies!

 

 

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.