DTH rapport: het overzicht van dit seizoen (deel 1)

De competitie is afgelopen. Alle DTH rapporten zijn bekend. En zo kunnen De Trouwe Honden de komende tijd een reeks aan statistieken presenteren.

We starten met het overduidelijke: in de winterstop stonden we nog keurig 6e, uiteindelijk zijn we 10e geworden. Het was een prachtig seizoen, maar ergens ook een beetje teleurstellend.

Onze statistieken zullen inzicht geven waar en wanneer het verval is ingezet. Maar nu concentreren we ons op de algemene lijn: de gemiddeldes, de ruime voldoendes en de onvoldoendes. En hieruit kunnen al wat conclusies getrokken worden.

DTH heeft over het hele seizoen 377 spelers een rapportcijfer gegeven. Alleen spelers die 45 minuten of meer hebben gespeeld, kregen een cijfer.

Gemiddeldes
Het gemiddelde van al deze cijfers was 6,34. Vóór de winterstop was het gemiddelde nog 6,46. Na de winterstop daalde het gemiddelde naar een 6,22.

Als we de derby niet zouden meetellen – in onze euforie hebben we alle spelers toen een 10 gegeven (en Limbombe zelfs een 11) – zou het gemiddelde gedaald zijn tot onder de 6 (5,98).

Te kritisch…
Vóór de winterstop gaven we 21x een onvoldoende (5 of lager). Toen was dat een ruime 11% op het totaal.

Ná de winterstop waren we een stuk strenger. Of was NEC een stuk slechter? In ieder geval hebben we in de tweede seizoenshelft liefst 44x (!) een onvoldoende gegeven. Dat is een ruime verdubbeling dus ten opzichte van de eerste seizoenhelft. De 44 onvoldoendes zijn bijna een kwart (23,53%) op het totaal van alle beoordelingen in die tweede seizoenhelft. Dat was toch even schrikken, toen we dat terugzagen.

Over het jaar genomen vonden de onvoldoendes zijn oorsprong vooral in de eerste drie wedstrijden van het seizoen (10x). NEC kende inderdaad een stroeve start met 2 doelpunten in 4 wedstrijden (wel 6 wedstrijdpunten). Na de winterstop heeft NEC een slechte serie afgewerkt in februari: AZ thuis, De Graafschap uit, PSV thuis, Heerenveen uit, Excelsior uit (2 punten uit 5 wedstrijden). In deze 5 wedstrijden is liefst 28x een onvoldoende gegeven. Dat is 46,7% van alle beoordeling van die wedstrijden! Ook de laatste drie wedstrijden van het seizoen leverde 10x een onvoldoende op.

In een volgend artikel gaan we dieper in op de wedstrijden die goed en minder goed verliepen.

…of te lief?
Ondanks dat wij DTH zijn, hebben we niet heel veel hoge cijfers (8 of hoger) gegeven: dat gebeurde precies 18x voor de winterstop. Dat was bijna 9,5%. Ná de winterstop hebben we dit bijna evenveel keer gedaan (17x). Dat was een ruime 9%.

Enigszins teleurstellend is dat de derby daar bijna in zijn geheel volledig voor verantwoordelijk voor is: toen kregen alle spelers een ruime voldoende. Een tweede teleurstellend feit is dat eigenlijk maar één speler verantwoordelijk is voor deze pluspunten. We houden nog even geheim wie dat is.

Conclusie
Het nuilen kwam in de tweede seizoenshelft duidelijk meer aan de oppervlakte. Daar was ook wel behoorlijk wat aanleiding toe. Terwijl ons goede voornemens nog zo waren om minder te gaan nuilen. Helaas volgden na onze eerste serie artikelen over de DTH rapporten in het begin van de winterstop de soaps elkaar in rap tempo op. En stevenden wij dus af op het falen van het halen van ons goede voornemen. We hebben dit geprobeerd te compenseren door de winst op de derby te waarderen voor het wat was: namelijk een perfecte wedstrijd, die we glansrijk wonnen.

Qua strengheid beloven we beterschap voor het nieuwe seizoen, maar dan moet het nieuwe NEC wel een beetje meewerken.

Wordt vervolgd
We gaan dit seizoen nog verder analyseren. We zoomen in: de meest bijzondere wedstrijden en de meest opvallende spelers komen uitgebreider aan bod. En we zoomen uit: het hele seizoen komt langs in golvende rood-groen-zwarte lijnen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.