Naief NEC als makke lammeren naar de slacht

Vanmiddag stond de uitwedstrijd bij Ajax op het programma. Dan hoop je op voorhand eigenlijk vooral dat het geen herhaling van de pot eerder dit seizoen tegen PSV wordt, waar NEC op uiterst naieve wijze keer op keer in het efficiënte mes van PSV liep. De opstelling deed nog wel hopen op een meer realistische aanpak, met een virtuele 4-4-2 met Mayi en Rayhi voorin en met een basisplek voor Kadioglu. Helaas bleek dat dezelfde euvels als tegen PSV de bovenhand voerden: overenthousdiast met zijn allen naar voren stormen, dan kostbaar balverlies lijden en vervolgens met nog maar een man of drie, vier achter de bal achteruit rennen om doelpunten te tellen.

Uitslag
Een afgetekende 5-0 en daar kwamen we nog goed mee weg omdat het Ajax het na een goed uur voetbal wel welletjes vond. Op de uitslag was weinig af te dingen. NEC probeerde het in de beginfase nog wel. Ajax was echter kwalitatief tien maten te groot voor de ploeg van Hyballa. De openingstreffer na twintig minuten was een individuele actie van Dolberg, die vanmiddag een supermiddag beleefde. Hij knalde de bal na een aantal capriolen hard en onhoudbaar boven Delle in het dak van het doel. NEC had vervolgens met een afstandsschot van Rayhi en een uitbraak van Mayi nog wel goede kansen op de gelijkmaker. Dolberg scoorde echter na een half uur ook de 2-0 nadat zowel hij als Klaassen – die de assist gaf – kinderlijk eenvoudig konden wegpellen bij onze defensie en Dolberg van randje zestien vrij en onbedreigd mocht binnenschieten. De wedstrijd was daarmee eigenlijk over en uit. Dat was hij zeker nadat Dolberg even later ook nog de 3-0 binnen kopte.
Om een lang verhaal kort te maken, in de tweede helft kwamen de 4-0 en 5-0 ook nog op het bord (met een schuiver in de verre hoek over de grond van Traoré en een fraaie poeier met een verraderlijke krul van Schone). NEC had in die fase de strijd duidelijk al opgegeven en het mocht een klein wonder heten dat de score niet verder uitliep.

Scheids
Nijhuis deed niks echt fout, al zaten alle kaarten wel weer opzichtig aan NEC zijde waar er toch tenminste ook een gele prent voor een Ajacied getrokken had kunnen worden.

Hoogtepunten
Ehmmmmm. Nee. Het was drie keer niks.

Dieptepunten
Vijf tegengoals. Veel onnodig balverlies. Kwalitatieve armoede. Tja. Snel vergeten maar vandaag, het zat er gewoon geen moment in.

Tactiek
Geen idee. Naief is het enige woord wat naar boven borrelt, net als tegen PSV. En net als PSV rende iedereen weer vooruit bij een aanval, om vervolgens bij het onvermijdelijke balverlies met 6-7 man voor de bal te staan. Gevolg: onze verdedigers moeten weer achteruit rennend verdedigen, worden overlopen en Ajax heeft een hele makkelijke middag. Het was bijna een kopie van het duel met PSV afgezien van dat tegen PSV er in de tweede helft nog logische omnzettingen werden gedaan waardoor NEC tenminste defensief beter stond. Tegen Ajax sloegen de wissels (Ofosu voor Von Haacke? Heimloth erbij als je al 5-0 achter staat?) eigenlijk negens op.

Inzet
Na de 2-0 was het gedaan met onze ploeg. De spelers straalden uit dat ze het niet meer zagen zitten.

Conclusie
Ajax was vandaag gewoon een paar maten te groot. Dat wisten we vooraf, dus dit is niet een duel om al te lang over door te zeuren. Wat wel grote zorgen baart is dat NEC in dit soort wedstrijden niet wat volwassener en meer realistisch voor de dag weet te komen. Telkens worden we met grote cijfers afgedroogd door tegenstanders van dit kaliber. Bovendien is er nog altijd geen lijn of idee te ontdekken in ons voetbal. De ploeg staat volledig stil in haar ontwikkeling, terwijl ploegen om ons heen wel langzaam hun draai lijken te vinden. Dan kun je nog zo enthousiast langs de lijn staan te springen, maar als je een kwalitatief matige ploeg hebt dan moet de volle focus liggen op inzet, strijd en een duidelijke lijn. Vooral dat laatste mist bij ons volledig en we moeten stilaan toch gaan bidden dat dat ons niet de kop gaat kosten aan het einde van de rit. De komende duels tot aan de kerst worden cruciaal voor dit seizoen. Deze wedstrijd moeten we gewoon snel vergeten, maar er moet nu toch echt wel iets van een plan en een idee op het veld zichtbaar gaan worden. Anders gaan het donkere kerstdagen worden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.