DTH Opinie: Wij zijn een voetbalclub, geen doorontwikkelclub!

Voetbal speel je in eerste instantie om te winnen, niet om spelers te laten doorontwikkelen. Dat doorontwikkelen helpt je juist om je sportief gezien ieder seizoen weer te ontwikkelen. Zodat je doelen kunt bijstellen, zelfs in een seizoen.

Als we NEC mogen geloven dan is het logisch om de clubtopscorer op de bank te zetten, ten faveure van Roman, een speler met een doorlopend contract die er volgend seizoen moet staan. De tijd dat de beste 11 moeten spelen is kennelijk voorbij. De korte termijn is minder belangrijk. De club heeft een toekomstvisie en die is heilig. En daar kan zelfs de clubtopscorer voor geofferd worden, zo blijkt.

Als Santos op de bank komt vanwege domme “ik heb een clausule waarin staat dat ik voor 3 ton weg kan” uitspraken, dan snap ik dat. Als Santos op de bank komt omdat hij er op de training met de pet naar gooit, ook prima. Alles in het belang van de club.

Maar je staat nu 5e, maakt kans op play-offs voor Europees voetbal, maar laat dat links liggen. Alsof Dafne Schippers op de 100 meter op het WK op plek 1 ligt in de race en na 60 meter rustig gaat uitlopen, omdat ze toch vooral bezig is met voorbereiding op de Olympische spelen. Het is voetbal en voetbal speel je voor je publiek. Dat publiek wil geen voorbereiding zien op komend seizoen van 5 maanden. Dat publiek ziet dat NEC op een keurige 5e plaats staat en wil dat de club zoveel mogelijk punten blijft pakken, het liefst met leuk voetbal en dan hopelijk een kans maken op Europees voetbal.  De club gooit nu eigenlijk de handdoek sportief gezien voor dit seizoen in de ring en zegt tegen de fans: Dit seizoen is verder niet meer zo belangrijk. We focussen ons nu op komend seizoen en geven spelers die we volgend jaar nodig hebben een kans.

Deze keuze valt niet of nauwelijks uit te leggen. Aan de ene kant omdat het zo inconsequent als wat is omdat er meerdere spelers op het veld staan met aflopende contracten zonder bijtekengaranties. Aan de andere kant omdat ook NEC een contract heeft getekend en deze dient te respecteren. Of zetten we in de winterstop onze trainer ook op de tribune omdat in de zomer het contract afloopt? Waarom kiest de club er niet voor om Santos steeds iets eerder te wisselen, zodat Roman ook steeds meer minuten maakt met het oog op komend seizoen? Welke extra druk legt dit wel niet op Roman? Iedere verprutste kans en het publiek schreeuwt om Santos.

Als we de verhalen in de Gelderlander mogen geloven vandaag, dan is het blijkbaar niet de keuze van Faber geweest en heeft hij dit van hogerhand opgelegd gekregen. Dat zou het allemaal nog kwalijker maken. Dan wordt de opstelling dus gemaakt door de clubleiding en investeerders die hun Roemeense investering willen zien spelen.

En ik snap wat NEC bedoeld met wij zijn een ontwikkelclub. NEC moet het hebben van goedkope spelers vinden, ontwikkelen en tegen een hoger bedrag verkopen. Maar dat mag nooit belangrijker zijn dan sportieve ambities. Dat ontwikkelen en verkopen van spelers moet juist in dienst staan van gezonde sportieve ambities. Sterker nog, je beste 11 laten spelen zal juist ervoor zorgen dat spelers elkaar versterken en dat spelers zich ook individueel sneller ontwikkelen.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.