DTH Opinie: Terug naar de basis!

Gisteren werden de shirts gepresenteerd in de Schup. Gezien de opkomst zou je je kunnen afvragen of zo’n stemming wel leeft, maar toen de eerste foto’s op internet verschenen hoefde je je daarover niet meer druk te maken. Twitter en facebook stonden vol met reacties.

Iedereen wil het perfecte shirt en geeft daar zo zijn eigen invulling aan. Bij het huidige thuisshirt hoor je vaak dat het te strak zit, de kleuren niet optimaal zijn en dat er te weinig zwart in zit. Bij het balkenshirt komt ook vaak de pasvorm voorbij, net als de kleuren en ook de hoogte van de balk en de dikte van de zwarte banen. En zo werkt iedereen ongewild mee aan een soort beauty verkiezing voor het shirt en komen de Victor en Rolf of erger de Roy Donders in ons naar boven.

Supporters die al wat jaren meelopen weten dat vaste thuisshirts nogal eens kunnen verschillen en dat dat vast, zo vast niet is. Dan weer de verkeerde kleur groen, dan weer een mooie skyline of een adelaar die er niet uit ziet. Ook de kledingleverancier maakt vaak een verschil. In model en kleur kunnen vaste thuisshirts nogal verschillen bij al die merken.  Natuurlijk, details kunnen bepalend zijn bij een eerste indruk, maar het blijven details.

Veel belangrijker is volgens mij dat er gekeken wordt naar de basis. Welk shirt past (in de basis dus) het beste bij NEC? De medewerkers van DTH kiezen daarbij vooral op basis van historische argumenten en het unieke uitgesproken karakter voor het balkenshirt. Voor de mensen die de hele discussie is ontgaan even in het kort de argumenten voor het balkenshirt: Ondanks dat NEC niet bepaald een traditie heeft van een vast thuisshirt, is het balkenshirt wel in bijna 25% van alle seizoenen in het bestaan van de club het officiële tenue geweest. In 1933 werd het door oprichter en erevoorzitter Lodenstijn tot eerste echte officiële shirt uitgeroepen en ingevoerd. In 1954 ging je met het balkenshirt het betaalde voetbal in en in de jaren 80 en 90 kwam het weer terug in een iets moderner jasje. Naast historische argumenten, wordt het shirt ook gezien als herkenbaar en zonder logo, reclame of wat dan ook direct geassocieerd met NEC. Een supporter typeerde het laatst mooi: “Als ik een Italiaanse club of een tijdje terug AZ  zie spelen met een shirt met een balk erop, dan denk ik meteen aan het balkenshirt van NEC. Als ik het huidige thuisshirt van NEC bekijk, dan denk ik aan een shirt van Feyenoord met de goede kleuren.”

Het uitgesproken karakter van het balkenshirt is voor iemand die daar wat minder op zit te wachten juist een argument voor het huidige thuisshirt. Dat shirt is een relatief “veilig” model. Het zal bij de club en in den lande weinig kritiek krijgen. Historische argumenten gaan voor het huidige shirt ook op, maar dan wel kijkend naar de geschiedenis van de afgelopen 16 jaar, want hoewel het huidige thuisshirt ooit bedoeld was als een soort terug naar de roots shirt bij de invoering in 2000, lijkt het niet op het allereerste shirt of eerdere shirts van NEC. Het allereerste shirt van NEC was zwart met een smalle verticale rode en groene baan. Het uitshirt van een aantal jaren geleden was wel een meer directe kopie van dat shirt. In deze tijd zal zo’n shirt waarschijnlijk ook alleen als uitshirt kunnen met al dat zwart.

Wij van DTH hopen dat we volgend jaar de thuiswedstrijden spelen in het balkenshirt. Mocht dat niet zo zijn, dan hebben we een extra argument om veel uitwedstrijden te bezoeken. In dat geval kunnen we de uitslag alleen maar respecteren. We hopen dan wel dat supporters deze keuze gemaakt hebben met de lange termijn in het achterhoofd en niet hun keuze hebben bepaald op één modelletje van één kledingleverancier en één foto van het shirt dat gedragen wordt door een speler waar ze net wat meer mee hebben. Die fine tuning en het verder perfectioneren van het shirt komt later wel. Details zijn aan te passen, de keuze voor de basis van het thuisshirt en uitshirt liggen na volgende week vast.

Succes met stemmen!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.