DTH Opinie: Nooit rust in de tent

Het zal ook weer eens niet. Denk je dat het na een aantal zware jaren eindelijk weer eens lekker gaat met je cluppie, dient de volgende soap zich alweer aan. Ditmaal is het een bizar en schimmig hanengevecht tussen trainer Faber enerzijds en het ’technische hart’ anderzijds. Op het eerste oog is de aanleiding de hele commotie rond Santos. Santos wilde weg, maar Santos ging niet weg. En opeens bleef Santos, onze topscorer, buiten de basis. Faber stapte uit het technisch hart in protest tegen de gang van zaken en werd plots ook in verband gebracht met FC Groningen (toeval…?). Vervolgens brak de pleuris uit en is onze club opeens weer het lachertje van voetbalminnend Nederland.

Waarom kunnen dit soort zaken in Nijmegen nou niet gewoon eens volwassen worden uitgepraat? Maar nee, onze directie gooit wat vage verhalen op de eigen site die binnen enkele dagen ook weer veranderen van toon en insteek (open en eerlijke communicatie, Bart?), Faber zoekt gezellig de bevriende media op, en het is weer hommeles. Allemaal wijzen ze met het beschuldigende vingertje naar elkaar.

Faber is zich van geen kwaad bewust en zoekt opzichtig de slachtoffer rol op. Maar als (voormalig) lid van het technisch hart is hij natuurlijk net zo verantwoordelijk voor de genomen (en vervolgens eenzijdig geschonden) besluiten van het technische hart als de andere ingezetenen, want besluiten in het technische hart zijn unaniem. Iedereen stemt in, of het gebeurt niet. Zo begrijpen wij het tenminste. Het is ook ietwat frappant dat Faber zo opzichtig de confrontatie aan gaat, net als FC Groningen op zoek is naar een nieuwe coach. Faber staat blijkbaar op het verlanglijstje, maar ligt nog vast tot 2017 en moet dus centjes kosten. Een arbeidsconflict zou dan opeens helemaal niet slecht uitkomen…

Aan de andere kant moeten er ook vragen gesteld worden bij de samenstelling van ons technische hart. Er is al veel gezegd en geschreven over het gebrek aan een Technisch Directeur op Stadionplein 1. Volgens de club is dat niet meer nodig in deze moderne tijd, want ‘onafhankelijke’ bureaus als Futuralis kunnen een belangrijk deel van die taak overnemen. En niemand kan ontkennen dat Futuralis de afgelopen twee seizoenen fantastisch werk geleverd heeft, met significant meer voltreffers dan missers. Daar kunnen vele clubs nog een puntje aan zuigen. Maar het blijft natuurlijk wel een extern bureau, met formeel gezien geen bestuurlijke verantwoordelijkheid. Die taak is nog steeds voorbehouden aan het ’technische hart’.

Dat technische hart bestaat voor zover ik begrijp uit de directeur (Van Ingen), ‘mister NEC’ Peter Wisgerhof, een van de investeerders (Bons), Futuralis (hee…geen verantwoordelijkheid…?) en tot voor kort de trainer, Ernest Faber. Wisgerhof is uiteraard prima, een jongen met voetbalkennis en verstand van (en hart voor) de club. Bart van Ingen heeft ook heel veel hart voor de club, maar is natuurlijk van huis uit geen voetbalexpert. Schimmiger wordt het als we naar de invloed van de investeerders kijken. Investeerders zijn zeer belangrijk voor onze club, dat zal niemand betwisten. Maar investeerders die meedenken en meebepalen in het technisch beleid? Dat klinkt toch een beetje dubieus opeens. De investeerders stopten een flinke lading poen in Mihai Roman en opeens moet Santos banken. Zelfs als die twee dingen niks met elkaar van doen hebben, dan nog roep je de schijn van belangenverstrengeling over jezelf af. Technische zaken moet je laten afhandelen door bekwame vakmensen. Pas als daar besluiten uitkomen voor de lange termijn ontwikkeling van de ploeg, dan kun je vervolgens de investeerders aanspreken om te vragen of ze willen meehelpen om dat lange termijn plaatje te verwezelijken. En tenslotte is daar nog Futuralis, die volgens de club echt geen bestuurlijke invloed of beslissingsrecht heeft, maar tegelijkertijd wel gewoon als volwaardig partner in het technische hart lijkt te zitten.

En daar zitten we dus weer, net als alles eindelijk leuk begint te lopen bij onze club. Met een op het oog nette en correcte coach die mooi praat maar raar handelt en daarmee zorgelijke complottheoriën de wereld in helpt. Met een technisch hart dat overloopt van schimmigheid en onduidelijke besluitslijntjes. En met een club die weinig moeite lijkt te doen om duidelijkheid te scheppen in een door de landelijke media gretig opgeklopte poppenkast. Beste clubmensen, uiteindelijk willen we allemaal toch het beste met ons NEC. Kap nou eens met dat haantjesgedrag en ga als volwassen mensen om de tafel zitten om daarna met een duidelijk en eenduidig verhaal naar buiten te komen. Is dat nu echt zo veel gevraagd?

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan