De week van…hoop en vrees

Terugkijkend op een weekje NEC wisselen hoopvolle en zorgelijke ontwikkelingen elkaar af.

De heroïsche vechtoverwinning op FC Twente werd gevolgd door een druilerige nederlaag tegen Heracles Almelo. Op de aanstaande promotie naar Categorie 2 in het financiële ratingsysteem van de KNVB volgt het bericht dat NEC serieus op zoek gaat naar investeerders in het Midden-Oosten.

Het ziet er dus naar uit dat NEC binnenkort eindelijk Categorie 1 verlaat en daarmee weer meer vrijheid krijgt om de financiële middelen naar eigen inzicht in te zetten. Dit valt zo’n beetje samen met de aanstelling van Edwin de Kruijff en de aanstaande transferperiode. Wat een hoopvolle samenloop van omstandigheden! Als NEC supporters gaan we daardoor een allesbehalve saaie winterstop tegemoet. Reken op een constante stroom aan geruchten over veel scorende spitsen, opkomende backs en “nummers 10” die aan NEC gelinkt worden. Heerlijk. En dan vol verwachting weer naar het stadion om de nieuwe toppers aan het werk te zien.

Dat Danny Hoekman mogelijk voor NEC in het Midden-Oosten op zoek gaat naar geldschieters voor de jeugdopleiding is minder leuk nieuws. Mensen die zichzelf als realisten bestempelen zullen misschien zeggen dat dit nu eenmaal het huidige voetbal is en dat NEC wel moet, maar ik zie hier weinig goeds van komen. NEC is te klein, te onbetekenend, teveel de vragende partij.

Investeerders, buiten degenen die we al hebben, kunnen zeker een bijdrage leveren aan NEC, maar zouden dat moeten doen vanuit een betrokkenheid met de club en de stad Nijmegen. Dat zijn partijen waar NEC naar op zoek moet.

Kennelijk slaagt NEC er niet in om dit soort partijen bij de club te betrekken. Ik vraag mij af hoe de contacten zijn met grote in Nijmegen gevestigde bedrijven als Alewijnse, Hyster, Synthon, RoyalHaskoning? Ik hoor je zeggen “Dit soort, op de zakelijke markt gerichte bedrijven, heeft niets aan het steunen van een voetbalclub?” Maar dat zou dan ook moeten gelden voor een ASML en VDL Groep en die hebben wel degelijk miljoenen gestoken in PSV. Het kan zijn dat de aanwezigheid van de bestaande en (alles) bepalende investeerders de samenwerking met deze ondernemingen tegenhoudt. Misschien vinden ze NEC niet professioneel genoeg of zijn er teveel negatieve geluiden rond de club door supporters- en financieel gedoe?

Hoe dan ook, ik zie 100 x liever de Synthon NEC Jeugdacademie dan de Abu Dhabi NEC Jeugdacademie. Jacques Lemmens, oprichter en grootaandeelhouder van Synthon, als je (U) dit leest, bel eens met Bart van Ingen (dat is de algemeen directeur van NEC). (Alsjeblieft).

Een permanente bron van hoop is voor mij Peter Hyballa. Hij geeft me het gevoel dat we niet zullen degraderen. Iemand die zich bovendien durft uit te spreken en intelligent is, ja dat is een zegen voor onze club, voor de hele voetballerij eigenlijk. Ik bewonder zijn drive om elke druppel uit zijn beperkte spelersgroep te persen. Bovenal gun ik hem de betere spelers die hij samen met De Kruijff voor ons gaat regelen.

Hoop en vrees, het past helemaal bij het NEC van de laatste jaren. Het is zelden saai, bij die club van ons.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.