DTH rapport: het overzicht van vorig seizoen (laatste deel)

Ja, we zitten in het nieuwe seizoen. En ja, anno juli 2016 kijken we vooruit, naar het komende seizoen: wie worden de nieuwe spelers? Kan NEC de stijgende lijn sinds Juliana ’31 doortrekken?

Leuk en aardig, maar er kan echt nog van alles gebeuren. Er zal een periode van grote onzekerheid aanbreken. Daarom kijken we nog één laatste keer terug. We vragen aandacht voor vorig seizoen. Weet u nog: de DTH rapporten? Zekerder dan dat wordt het niet.

De belofte van vloeiende lijnen en mooie overzichten staat nog. Met dit artikel wordt deze belofte ingelost.

De vloeiende lijnen – NEC door het seizoen heen
NEC beleefde een stroeve start van het seizoen 2015-2016. Er werd amper gescoord, maar er werden gelukkig wel punten gepakt. Toen kwam trainer Faber met een tactische vondst, die leidde tot een lange, goede serie. In november volgde een dip, die in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar ineens op een positieve manier tot stilstand kwam. Er volgde een korte, goede doorstart na de winterstop en zo stond NEC met 21 wedstrijden gespeeld rotsvast in de subtop. Maar uiteindelijk brak de ploeg: de diverse soaps en de transfervooruitzichten gaven een negatieve doorslag. In ieder geval is het opvallend dat de tweede seizoenhelft echt aanzienlijk minder was dan de eerste seizoenhelft. Dat blijkt uit dit overzicht. Een kleine, maar heftige piek rond de derby deed de hoop op play-offs voor Europees voetbal nog even opleven, maar een goed seizoen eindigde als een nachtkaars. Dat NEC zo hoog stond, had niemand verwacht, maar als je er dan toch staat… Hier vind je het totale overzicht.

Beste speler
Wie speelde er ook alweer vorig jaar bij ons? Hier onze helden van vorig seizoen. Des te pijnlijker om nogmaals te lezen dat er heel wat kwaliteit (Van Eijden, Foor, Santos) is vertrokken. Opvallend ook dat de waarderingen in de eerste seizoenhelft hoger zijn. De beste speler van de tweede seizoenhelft zou pas de derde speler zijn van de eerste seizoenhelft (en dat is inclusief de derby, waarin we alle spelers een 10 of hoger hebben gegeven).

De statistieken geven aanleiding om nog eens goed na te gaan waarom de tweede seizoenhelft aanzienlijk minder was dan de eerste en dat dit in komend seizoen niet nog eens gaat gebeuren. Gratis DTH-advies: focus op de ‘E’ van NEC.

De vloeiende lijnen – de opvallende spelers
In dit overzicht hebben we enkele spelers uitgelicht.

Zo blijkt dat Man of the Season Gregor Breinburg inderdaad consequent beter scoorde dan het teamgemiddelde. En als je gaat zoeken naar de lijn, zul je even moeten zoeken, want waar begint die lijn? Dat is dus het mooie: de eerste wedstrijden behoorde onze MVP niet tot de basis! Vanaf het moment dat NEC wat anders ging voetballen en hij in dit spelsysteem een vaste plaats kreeg, ging het draaien bij NEC en dus ook bij Gregor Breinburg. En wat was hij belangrijk: dat valt echt op als NEC tijdens zijn blessure midden in de tweede seizoenhelft significant slechter gaat spelen.

Uit de lijnen-wirwar blijkt ook dat Rens van Eijden hard bezig was Man of the Season te worden. In de eerste seizoenhelft was hij regelmatig (veruit) de beste. Dat bleef niet onopgemerkt: hij verdiende een mooie transfer naar een grote club. Helaas ging die transfer niet door. Die teleurstelling is hij niet te boven gekomen: zijn ratings in de tweede seizoenhelft daalde aanzienlijk en soms haalde hij de basis niet eens. Een pijnlijk laatste half jaar van één van de beste en trouwe spelers die NEC ooit heeft gehad.

Ook opvallend is de curve van Janio Bikel. In het begin van het seizoen leek het alsof er een ‘k’ te weinig in zijn achternaam stond. Helaas heeft hij dit niet een seizoen lang kunnen waarmaken. Hij kende een behoorlijke terugval. Hij deed echt zijn best, maar zijn niveau van de eerste paar wedstrijden heeft hij helaas nooit meer kunnen herpakken. Waar zijn lijn eerst boven het gemiddelde zat, zat hij daarna er steeds onder. Dat resulteerde – net als bij Rens – ook in een moeilijk laatste half jaar. De zomerstop zal hem goed gedaan hebben. Met nieuwe energie zal hij de aanjager zijn van NEC. Hopelijk laat het staatje hem inzien dat hij wat meer gedoseerd moet spelen.

Tot slot Christian Santos: hij had duidelijk een multiplier-effect. Een wat? Nou ja: als NEC slecht speelde, dan was hij nog slechter. En als NEC goed speelde, dan was hij vaak beslissend en ontzettend goed. Zijn lijn schiet vaak kris-kras door de gemiddeldes heen. Zoals het een vedette betaamt.

En nu…
Dit seizoen begint NEC helemaal opnieuw. De club mag zich weer opnieuw uitvinden. De trainer is weg en er zijn weer erg veel (gezichtsbepalende) spelers vertrokken. Dus moet er (weer) een nieuw legioen aangetrokken worden. Hopelijk kan NEC zorgen voor een constanter niveau en kan het goede spelers aantrekken die zich voor langere tijd aan NEC willen binden. Het is vooralsnog afwachten. Hoekman en Hyballa maken in ieder geval een solide indruk en stralen vertrouwen uit.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.