Sobere zege NEC

Uitslag
Met een zwaarbevochten 0-1 op Jong FC Twente boekte NEC vanavond de eerste uitoverwinning op een Jong Team.

NEC miste Alireza (hamstring), Gravenbeek (ziek) en Ars (enkel). Hun posities werden overgenomen door Waalkens, Appiah en Santos.

De wedstrijd werd gespeeld in de Jens Vesting van FC Emmen omdat het veld in de eigen Grolsch Veste momenteel te slecht is.

Jong FC Twente won de laatste drie wedstrijden. Dat ook deze wedstrijd tegen een Jong Team niet zomaar gewonnen zou gaan worden, zie je bovendien meteen als je naar de spelers kijkt die Jong FC Twente de plastic wei instuurde.

Jongens als keeper Nick Marsman, tot voor kort eerste doelman van FC Twente. Middenvelder Shadrach Eghan, vorig jaar nog geregeld uitblinker bij het A team. Arsenal huurling Ryo Miyaichi. Chris David, het talent dat het niet redde bij Fulham en weer terugkeerde bij FC Twente. Daar is ook linksback Dico Koppers, de oud-Ajacied, die in principe ook tot de Twentse A-selectie gerekend moet worden. En wat dacht je van Kasper Kusk, het Deense talent dat afgelopen zomer van kampioen Aalborg BK over kwam.

Een indrukwekkend rijtje spelers, dat ook wel laat zien waarom men in Enschede geld tekort komt.

NEC speelt een aardige eerste helft zonder tot veel kansen te komen. Scheidsrechter Martin Perez had de bal twee keer voor NEC op de stip moeten leggen na overtredingen op Santos en Limbombe.

Pas in de slotfase van de eerste helft weet NEC Jong FC Twente de duimschroeven echt aan te draaien. Dit leidt tot een aantal hoekschoppen waaruit in de 38e minuut Breinburg een enorme kans krijgt. Uit een volgende hoekschop is het dan wel raak. Santos kopt in de 42e minuut de 0-1 binnen, zijn 17e (!) doelpunt van het seizoen.

Jong FC Twente speelt een energieke en goede tweede helft. NEC komt er nauwelijks aan te pas en moet zich beperken tot tegenhouden. Dat lukt gelukkig vrij goed, alleen Miyaichi komt tot een grote kans.

Brood wisselt op de rechtsbuitenpositie in de 65e minuut Joosten voor Waalkens en in de 80e minuut op ‘10’ Van Moorsel voor Foor. Tot een ander spelbeeld leidt dit niet.

Toeschouwers
Er waren drie man, een paardenkop en zo’n vijftig NEC fans in de Jens Vesting van FC Emmen.

Hoogtepunten
-Bij vlagen was de eerste helft best aardig. Het doelpunten-fenomeen Santos zorgde voor het enige echte hoogtepunt van de wedstrijd.
-Het moment waarop we verlost zullen zijn van de Jupiler League is weer dichterbij gekomen.

Dieptepunten
-Spelen op kunstgras, spelen tegen een Jong Team, spelen in een leeg stadion, dieptepunten genoeg.
-De hele tweede helft.

Scheidsrechter
Martin Perez floot niet kinderachtig, lang niet elke valpartij is een overtreding en je houdt tempo in het spel. Hij zat er ook een paar keer flink naast, hij had NEC twee penalties moeten geven.

Inzet
Als je er een helft niet aan te pas komt tegen Jong FC Twente ben je geneigd te denken dat het slappe hap was. Maar dat was niet zo. Jong FC Twente bracht aardig wat kwaliteit in het veld. Met veel inzet en concentratie lukte het NEC de overwinning over de streep te trekken.

Tactiek
Door het ontbreken van Ars en Alireza mis je natuurlijk een sloot aan doelpunten en assists. Brood ving het op met Santos (logisch) en Waalkens. Waalkens is geen slechte voetballer maar heeft niet echt een passeeractie in huis. Zijn vervanger Joosten kan dit in potentie beter maar mist waarschijnlijk nog de inhoud om bijvoorbeeld een uur te kunnen spelen. Het moest vandaag dan ook van de verdediging komen en dat lukte vrij goed.

Conclusie
Het was geen makkelijke avond. Er deden een paar belangrijke spelers niet mee en de tegenstander was goed. Maar het lukte toch weer om de drie punten te pakken en de voorsprong op nummer twee FC Eindhoven te vergroten naar achttien punten. Het kan niet anders, we worden kampioen.