NEC neemt voorschot op kampioenschap

NEC – Roda JC: vanaf het begin van het seizoen keek iedereen uit naar deze topper van de Jupiler League. Toen dachten we nog niet dat het verschil zo groot was tussen beide ploegen. Vanavond kwam het antwoord op de vraag of NEC zich wat arrogantie kan permitteren of dat er nog gefocust moet worden. Het antwoord: NEC kan freewheelend naar het einde van het seizoen toe. Ook Roda werd verslagen, en met duidelijke cijfers: 3 – 0.

Uitslag
In het begin liet NEC het spel aan Roda. De opbouw van Roda liep roestig, dus NEC hield makkelijk tegen. Na een klein kwartier begon NEC wat meer zelf te voetballen: het eerste schoot van Foor met links was knap op doel maar te zacht. Het tweede schot een minuutje later was beter: een harde lage schuiver diagonaal in de verre hoek: 1 – 0. NEC drukte door: Ali was constant gevaarlijk. Zijn vrije trap belandde via de muur aan de rechterkant. Gravenbeek gaf voor, Van Eijden legde klaar, maar de inmiddels doorgelopen Ali schoot in vrije positie keihard tegen een inglijdende verdediger op. NEC bleef er lustig op los combineren terwijl Roda ongevaarlijk bleef. Na ruim een half uur dutte de wedstrijd wat in. En zo bleef het *maar* 1 – 0 bij rust.

In de tweede helft liet NEC weer het initiatief aan Roda. Maar de eerste kans was gewoon voor NEC: na goed doorzetten van Limbombe op links kwam Ali net een stapje te kort om de bal er in te tikken. Lange tijd gebeurde er daarna niets noemenswaardig. Roda probeerde te voetballen, maar het kon niet. NEC vergat juist te voetballen: het combinatiespel van eerste helft was verdwenen. NEC speelde eigenlijk lekker rustig en vertrouwde op de kwaliteiten van Ali en Limbombe. Zo kabbelde de wedstrijd voort. De entree van Demouge in de 70e minuut veranderde daar niks aan. Integendeel, een verkeerde kaats van Frankie leidde tot een lange solo van Limbombe die eindigde met een ziedend schot net naast de paal. Roda drang wat aan, maar NEC bleef rustig. Dat betaalde zich uit. In de 83e minuut gaf Limbombe bij de zijlijn tussen drie man een schitterende steekpass op de diepgaande Breinburg. Die draaide mooi weg en gaf hem strak op Santos, die de bal lekker binnengleed. Een paar minuutjes later slalomde Limbombe om zijn tegenstander heen, gaf de bal bij de eerste paal aan Santos. Die ging op de bal zitten. De man uit Venezuela wist toch door te geven aan Foor, die zijn tweede van de avond maakte. En zo was het ineens 3 – 0, een goede reden om het feest te beginnen!

Toeschouwers
Volle bak in de Goffert.

Hoogtepuntjes
– Alireza en Limombe;
– “Al mot ik kruupe”, het blijft heerlijk om te horen;
– er zijn geen dieptepuntjes.

Scheids
Pol hield het kort en probeerde tegelijk de kaarten op zak te houden. Hij zag eigenlijk alles maar deed daar niks mee. Zo was daar een perfecte heupworp van Swinkels op Daemen in het strafschopgebied maar hij gaf de vrije trap aan Roda. Ook een speler die het bovenbeen van Daemen als traptrede gebruikte, zag Van Boekel wel, maar hij liet doorspelen. Verder werd ook het niet-expres maar wél pootje haken van Limbombe in de 16 niet bestraft, evenals het staan op de rug van een liggende Leiwakabessy.

Tactiek
NEC wachtte af: Roda mocht best lang de bal houden. Dat betaalde zich goed uit: NEC was in de omschakeling snel en dus dreigend. In balbezit was NEC dynamisch, in de eerste helft althans: de bal ging snel rond en her en der waren er wat positiewisselingen met steeds weer diepgaande spelers. Verder liep op de één of andere manier Navarone Foor steeds vrij. Dat leverde de 1-0 op. Verder is het natuurlijk lekker voor Ruud Brood om zijn oude werkgever – in ieder geval in de eerste helft – tactisch volledig te domineren. De tweede helft was tactisch minder hoogstaand: de individuele klasse gaf de doorslag.

Inzet
Omdat het tactisch goed stond, hoefde er niet gebikkeld te worden. En dat deed NEC dus ook niet.

Conclusie
NEC is letterlijk en figuurlijk een klasse beter dan Roda (verschil is nu 17 punten!) en dus ook een klasse beter dan de Jupiler League.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.