NEC pakt prima overwinning op Heerenveen

Verdedigend stond het de afgelopen weken prima, aanvallend kon NEC echter beter door het leven als Droeftoeter United. Foor weggestopt op de flank, Santos totaal onzichtbaar (wat heet, soms zelfs meer een dreiging voor ons dan voor de tegenstander) en Limbombe nog met zijn hoofd in Engeland; Faber zou dit toch ook wel gezien hebben? Helaas zakte ons de moed een beetje in de schoenen toen vanavond tegen Heerenveen toch weer dezelfde elf spelers de wei in gestuurd werden.

We nuilden echter te vroeg. Er zijn namelijk van die dagen dat alles plots op zijn plek lijkt te vallen.

Uitslag
En vanavond was zo’n dag. Erm. Avond. NEC versloeg de Friezen in eigen huis namelijk met een nette 2-0 en daar was niks geflatteerds aan. Een klein kwartier lang was het aftasten, met steekjes aan beide kanten, maar daana nam NEC het heft in handen. Een gemiste kans van Foor en enkele onterechte buitenspel beslissingen tegen Limbombe waren slechts uitstel van executie. Een mooie combinatie tussen Woudenberg en Limbombe bracht de linksback in het strafschopgebied, waar na een kleine skrimmage met wat geluk de bal voor de voeten van Santos belandde. Die aarzelde niet en schoot de bal feilloos binnen. Het doelpunt werkte bevrijdend voor zowel hemzelf als de rest van het team. Tot een paar minuten voor de rust bleef NEC de bovenliggende ploeg en kreeg het diverse goede kansen om de score uit te breiden. Helaas bleef het bij kansen, waardoor Heerenveen de aansluiting behield.

In de tweede helft zakte NEC iets terug, maar als de laatste weken ons één ding hebben geleerd dan is dat wel dat NEC verdedigend prima draait. Waar in voorgaande seizoenen het behouden van de nul op voorhand al een kansloze missie was, daar staat het momenteel achterin als een huis. Aanvoerder Van Eijden en Golla vormen een betrouwbaar slot op de deur, Halldorsson die in de afgelopen weken nog wel eens een steekje liet vallen was vandaag bijna foutloos, Bikel en Breinburg vegen de stoep schoon, en bovendien wordt er door het hele team goed meeverdedigd. Kane is soms nog wat onbesuisd en pakte ook vandaag weer een gele kaart, maar daarentegen levert hij wel de een na de andere puike voorzet af als hij mee opkomt. Kortom, NEC lijkt comfortabel in het achterover leunen en kon met de 1-0 voorsprong dus ook loeren op de counter. We bleven dan ook de gevaarlijkere ploeg. Toch ging het na een uurtje voetballen nog bijna fout. Eerst mocht een Heerenveen speler vrij aannemen in de zestien maar was zijn inzet te slap, even later sloeg Foor een flater (een pijnlijke misser in een verder prima wedstrijd) en gleed hij, in een onbesuisde poging om zijn eigen fout te herstellen, de spits van Heerenveen onderuit. De scheids zag er tot ons ongeloof en geluk echter geen penalty in. Wellicht wuifde hij het weg omdat de spits een nogal koddige bokkensprong maakte en een paar minuten eerder Limbombe aan de andere kant ook geen strafschop gekregen had. Een leuke periode volgde met kansen over en weer, waarbij NEC wederom de bovenliggende partij was. Uiteindelijk wisten we in de 74e minuut dan toch de verdiende tweede treffer te vinden. Wederom was het Santos, die zich meer dan revancheerde voor zijn matige optredens van de afgelopen weken. De 3-0 hing zelfs nog meer in de lucht dan de 2-1, met goede kansen voor ondermeer Foor, Santos en de ingevallen Roman, maar de marge bleef op twee goals steken.

Toeschouwers
In opperbeste stemming! De wisselzang en zelfs een lang op het hoogste niveau niet meer gehoorde ‘We love you NEC, we do!” werden weer van stal gehaald.

Hoogtepuntjes
Een leuk lijstje:
– Santos is eindelijk los. Hij had vandaag zelfs een hattrick op de pantoffel/het voorhoofd. Laten we hopen dat vanavond de spreekwoordelijke banbreker was en dat we in de komende tijd weer de Santos van vorig jaar kunnen gaan zien.
– Zowat elke ingebrachte bal van Kane is gevaarlijk, een prima extra wapen op de flank.
– Foor lijkt eindelijk zijn talent te verzilveren. Na een prima periode in de Juup, laat hij zich nu ook op het hoogste niveau nadrukkelijk gelden. De ketser en zijn daaropvolgende domme ingreep bedekken we maar even met de mantel der liefde, dat krediet heeft hij inmiddels wel opgebouwd.
– Halldorsson was vandaag bijna foutloos.
– Heerenveen zal zich toch, als ze dat al niet deden, na vandaag alsnog drie keer achter de oren krabben waarom ze in hemelsnaam Bikel zo makkelijk hebben laten vertrekken. Vadocz tijden herleven.
– Golla is een verademing; eindelijk hoef je niet standaard meer met de blubber in de broek op het randje van je stoel te zitten als de tegenstander een uitbraak heeft. Sober en degelijk, geen rare fratsen of spektakel. Een nieuwe Olsson…?

Dieptepuntjes Aandachtspuntjes
Tja, omdat we nu eenmaal Nijmegenaren zijn willen we toch wat te nuilen hebben:
– Ritzmaier ziet het allemaal wel, maar is vaak nog te gehaast of te slordig in zijn passing. Veel balletjes te kort of achter de man, daar moet nog aan gewerkt worden. Komt ongetwijfeld helemaal goed.
– Kane is aanvallend absoluut een meerwaarde maar is verdedigend zo nu en dan nog wat onbesuisd. Hij zal nog moeten leren dat er in Nederland nu eenmaal wat minder mag dan in Engeland.
– Limbombe lijkt Leeds United nog steeds niet uit zijn hoofd gezet te hebben. Is tot dusverre nog geen schim van vorig seizoen. We willen verkapte werkweigering nog best een keer als ongelukkig incident door de vingers zien, maar nu moet de knop toch echt snel om. Rayhi en Lundholm staan te wachten in de coulissen.

Scheids
Probeerde het tempo in de wedstrijd te houden en floot daarom ook niet kinderachtig. Bovendien onthield hij Heerenveen een, in onze ogen, loepzuivere penalty. Prima kerel dus, die mag vaker naar de Goffert komen!

Tactiek
We hadden vooraf sterk onze twijfels aan Santos als diepe spits en Foor op de flank, maar Faber predikt vertrouwen en vastigheid en een winnende coach heeft altijd gelijk. Zo bewees hij ook vandaag. NEC is voor het eerst niet alleen defensief degelijk, maar legt voetballend ook gewoon een aantrekkelijke wedstrijd op de mat. Vanuit een stabiele defensie, met Bikel en Breinburg als extra fundament, probeert onze ploeg te voetballen. De poppetjes staan goed en iedereen lijkt te weten wat hij moet doen, zowel in balbezit als (misschien nog wel belangrijker) in balverlies. Het oogt soms allemaal nog ietwat houterig en stroef, maar de intentie is zichtbaar en er zit een stijgende lijn in. Een pluim voor de technische staf dus.

Inzet
Helemaal top vandaag, er werd gebikkeld van de eigen doellijn tot in de zestien van Heerenveen, zelfs bij een comfortabele voorsprong.

Conclusie
Als je de stijgende lijn van de afgelopen weken ziet en kijkt wat we nog achter de hand hebben op de bank, dan mag je met een beetje bravoure toch wel stiekem gaan hopen dat we een leuk seizoen tegemoet kunnen zien. Hoi Eredivisie, wij zijn NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.