NEC maakt goede indruk in Eindhoven

Voordat men op basis van de titel al op de bank staat te dansen, helaas hield NEC vanavond aan de uitwedstrijd tegen PSV geen punten over. Maar als we met een puntje, of misschien zelfs drie, teruggekeerd waren uit Eindhoven, dan zou dat allerminst geflatteerd geweest zijn. En dat is een compliment op zich.

Uitslag
PSV trok deze avond aan het langste eind met een 2-1 overwinning. Maar zoals gezegd, een gelijkspel zou een meer terechte afspiegeling van de wedstrijd geweest zijn. NEC speelde namelijk haar beste wedstrijd van het seizoen tot dusverre. Wat heet, misschien wel een van de meest volwassen wedstrijden die we in zeer lange tijd van onze ploeg gezien hebben. Al binnen drie minuten hadden we op voorsprong kunnen staan toen Zoet ver uitkwam op een uitbraak van Limbombe en mis tastte. De PSV defensie was echter op tijd terug om erger te voorkomen. En dat zou geen incident blijken. NEC, dat in dezelfde opstelling speelde als vorig weekend, was de eerste helft gewoonweg de beter voetballende ploeg. Slechts een nare tackle van Ritzmayer, die verder een puike pot speelde, was een wanklank in een verder prima optreden. We oogden zeer comfortabel aan de bal, de combinaties vloeiden, en we creeerden ook meerdere goede kansen. Toch was het PSV dat tegen de verhoudingen in vijf minuten voor de rust op voorsprong kwam. Luuk de Jong stond op de goede plek om optimaal te profiteren van verwarring tussen Golla en Woudenberg na een weggestompte bal van Haldorsson.

In de tweede helft bleef NEC brutaal meevoetballen. Waar in het verleden NEC zich doorgaans ingroef uit bij een sterkere tegenstander, daar was daar vanavond totaal geen sprake van. NEC combineerde fris en vlot en legde zich duidelijk niet bij een nederlaag neer. De beloning voor dat positieve spel kwam na een goed uur voetbal. Limbombe ontsnapte op links en Arias vloerde hem in het strafschopgebied. Santos schoot beheerst de penalty binnen voor de meer dan terechte 1-1. Op dat moment leek NEC zelfs de partij die meer kans maakte op de overwinning. Waar NEC een prima teamprestatie afleverde, daar was het toch de individuele kwaliteit van PSV die uiteindelijk de doorslag gaf. Waar NEC naliet om diverse goede kansen te verzilveren, daar kopte Locadia een kwartier voor tijd vanuit een corner de bal binnen. Ook na de 2-1 bleef NEC gaan voor een resultaat. Faber bracht met Rayhi zelfs een aanvallende impuls in voor verdediger Golla, een on-NEC’se wissel mogen we wel stellen. De dappere wissel leverde echter niet het gehoopte resultaat. Maar met een krappe 2-1 nederlaag met NEC met opgeheven hoofd terug naar Nijhmegen.

Toeschouwers
Voor zo’n relatief korte afstand eigenlijk te weinig meegereisde NEC fans, maar de prijs voor de combi was dan eigenlijk ook redelijk schandalig te noemen.

Scheids
Makkelie stond na vorig weekend natuurlijk flink in de schijnwerpers, maar deed naar behoren. Ritzmayer mocht van geluk spreken dat hij slechts geel kreeg voor zijn charge op De Jong.

Hoogtepunten
Gewoon all-round een prima teamprestatie van een met de week beter ogend NEC. Faber levert momenteel puik werk af. Individuele spelers eruit lichten zou de prestatie van vanavond onrecht aandoen.

Dieptepunten
De enige kritiek vanavond is eigenlijk dat je niet met minimaal een punt naar huis reist. PSV scoort twee keer uit anderhalve kans, NEC is helaas een stuk minder effectief. Dat is natuurlijk ook een stukje kwaliteit en geld. Geen schande, wel jammer.

Tactiek
Een goede organisatie, Bikel en Breinburg als controleurs voor een goed defensief blok met vaak opkomende backs, en durf aan de bal. Het was werkelijk indrukwekkend om te zien hoe comfortabel NEC oogde in balbezit. Iedereen kent zijn rol, combinaties gaan vlot en met steeds minder twijfel of onzorgvuldigheid. Het is slechts een kwestie van tijd dat resultaten gaan volgen.

Inzet
Prima teamprestatie, helemaal top!

Conclusie
Faber heeft in relatief korte tijd een prima voetballende ploeg weten te vormen. Met de week ziet het er beter uit en je begint je langzamerhand af te vragen waar dit gaat stoppen. Angst voor vechten om lijfsbehoud lijken we dit seizoen in elk geval niet te hebben, als we zo door gaan. Sterker nog, dit NEC kan wel eens hele leuke dingen gaan doen met zo’n spelopvatting en kwaliteit aan de bal! Hulde, hulde.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.