NEC krabbelt terug en redt punt tegen PEC

Na de teleurstellende wedstrijd tegen de rivaal, waar NEC het pijnlijk genoeg juist op strijdlust aflegde, moest er thuis orde op zaken gesteld worden. Daar kwam helaas in de eerste helft weinig van terecht. Met vierde (!) doelman Marco van Duin onder de lat voor een geblesseerd geraakte Kirsten kwamen we 2-0 achter en leek de wedstrijd bij de rust al gespeeld. In de tweede helft rechtte onze ploeg echter op indrukwekkende wijze de rug.

Uitslag
Na negentig minuten stond er namelijk toch maar mooi 2-2 op het bord. Dit was voornamelijk te danken aan een feller en meer gedreven NEC, ongetwijfeld geholpen door een flinke donderspeech van Faber in de kleedkamer. De trainer kon immers allerminst blij geweest zijn met de eerste helft van NEC. De ploeg speelde gelaten en in een veel te laag tempo. PEC zakte ver in, liet NEC aan de bal en loerde op lange ballen over onze hoog staande defensie heen. Door het te lage tempo en gebrek aan scherpte kwamen we nauwelijks door de Zwolle muur heen, terwijl PEC keer op keer bijna kinderlijk eenvoudig achter onze laatste linie kon duiken. De 0-1 kwam desondanks na een goede twintig minuten uit een dood spelmoment, nadat Woudenberg niet goed dekte bij een corner en Sainsbury binnen kopte. De tweede goal was een zeldzame fout van Golla, die vlak voor rust een diepe pass volledig verkeerd inschatte en Veldwijk met een kopbal lanceerde vrij richting het NEC doel.

Zoals gezegd wist Faber in de rust de boel echter op scherp te krijgen en in de tweede helft zagen we een veel feller NEC. Hierdoor kregen we een heerlijke 45 minuten voorgeschoteld, waarin NEC middels een knal van Bikel hoog in het dak en een schitterende poeier van Limbombe langszij kon komen, waarna de wedstrijd tot aan de laatste minuut beide kanten op had gekund. NEC golfde naar voren en zocht nadrukkelijk naar de winnende treffer, maar gaf daardoor ook aan PEC veel ruimte voor de tegenstoot. Met de 2-2 einduitslag konden beide ploegen dan ook wel leven.

Toeschouwers
Legio Noviomagum bestaat tien jaar en de mannen hadden dan ook flink uitgepakt met een fraai doek en fakkels. Waar de eerste helft door de vertoning op het veld nogal mat was, daar ging het publiek er in de tweede helft goed achter staan. Zo horen we dat graag!

Scheids
Gözübüyük liet veel toe en floot niet kinderachtig. Wel was er een discutabel moment in de eerste helft waar Foor vastgehouden leek te worden en PEC uit de tegenstoot de 0-2 wist te scoren, maar nader beschouwd was daar eigenlijk weinig aan de hand.

Hoogtepunten
– Terugkomen van een 0-2 achterstand is natuurlijk altijd prima. Zulke veerkracht zien we in de Goffert graag.
– Mooie acties van Legio. Gefeliciteerd mannen!
– De goal van Limbombe was weer wonderschoon.

Dieptepunten
– De hele eerste helft was niet om naar huis te schrijven. Het was allemaal veel te mat en te gelaten. Dat mag je in eigen huis gewoon niet gebeuren.
– Kirsten nou ook al geblesseerd? Hopelijk is het niks ernstigs, want zo zijn we wel heel snel door onze keepers heen.

Tactiek
Ron Jans had het vooral in de eerste helft duidelijk een stuk beter voor elkaar. PEC liet zich inzakken en zorgde met lange ballen over de NEC defensie voortdurend voor gevaarlijke counters. NEC aan de andere kant speelde traag en slordig. Veel gebrei en gepriegel, maar bitter weinig doelgerichtheid. In de tweede helft drukte NEC veel feller vooruit en daardoor werd de verdediging ook een stuk minder in de problemen gebracht.

Inzet
Eerste helft onvoldoende, tweede helft een dikke pluim. Zo zie je dat NEC op dit niveau het zich niet kan veroorloven om ook maar enig moment te verslappen. Als een of twee jongens hun dag niet hebben, dan is onze ploeg uiterst kwetsbaar. Gelukkig hebben we jongens als Rens van Eijden en vandaag ook Breinburg die de ploeg bij de hand kunnen nemen en een extra stukje felheid en inzet kunnen brengen.

Conclusie
Een hele leuke wedstrijd, vooral de tweede helft, en een terechte uitslag. NEC laat zien dat ze, als ze in goeden doen zijn, thuis horen op de plek waar ze nu staan; maar ook dat het allemaal nog erg fragiel is en dat er elke week gewoon keihard gewerkt moet worden om resultaat te halen. Volgende week naar Cambuur. Daar moet je jezelf belonen voor een prima eerste seizoenshelft en zorgen dat we comfortabel de winterstop in kunnen.