NEC schiet geen deuk in een pakje bûter

De 4e plek lag in Leeuwarden voor het grijpen. Appeltje-eitje want Cambuur had dit seizoen nog niet gewonnen. Net als thuis tegen De Graafschap waren de wat oudere NEC-supporters dus wat onrustig: het ligt nou eenmaal in het DNA van NEC om clubs met zeer slechte series een handje te helpen. Terwijl de jongere supporters al een 2 in de toto hadden ingevuld. Helaas kregen de oudjes gelijk: NEC zakte door de ondergrens en verloor kansloos met 3-1.

Verslag
In een mistroostige ambiance met slagregen en een noordwesterstorm had NEC er niet veel zin in. Cambuur, toch onder de indruk van NEC en niet bepaald gezegend met veel kwaliteit, begon voorzichtig. Wat volgde, was een draak van een eerste kwartier. Voor de Friezen gold nog een excuus: zij hadden wind tegen. Maar NEC liep met de wind in de rug niet veel harder. Het werd pas echt deprimerend toen uit een hoekschop Cambuur pardoes op voorsprong kwam: de bal zeilde op 1 meter parallel aan het doel, voorbij aan iets van 5 NEC-ers. Bij de tweede paal lette Ogbeche het best op: 1-0. Een paar minuten later maakte NEC op haast identieke wijze gelijk. Maar waar iedereen (uit Nijmegen) nu rekening hield met een “er-op-en-er-over”- scenario kwam bedrogen uit: het niveau bleef dramatisch laag. Ondanks de heftige elementen kabbelde de wedstrijd zonder noemenswaardige feiten naar de rust.

In de tweede helft had NEC wind tegen. Letterlijk maar helaas ook figuurlijk. Snel na rust kopieerde Cambuur hun eerste doelpunt: 2-1. NEC moest daardoor komen, maar bracht echt te weinig. Het bleef bij een technisch knappe volley van Woudenberg op de lat na een afgeslagen vrije trap. NEC wist niks te creëren en kwam zelfs op een grotere achterstand toen onze topscoorder het verkeerde net vond na een indraaiende vrije trap. NEC moest daardoor écht gaan aanvallen, maar het was en bleef hopeloos, kansloos en waardeloos. Een lange terugreis was het laatste restje uit de gifbeker.

Dieptepuntjes
– geen hoogtepuntjes;
– wat een chaos bij standaard-situaties: hoe kan het in godsnaam dat Cambuur hun doelpunt nota bene 3x kopieerde?!
– NEC lijkt toe aan de winterstop, er lijkt geen energie meer in te zitten;
– Foor was om onbekende redenen door het dolle heen na afloop van de wedstrijd. Hij had in ieder geval een bebloed gezicht.

Scheids
De heer Manschot had best een rode kaart mogen geven toen Limbombe een schandalige overtreding op de middenstip te verwerken kreeg. Voor de rest had NEC geen last van hem.

Tactiek
Moeten we ons zorgen gaan maken? De tactiek is eigenlijk onveranderd – en heeft dus vóór deze wedstrijd een fantastisch seizoen opgeleverd – maar op de een of andere manier kan NEC het de laatste weken niet meer opbrengen om de theorie om te zetten in de praktijk. Nog één keer vlammen in 2015 en dan even bijkomen.

Inzet
Die was simpelweg onvoldoende.

Conclusie
Verliezen van een team dat nog niet gewonnen had = typisch NEC. Zo ging een geweldige kans op de 4e plek verloren. NEC staat nog steeds maar 3 punten achter op de 4e plek dus er is nog niet heel veel verloren. Niettemin baart de vorm van NEC enige zorgen.