NEC geen moment gevaarlijk

Zowel NEC als Ajax waren in dit prille seizoen behoorlijk wisselvallig. NEC deed het goed tegen Excelsior, maar slecht tegen Heracles en Ajax speelde AZ van de mat, maar ging tot twee keer toe de bietenbrug op tegen Rapid Wien. De vraag was hoe beide teams in Nijmegen voor de dag zouden komen. Het bleek dat beide ploegen nog niet in hun beste doen zijn. Het was een slechte wedstrijd waarin NEC aan het kortste eind trok: 0 – 2.

Uitslag
NEC probeerde fel te beginnen, maar Ajax deed dat ook en deed dat beter: Ajax stoorde al vroeg de opbouw van NEC. Dit leidde vaak tot vroeg balverlies. Ajax kreeg snel wat hoekschoppen, maar Haldarsson moest alleen handelend optreden nadat Klaassen over het hoofd was gezien. Na ruim een kwartier stond Milik ineens één-op-één met Haldarsson maar de Ajacied knalde nogal lomp op onze keeper. Bij de rebound had de Pool teveel tijd nodig. Na een krap half uur was het even bibberen toen Schöne een vrije trap mocht nemen op een ideale plek, maar hij schoot net over. Even later legde NEC twee perfecte counters op de mat: Santos was beide keren zijn verdediger te slim af, en bereikte Emilsson. De eerste keer schoot de IJslander in een scrimmage zacht naast en de tweede keer stapte hij – bezig aan een vrije doortocht richting doel – op de bal.

De tweede helft was koud begonnen of het stond 1-0 voor Ajax. Schöne vond Milik aan de rand van de 16. Die haalde fel uit. De bal was ruim binnen het bereik van Haldarsson maar het stuitje bleek onze keeper te machtig. Dit bleek een mokerslag die NEC niet meer te boven kwam. Het niveau van NEC zakte en Ajax werd niet dreigend. Wat volgde was 40 minuten narigheid. Uiteindelijk werd het nog 0 – 2.

Toeschouwers
Een volle Goffert.

Hoogtepuntjes
– liet NEC Ajax zo slecht voetballen? Laten we maar zeggen van wel.
– het weer.

Dieptepuntjes
– het blijft pijn doen aan de ogen: Ajax scoort en een behoorlijk deel van de eretribune veert op;
– het vertrek van Ars blijft een raadsel: Emilsson moest “even wennen”. Zijn vervanger Grot nog meer.
– en ook Limbombe deed niet mee. Faber behandelde hem zoals Van Gaal De Gea. Daarmee was 75% (!) van alle doelpunten en assists van vorig seizoen afwezig. Het super-trio hebben we één seizoen mogen bewonderen. Aanvallend liep het vandaag in ieder geval nogal stroef. En dat is een vet understatement.

Scheids
Scheidsrechter Higler is meegepromoveerd met NEC. Hij leek wat meer onder de indruk van Ajax dan NEC. Af en toe gaf hij de Amsterdammers het voordeel van de twijfel. De gele kaart voor Kane was een verkeerde beoordeling, een elleboogje van Santos had hij gewoonweg niet gezien. De tweede helft was zo saai en slecht dat een tafel op de middenstip voor de scheids had volstaan.

Tactiek
Het klassenverschil tussen NEC en Ajax is een gegeven, maar NEC wist er in de eerste helft een vechtwedstrijd van te maken. Eenmaal over de middenlijn was NEC soms slim en geraffineerd. Verdedigend had NEC Ajax goed in de smiezen. Aanvallend kwam NEC duidelijk kwaliteit tekort. Eigenlijk stond het best goed. Maar toch verloren.

Inzet
NEC speelde erg gedisciplineerd en won veel persoonlijke duels. Niks op aan te merken. In de tweede helft viel het tegendoelpunt helaas snel en dat werkte – gek genoeg – verlammend, zowel in als om het veld.

Conclusie
Positief: NEC was ten opzichte van vorige week een klasse beter. Negatief: aanvallend was het totaal onmachtig. Eén opleving van Ajax was voldoende. En zo gaan we naar huis met het idee dat er zonder transfergedoe meer in had gezeten.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.