De week van…de nederlaag

Het NEC nieuws blijft maar komen. Het interview met Bart van Ingen over het stadion in De Gelderlander, de nederlaag tegen Heracles, het plotselinge vertrek van Sjoerd Ars, de aangekondigde komst van nieuwe spelers en de mogelijke terugkeer van Kevin Conboy.

De nederlaag tegen Heracles kwam hard aan. De manier waarop het gebeurde riep bij veel supporters traumatische herinneringen op aan het degradatiejaar. Toen speelden we ook geregeld kansloze wedstrijden en werd er ook vaak slecht verdedigd. Met Michael Higdon hadden we dat seizoen nog wel een spits die er 15 inlegde. Die hebben we nu nog niet.

Na de veegpartij kon er weer eens ouderwets genuild worden. Voor al te zware kritiek is het echter nog veel te vroeg. De selectie is nog niet rond en pas na een wedstrijd of tien weten we echt waar we staan.

Opeens was daar het vertrek van Sjoerd Ars. Dat Ars en Santos het in de Eredivisie niet zouden redden wisten de duizenden kenners op de tribune natuurlijk al lang. Je vraagt je dan ook af of Ernest Faber de oefencampagne achterstevoren op z’n stoel heeft doorgebracht. In een interview met de NOS vertelt Ars dat er kort geleden nog aanbiedingen zijn geweest van andere clubs maar dat NEC een ‘hoge transfersom’ wilde en hem er graag bij wilde houden. Na twee wedstrijden in de Eredivisie is bij de clubleiding opeens het besef ingedaald dat NEC dit seizoen degradatievoetbal gaat spelen en veel minder aan aanvallen zal toekomen dan vorig seizoen. Conclusie: Ars is hiervoor als spits minder geschikt en moet vertrekken.

Het is ook sneu voor Ars, die aangeeft dat een paar financieel aantrekkelijke aanbiedingen aan zijn neus voorbij zijn gegaan.

Het is in dit soort kwesties altijd gevaarlijk een hard oordeel te vellen, je weet toch nooit hoe het precies in elkaar steekt. Maar ik ben toch geneigd, op basis van de woorden van Ars, de technische staf en het technisch hart in deze kwestie een onvoldoende te geven.

Het interview met Ars is via deze link terug te luisteren.

Sjoerd Ars is trouwens voor altijd een held, met z’n 28 doelpunten. Sjoerd, het ga je goed en schiet die mooie club uit Breda zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie!

NEC kan nu op zoek naar een meer dynamische spits. Volgens de twitterende Bart van Ingen komt die op z’n vroegst volgende week. Kan iemand mij trouwens uitleggen wat er mis is met Emilsson? Die kende een goede voorbereiding en viel tegen Excelsior goed in, maar tegen Heracles kreeg zelfs Santos de voorkeur in de spits.

Dan het interview van Bart van Ingen aan De Gelderlander. Onderwerp was het stadion. Het wordt inderdaad hoog tijd dat er in deze kwestie knopen worden doorgehakt. De gemeente wil van het stadion af en NEC wil het graag hebben. Daar moet uit te komen zijn zou je zeggen.

Maar dat valt tegen. Het probleem: de boekwaarde van het stadion is zo’n € 10,5 miljoen terwijl NEC het stadion heeft laten taxeren op € 6 miljoen inclusief grond. De getaxeerde waarde van alleen het stadion is dus nog lager.

In het interview benadrukt Van Ingen (terecht!) de positieve ontwikkelingen die bij NEC gaande zijn en de noodzaak om het stadion te kunnen moderniseren. De kritische toon richting de Nijmeegse politiek vind ik jammer.

De situatie waarin NEC verkeert, verouderd stadion en financiële krapte, heeft het toch echt aan zichzelf te wijten. Met de aankoop van het stadion en later de zogenaamde Eendrachtdeal, heeft de gemeente NEC van de ondergang gered. De gemeente heeft hiermee het risico op zich genomen dat verstrekte leningen niet kunnen worden terugbetaald. Een risico dat bij wanbetaling uiteindelijk ten koste zou gaan van de Nijmeegse bevolking. Ook bij het recente onvermogen (of onwil) van NEC om de huur te betalen, heeft de gemeente zich coulant opgesteld en was het steeds bereid om met de club mee te denken. NEC mag dan misschien geen cadeautjes in de vorm van subsidies hebben ontvangen (dat is ook hartstikke verboden), het is wel degelijk flink gematst. Ik denk dat het onderhandelingsproces gediend is met een meer respectvolle benadering van de Nijmeegse bestuurders en politici. Tegelijkertijd moet de politiek ook een keer het lef hebben knopen door te hakken en deze slepende kwestie tot een eind te brengen.

En dan hebben we zondag nog de potentiële “telraamwedstrijd” tegen Ajax. De meeste supporters zullen niet veel vertrouwen hebben in een goede afloop, maar met Foor op “10”, Rayhi op rechtsbuiten en Emilsson in de spits, zou het nog wel eens mee kunnen vallen.

Een goede week!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.