DTH rapport: de eerste seizoenshelft (deel 2 van 3)

Gisteren trapten we af met een analyse van de 17 DTH rapporten. We leerden dat NEC gemiddeld een kleine 6,5 scoorde. Maar welke wedstrijden vielen op? Hoe kwam dit gemiddelde tot stand? Wat waren de uitschieters?

Missers
In sommige wedstrijden ging NEC door de ondergrens. Hieronder de top 5 van de slechtste wedstrijden:

5. Score: 5,88. Willem II uit.
Een draak van een wedstrijd die nog wel gewonnen werd dankzij een geweldige bananenbal van Foor.

4. Score: 5,83: Fietstas uit.
NEC leek in deze editie van de derby te komen voor een 0-0. Aanvallend was het niks, de verdediging hield het nog lang vol, maar met zo’n instelling is het wachten op een verliespartij. En die kwam.

3. Score: 5,65. Ajax thuis.
Een wedstrijd die NEC misschien wel had kunnen winnen. Het respect voor de tegenstander was echter te groot. Een apathisch NEC pakte de “voorspelbare” nederlaag.

2. Score: 5,35. Heracles uit.
3-0 billenkoek. Totaal van de mat gespeeld.

1. Score: 5,21. Cambuur uit.
3-1 verliezen van een team dat nog niet gewonnen had. Pijnlijker wordt het niet.

Toppers
Gelukkig waren er ook absolute hoogtepunten. Daar hebben we ook een top 5 van gemaakt.

5. Score: 6,96. PSV uit.
2-1 verloren maar NEC speelde als een wervelwind. Vooral het middenveld heerste en dat tegen PSV in Eindhoven.

4. Score: 7,04: Heerenveen thuis.
2-0 gewonnen. De eerste wedstrijd van een ander NEC: Faber heeft deze wedstrijd de sleutel gevonden. Dit was het begin van een goede en lange fase waarin NEC 16 punten pakte in 8 wedstrijden.

3. Score: 7,08: Feyenoord thuis.
3-1 gewonnen tegen kampioenskandidaat Feyenoord. En dat ná een dip van een maand en na een 1-0 achterstand. Vooral mentaal een uitstekende prestatie.

2. Score: 7,42: AZ uit.
4-2 gewonnen van AZ dat Europees voetbal speelt. De wedstrijd dat vooral Limbombe alle sores van zich afspeelde en liet zien bij de club te (willen) horen.

1. Score: 7,92: ADO Den Haag thuis.
Veruit de beste wedstrijd sinds jaren. 4-1 gewonnen in een ongekende show die 90 minuten duurde, met een omhaal van Santos als orgastisch hoogtepunt.

Seizoensverloop
De vorm van NEC gedurende het seizoen is weergegeven in deze grafiek (klik op de link):

Vorm van NEC

We zien dat NEC stroef begon met ratings die amper de 6 halen. Dit gerommel duurde zo’n 5 wedstrijden. Toen volgde de ommekeer tegen Heerenveen thuis. Het gemiddelde ging toen ineens een vol punt omhoog. NEC bleef lange tijd rond de 7 scoren. Alleen tegen Twente volgde een (tactische) dwaling. Na deze ongekende serie, die NEC uiteindelijk op de 5e plek bracht, volgde een eigenlijk onverklaarbare dramatische dip. De dip duurde drie wedstrijden, met gemiddelden rond de 5,5. NEC bereikte rock bottom bij Cambuur-uit. Wat er in de rust van Feijenoord-thuis gebeurde, weet niemand, maar feit is dat NEC zich toen opeens wist te herpakken en opeens het oude niveau wist te behalen. Het verschil tussen Cambuur-uit en Feijenoord-thuis is bijna 2 punten!

Wat belooft dit voor 2016?
Uit de grafiek blijkt dat de vorm van NEC zich in een bijna perfecte sinuskromme laat uittekenen. Als we dit doortrekken, kunnen we concluderen dat de ergste dip is geweest: NEC zal zich na de winterstop (januari/februari) richting nieuwe hoogtepunten gaan begeven. De statistieken laten zien dat daarna (maart/april) een nieuwe dip zal volgen om te eindigen met een mooie finale (mei). Kijkend naar de ranglijst is een plek in het linkerrijtje niet eens zo gek.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.