DTH Awards 2014-2015: De Roestige Drol

De vijfde stemronde van de DTH Awards is voor de “Roestige Drol”
(De ‘prijs’ voor de slechtste of meest vervelende persoon/groep/organisatie)

 
 

De genomineerden zijn:

Burgemeester Bruls
Onze burgemeester wil maar wat graag laten zien dat hij om onze club geeft. Met veel plezier staat hij vooraan op het podium als de club het goed doet en Nijmegen positief op de kaart zet. Maar zodra er elders in de stad zieltjes gewonnen kunnen worden, dan maakt hij van NEC en haar supporters net zo makkelijk publiekelijk een zondebok. Met popie-jopie kreten in de krant zoals “Als ik de huur niet kan betalen, word ik uit huis gezet” en “We hebben door die hooligans onze politie-inzet moeten verdubbelen. Dat gaat ten koste van de samenleving en daar willen we met zijn allen niet aan” is het eenvoudig scoren. Tuurlijk, vandalisme en rotzooi rond voetbalwedstrijden is nooit goed en daar moet van overheidswege absoluut tegen opgetreden worden. Het begint echter wel dubieus te worden als er, onder het mom van aanpak van hooliganisme, ineens allerhande buitensporige maatregelen genomen gaan worden die ook veel onschuldige fans en omstanders treffen. Een pijnlijk voorbeeld hiervan was het sluiten van café Goffertzicht. Sinds jaar en dag een populaire en gemoedelijke verzamelplaats voor NEC supporters, was volgens Bruls het Goffertzicht plotsklaps een broeinest van hooligan activiteit. Alsof in het huidige internet en mobiele telefonie tijdperk de hooligans nog steeds een vaste hangplek nodig hebben om hun snode plannen te smeden.
De voetbalsupporter lijkt vogelvrij verklaard onder Bruls, of je je nou netjes gedraagt of niet. De ene na de andere draconische sanctie vliegt ons om de oren, ook al gebeurt er op een willekeurige avond in de binnenstad doorgaans meer dan rond een wedstrijd van NEC. Beste burgemeester, we houden hier zeker geen pleidooi voor asociaal gedrag, verre van dat, maar een beetje meer nuance en inleving op zijn tijd zou geen kwaad kunnen. Hopelijk nodigt deze nominatie uit tot een betere dialoog en samenwerking. Dat is goed voor onze club én onze stad.

De KNVB en haar voetbalpiramide
Het was het afgelopen jaar groot nieuws: de KNVB zou komen met een nieuwe competitie-opzet, met meer doorstroming en openheid tussen de divisies. Godzijdank, dachten we eerst nog, eindelijk die gruwelijke beloftenteams weg. Wat schetste onze verbazing echter toen de plannen eindelijk het daglicht zagen: beloftenteams vervuilden opeens de hele piramide! Nog meer wedstrijden dus waar geen hond naar komt kijken, nog meer competitievervalsing door wekelijks wisselende selecties en verschillende regels voor verschillende ploegen binnen dezelfde divisie. Hier zou toch zeker geen enkele club mee akkoord gaan? Tot onze ontzetting bleken er echter slechts drie clubs nog bij zinnen; de rest van de kudde stemde vrolijk in met het nieuwe gedrocht. Of eigenlijk vier, maar NEC had blijkbaar iemand bij VVV gemachtigd die het verschil niet snapte tussen ‘voor’ en ’tegen’. Waarom zou je immers als club de moeite nemen persoonlijk aanwezig te zijn bij een stemming over een van de meest ingrijpende veranderingen in het Nederlands voetbal in de afgelopen decennia?
Gelukkig lijkt het allemaal met een sisser af te lopen. De inschrijving van beloftenteams in de nieuwe voetbalpiramide is namelijk zorgelijk laag en de meeste clubs met beloftenteams, Feyenoord voorop, kiezen er glashard voor om een afzonderlijke competitie in stand te houden. Dit legt dus een flinke bom onder de plannen van de KNVB. De lancering van de nieuwe opzet, gepland voor 2016-2017, is inmiddels dan ook uitgesteld. En geen wonder, want het hele concept stinkt nog erger dan de prijs waarvoor de KNVB hier genomineerd is.

Vuurwerkgooiers
Dat de Goffert best gebaat zou zijn met een beetje meer sfeer zal niemand ontkennen. Er zijn echter goede manieren om sfeer te creëren, en heeeele foute. Zo’n hele foute manier hebben we de afgelopen tijd helaas meermaals van dichtbij kunnen bewonderen. In januari vorig jaar vond een supporter van NEC het blijkbaar nodig om een Cobra 6 in de gracht te mieteren, met alle gevolgen van dien. Twee stewards van NEC liepen brandwonden op, een ervan zelfs permanente gehoorschade. Een paar maanden geleden was het helaas weer raak: een onverlaat gooide een explosief op het veld in de buurt van het NEC-doel. Joshua Smits had er letterlijk oorsuizingen van. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als er een ballenjongen in de buurt had gelopen. Mensen die dit soort fratsen uithalen horen niet thuis op onze tribunes. Supporter zijn betekent je ploeg aanmoedigen, niet je spelers of medesupporters bewust schade toebrengen. Schaam je kapot.

 
Je kunt nu je stem uitbrengen op een van de bovenstaande nominaties.
 
Sorry, er zijn geen polls op dit moment.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.