De week van…mist

Afgelopen zondag schreef NEC geschiedenis. In een knappe wedstrijd werd het onzichtbare AZ naar een ongeziene nederlaag gespeeld. Een wedstrijd die misschien niet zo legendarisch zal worden als die andere mistwedstrijd maar dit was wel een partij waar we de komende jaren, als we weer tegen AZ spelen even aan herinnerd worden, vanwege de mist, de uitslag en de mooie doelpunten.

Die andere mistwedstrijd was Ajax – Liverpool op 7 december 1966. Ajax won met 5-1. Het was zo mistig dat de verzorger van Ajax een paar keer spelers in het veld verzorgde zonder dat de scheidsrechter het wist. Net als AZ – NEC werd deze wedstrijd niet alleen legendarisch door de mist. Het waren ook de uitslag en omdat deze wedstrijd, achteraf bezien, het begin markeert van het grote Ajax dat begin jaren zeventig drie keer op rij de Europa Cup I won. Iets bescheidener ben ik met één Europacupje ook wel tevreden.

Het uitgebreide verhaal vorige week in de VI over de samenwerking tussen NEC en Futuralis kreeg deze week een onverwacht staartje. De KNVB gaat onderzoeken of de samenwerking wel voldoet aan nieuwe regels van de FIFA die begin dit jaar van kracht zijn geworden. Die regels zijn op zichzelf trouwens prima. Ze moeten voorkomen dat zaakwaarnemers/spelersmakelaars het beleid van een voetbalclub (mede) bepalen. De vraag is hoe dat volgens de KNVB bij de samenwerking van NEC met Futuralis zit. Futuralis heeft meerdere spelers onder contract waarvoor het als zaakwaarnemer optreedt. Om belangenverstrengeling te voorkomen is afgesproken dat NEC nooit spelers contracteert die onder contract staan bij “Futuralis-de-zaakwaarnemer”. Op die manier kan Futuralis bij NEC als louter adviseur optreden. En wat is er mis met goed advies inhuren? Daar richten de regels van de FIFA zich toch niet op? Maar hoe leg je de regels uit? Moet ook elke schijn van belangenverstrengeling worden vermeden? Helaas hebben NEC en Futuralis zelf twijfel gezaaid over hun intenties. Het hoofd opleidingen René Koster komt namelijk wèl uit de stal van Futuralis. Daar heb je het al, zullen ze misschien bij de KNVB denken. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

Van een heel andere orde zijn de wederwaardigheden van onze oud-spits Jhonny van Beukering (Europees topscorer van NEC met drie doelpunten en 15 goals in 47 Eredivisiewedstrijden voor NEC). Jhonny is tegenwoordig trainer bij SC Veluwezoom en is door de KNVB een half jaar geschorst omdat hij een jeugdspeler van een andere club zou hebben geslagen. Jhon ontkent stellig en de getuigenissen spreken elkaar tegen, maar geschorst is hij. Het fotootje bij het artikel in De Gelderlander laat Van Beukering zien zoals wij hem ook al kenden: met overgewicht. Wat mij nog het meest verbaasde toen ik het bericht las, Jhonny is pas 32 jaar.

Naast speler van NEC was Van Beukering ook speler van onze aanstaande tegenstander De Graafschap. De goede prestaties van NEC en de slechte van De Graafschap maken dat een overwinning van NEC geheel in lijn met de verwachtingen ligt. Het zijn de momenten waarop je als NEC-supporter een licht onbehagen gaat voelen.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.