De week van … De beker winnen en andere belangen

Het was gisteren geen pot die we ons nog lang gaan herinneren, maar wat boeit dat? Het was heel degelijk, simpel en uiteindelijk ook nog met ruime cijfers: 4-0. Niet alleen Sparta viel heel erg tegen, ook de trainer van de Spangenaren Alex Pastoor. Ooit was hij de man van het aanvallende voetbal, de tactische professor, maar gisteren ging ook hij af als een gieter. Het kan aan mij liggen, maar wat heb je te verliezen tegen NEC? Het is een bekerpot, NEC speelt een divisie hoger en dan inzakken en compact en spelen op resultaat? Het was gewoon laf en zonder overtuiging en de 4-0 was er misschien ook gekomen als Alex zijn mannen er vol in had laten kletsen.

Maar goed, op NEC viel verder weinig aan te merken, behalve dan de commentaren na afloop. Ajax en Vitesse liggen er al uit, net als 7(!) andere eredivisieclubs, er zijn 5 amateurclubs door en dan hoor je trainer Faber zeggen dat hij graag PSV loot en Santos wil liever geen amateurclub loten. Hallo, willen we die beker soms niet winnen? HHC uit is een prima loting, daarna hoop ik op de winnaar van Capelle tegen VVSB en daarna thuis tegen een gelijkwaardige tegenstander en mogelijk sta je dan al in de finale! Onbegrijpelijk dat staf en spelers kennelijk liever voor het affiche gaan dan voor de prijzen.

In de media deze week ook veel aandacht voor NEC. In het begin van deze week trok Van Ingen de Bijsterhuizen kaart maar weer eens. De gesprekken verlopen constructief, maar er is weinig beweging heet het dan in goed Nederlands. Eigenlijk bedoelen ze we drinken wel lekker koffie, maar we komen geen steek verder. Kennelijk vond Van Ingen het tijd voor wat meer reuring en hoopte hij zo wat te forceren bij de raadsfracties, die de voeten maar stevig in het zand blijven zetten. Als NEC cultuur met de hoofdletter C was geweest, dan was het geen zand geweest, maar modder en was de gemeente heel wat minder standvastig geweest, maar helaas voor NEC, een consequente gemeenteraad bestaat in Nijmegen niet. Aan de andere kant vind ik het dreigen met Bijsterhuizen ook niet echt sterk, want verhuizen is natuurlijk geen optie. Moreel niet en contractueel niet.

En dan was er nog het interview in de VI met een inkijkje in de werkwijze van futaralis. Een prima interview met goede vragen en dito antwoorden. In feite is NEC zelf nog steeds eigen baas, want de club (met Van Ingen als eindverantwoordelijke) bepaalt uiteindelijk of een speler wel of niet komt. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over waar de invloed van futuralis op het beleid stopt en over mogelijke belangenverstrengeling. futuralis maakt deel uit van het technisch hart, net als de vertegenwoordiger van de investeerders, de trainer, de scouts en af en toe ook de hoofd jeugdopleidingen en iemand van de RVC. De laatste heeft geen stemrecht, maar is aanwezig als toezichthouder. Spelers worden niet altijd op voorspraak van iedereen gehaald, maar wel door iedereen gedragen.

Voor de buitenwereld lijkt het allemaal wat schimmig, maar voor mij werkt futuralis als een soort freelance technisch directeur, die niet op de loonlijst staat van de club, maar werkt op een soort van provisiebasis. En dan is futuralis niet één persoon, maar een heel bedrijf met tientallen scouts die voor NEC taken uitvoeren en ik denk dat NEC op dat terrein verder is dan menig andere eredivisieclub, die het met een veel mindere technische organisatie moeten doen. Wat ik nog wel lastig vind is dat van nature iedereen die voorheen het beleid bepaalde binnen de club ook directe verantwoordelijkheid droeg. En werd die verantwoordelijkheid niet goed uitgedragen, dan was er nog de RVC die dan die verantwoordelijkheid van de persoon afnam en een nieuw bestuurslid benoemde. Nu hebben de investeerders en futuralis geen directe bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar beslissen ze wel mee. Binnen het traditionele idee van een volksclub vind ik dat lastig uit te leggen. Ik twijfel er overigens niet aan dat de heren zich moreel niet verantwoordelijk zouden voelen, want zeker van Kerkhof en Bons hebben volgens mij echt een hart voor de club en zitten er niet puur voor eigen gewin.

Er is met futuralis ook nog een ander wezenlijk verschil en dat is dat de eindverantwoordelijkheid bij NEC niet bij een technisch directeur ligt, maar bij de algemeen directeur. Bart van Ingen is tegenwoordig in de praktijk dus meer iemand die werkt als een soort voorzitter dan een pure algemeen directeur oude stijl. Dat maakt Bart van Ingens positie kwetsbaar en sterk tegelijk en doet mij afvragen wat er met de club gaat gebeuren als Van Ingen ooit de club mocht verlaten. Valt dan ook de samenwerking weg met futuralis? Het zijn zaken die in de 100 jaar hiervoor anders lagen en het zal nog wat tijd nodig hebben om de voors en tegens van dit technisch beleid 2.0 af te wegen.

Na die doodsaaie weken vol interlands dus weer eens een druk weekje bij de club. En overmorgen alweer naar Alkmaar!

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.