#Max140: ONP – de geneugten van het pacifisme

Was ik maar overtuigd pacifist. Dan zou ik zo stemmen op de ONP/PSP.

Are you down with ONP?
De moeder van de ONP, de PSP werd opgericht eind jaren vijftig van de 20e eeuw. In 1971 konden ze ineens rekenen op ontzettend veel sympathie van het (mannelijk) publiek. De interesse van het publiek is inmiddels wat vervlogen, maar nu, ruim 50 jaar later is liefde nog steeds het mantra van de PSP, nu in Nijmegen via de ONP. “NEC is van ons allemaal” en “De ONP houdt van NEC”. Ik zou zeggen: start tune!

All you need is love!
De ONP houdt van de Goffert. Én van het TIP. Én van Nijmegen. Én van lllekker llllinks. Én van heeerrrrrlijk lokaal. Eigenlijk houdt de ONP van iedereen. Een roze wolk all over the place. De ideale plek voor een mooie visie. Vervolgens is het a small step for man but a great leap for a kind man (of zoiets) om van die roze wolk af te komen en de visie om te zetten in concrete maatregelen. Eerlijk gezegd gaat dit de ONP goed af, als het gaat om NEC.

De ONP is vóór de Goffert. De ONP kijkt naar mogelijkheden voor de gemeente om een bijdrage te verlenen aan de uitbreiding van het stadion. Dit gaat al best ver voor een politieke partij in de Nijmeegse gemeenteraad.

De ONP was vóór TIP. Als concept dan. Over de plek waren onze 21e eeuwse hippies niet tevreden: in het Goffertpark zouden teveel pacifistische knuffelobjecten (bomen) gekapt moeten worden. Nu is de ONP voorstander van het TIP op een héééle andere, totáál verschillende plek: sportpark De Dennen. Inderdaad. Kan iemand de ONP er even op wijzen dat hier ook bomen staan? Moeten die dan niet gekapt worden? Of zijn deze bomen minder knuffelfähig?

En jíj gaat nú lief-heb-ben, godv*******!!!
De ONP, het valt me mee. Nogmaals, het zijn pacifisten. Een anti-hooligan-paragraaf zou daarom niet misstaan in het partijprogramma, maar het tegendeel is het geval. Voor NEC maakt de ONP een fraaie uitzondering. De ONP stelt letterlijk: “wij vinden strijd en rivaliteit mooi en gezond”. Hoe mooi is dat?! Pacifisten die vóór strijd zijn. Dat klinkt een beetje als communisten die aandelen kopen op de beurs of als Poetin himself die meedoet aan de polonaise in het met regenbogen versierde Holland House.

De ONP is niet lief voor iedereen. Lief zijn voor mensen die zelf niet lief hebben, is a big no-no. Dat is althans hun uitleg bij het sluiten van Goffertzicht, waar de ONP voorstander van was/is. Niet leuk om te lezen, maar wel iets wat je van een ONP mag verwachten.

Alles kwam goed
Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de ONP gehoord. Bij het voorbereiden van dit item bleek het ONP eerlijk gezegd niet veel soeps: het partijprogramma stond verstopt op een linkje op een facebookpagina (auw). De ONP leek de (natte) droom van één man: Ramon Barends. Hij was de enige die bezig was. Hij had een eigen lijst (Lijst Ramon Barends). En dat was dan eigenlijk ook de ONP, of niet? Of was het nou de PSP, of ging(en) hij/zij daar dan mee samen? Kortom, verwarrend en amateuristisch.

Vlak voor de verkiezingen is alles miraculeus goed gekomen: er is een professionele(re) site, er is een kieslijst, een partijprogramma (bijna) én gister was er die column op onze site. En warempel: ik moet toegeven, ik ben toch een beetje aangestoken door de liefde. #letloverule

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.