NEC sluit 2014 af met overwinning op MVV

Na een prima doordeweekse vertoning tegen AZ in de beker, waar we eigenlijk te weinig loon naar werken kregen met een 2-1 nederlaag, leek deze middag op voorhand een makkie te worden. Thuis in de eigen Goffert tegen MVV, dat voorlaatste staat in de Jupiler League, zou je immers geen problemen hoeven te verwachten.

Uitslag

De 4-1 die uiteindelijk op het bord stond vanmiddag lijkt die aanname te onderschrijven. Maar makkelijk ging het, zeker in de eerste helft, zeker niet. Wat heet, na een goede vijf minuten stond MVV zelfs met 0-1 voor na een afstandschot van Smeets. En lange tijd was een 0-2 een betere afspiegeling van de wedstrijd dan een 1-1.

Toch kwam die 1-1 er na 24 minuten en wederom was het via een afstandschot. Een fraaie pegel van Santos bracht ons langszij. De gelijkmaker zorgde echter niet voor beter spel aan NEC-zijde. We mochten ons zelfs gelukkig prijzen dat we niet met een nieuwe achterstand de rust in gingen.

Brood zal ongetwijfeld flink wat afgebulderd hebben in de rust, want in de tweede helft klapte NEC erop. In de 50e minuut leidde dit tot de 2-1 door een Limbombe. Santos maakte er een kwartier voor tijd 3-1 van. Een ogenschijnlijk makkelijk gegeven penalty bracht vervolgens in de persoon van Daemen de 4-1 op het bord.

Toeschouwers

9511 mensen zagen NEC een uiterst dramatisch jaar toch nog positief afsluiten. En dat tegen een laagvlieger uit de JL. Toch niet slecht, dachten wij zo.

Hoogtepunten

– Santos begon het seizoen dramatisch met vooral veel kolderieke acties en misperen, maar inmiddels lijkt hij toch aardig zijn draai te vinden en scoort hij vandaag weer twee belangrijke doelpunten.

– Ook als we slecht spelen, kunnen we redelijk afgetekend winnen. Dat was toch het kenmerk van de echte kampioenen?

Dieptepunten

– Vooral de hele eerste helft was een drama. Slap, ongeinspireerd, en slordig. Jammer toch weer, zeker nadat we tegen AZ hadden gezien hoe deze ploeg het ook kan.

– Ars moet de titel ‘wintertopscorer’ helaas delen met Cas Peters van FC Emmen. Hij had vandaag een paar kansjes om alsnog alleen bovenaan de lijst te prijken, maar wist ze niet te verzilveren.

Scheidsrechter

Braamhaar was redelijk lief voor ons, met een om onduidelijke redenen toegekende penalty als kers op de taart.

Tactiek

Brood zei vooraf te verwachten dat MVV zich zou ingraven, maar niets bleek minder waar in de eerste helft. MVV klapte er vol bovenop en NEC was hier duidelijk niet attent op. Een verkeerde inschatting dus, gekoppeld aan een verkeerde instelling, die gelukkig uiteindelijk niet tot een naargeestig uiteinde van 2014 leidden.

Inzet

Matig tot slecht, ook na de vroege 0-1 achterstand. De desinteresse spatte er vanaf. Hopelijk dat er in de winterstop weer wat gif in de ploeg kan worden gespoten, want momenteel lijkt het gros te denken dat het op 70% ook allemaal wel lukt. Toegegeven, de resultaten weerspreken die instelling tot dusverre niet.

Conclusie

NEC stevent met een comfortabele 6 punten voorsprong op de directe concurrentie voortvarend op haar einddoel af: rechtstreekse promotie. We kunnen dus met een goed gevoel de winterstop in, maar er zal toch echt gewaakt moeten worden voor gemakzucht. De slappe instelling is inmiddels geen incident meer en gemakzucht is een gevaarlijke vijand. Hopelijk zien we in januari niet al te veel transferactie, tenzij we er financieel mooi op vooruit gaan natuurlijk.

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar!

Kijk voor het “Rondje om” op de Facebookpagina van onze Rene van Spamwijk.