NEC matig beloond met ‘slechts’ een punt

Ja, u leest het goed. Waar vooraf zowat iedereen deze derby eigenlijk al had opgegeven en hoopte op een beperking van de schade voor de cruciale komende duels, daar legde onze ploeg gewoon weer een prima pot op de mat. NEC toonde zich in delen van de wedstrijd zelfs de beter voetballende ploeg. Op basis van het vertoonde spel vandaag durven we zelfs gerust te zeggen dat, als er één ploeg recht had op de drie punten, het de onze was.

Het was dan ook redelijk zuur dat juist de arneppers de score openden. De noorderburen begonnen weliswaar indrukwekkend, met een heftig stormoffensief in de eerste tien minuten, maar daarna vond NEC langzaam haar vorm. NEC combineerde beter en was feller in de onderlinge duels. Na een klein kwartier resulteerde dat ook in de eerste kans van de wedstrijd via Hemlein. Na een goed half uur spelen tekende vitesse helaas toch de eerste goal aan, tegen de verhoudingen in. Mori kopte binnen uit een hoekschop. NEc liet de hoofden echter niet hangen en ging gewoon vol verder op de ingeslagen weg. Vlak voor rust had Stefanik de gelijkmaker al op de voet, maar hij faalde oog in oog met Velthuizen in de afronding.

NEC drukte na rust door. De ploeg liet bij tijd en wijle prima combinatiespel zien en creëerde aardig wat kansen. De grootste kans kwam echter van de voet van Van der Heijden, die bijna een voorzet van Hemlein in het eigen doel werkte. In de 71e minuut was het gelukkig alsnog raak. Higdon kreeg de bal in het strafschopgebied teruggelegd en joeg het leer hard in het vitesse doel. De gelijkmaker was dik verdiend en met nog twintig minuten te gaan mochten we zelfs gaan hopen op een overwinning. Dat besef leek eindelijk ook door te dringen bij vitesse. In de laatste vijf minuten opende de ploeg een klein slotoffensief, dat bij ons de nagels tot aan het bot deed knagen. Een hoekschop op luttele seconden van het einde deed ons nog bijna de das om. Leerdam kopte hard op goal, maar Johnsson liet wederom zien de laatste weken in een bloedvorm te verkeren en bokste de bal prima weg.

Zo bleef het dus 1-1 in de glasbak, een uitslag waar vitesse blijer mee mag zijn dan NEC. Wie had dat vooraf gedacht? Wij hadden de betere kansen en het betere voetbal. Laat dat dan ook maar de belangrijkste conclusie zijn van vandaag: wij kunnen iedereen aan, ook de Nederlandse ’top’, en als we blijven voetballen zoals vandaag, dan is lijfsbehoud een kwestie van tijd. Klasse werk, NEC!